
COC maant scholen tot actie tegen online pesten
AMSTERDAM (ANP) - Het COC roept scholen op om actie te nemen tegen online pesten. De belangenorganisatie voor lhbti's reageert hiermee op onderzoeksresultaten van het CBS waaruit blijkt dat homoseksuele, lesbische en biseksuele jongeren ruim twee keer vaker te maken krijgen met online pesten.
Uit het CBS-onderzoek Digitale Veiligheid & Criminaliteit 2018 blijkt dat 5,3 procent, ruim 140 duizend jongeren, naar eigen zeggen weleens te maken krijgen met online pesten, stalking of bedreiging. Van de homo- en biseksuele jongeren had 11,4 procent ervaring met online incidenten. Vooral seksueel getinte incidenten blijken vaker voor te komen bij homo- en biseksuele jongeren (5,3 procent) dan bij heteroseksuele jongeren (1,6 procent), meldt het CBS.
"Dat is natuurlijk ontzettend triest", reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. "Het is 2020, laten we nou eens accepteren dat het niet uitmaakt wat je seksuele oriƫntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken zijn." Volgens het COC is 'homo' het meest gebruikte scheldwoord op school. De organisatie zegt dat het vaak beter gaat met lhbti-scholieren als de school duidelijk stelling neemt tegen pesten. Oosenbrug raadt lhbti-jongeren aan om steun te zoeken. "Blijf er niet mee zitten. Meld het bij je ouders, een docent, of iemand die je vertrouwt, zodat er een oplossing kan komen."
Belangenbehartiger voor scholieren Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) herkent de uitkomsten van het CSB-onderzoek. "De zorgwekkende conclusies van het onderzoek zijn voor ons geen verrassing," zegt LAKS-voorzitter Pieter Lossie. "Al jaren krijgen wij signalen van scholieren dat het slecht gesteld is met de onlineveiligheid."
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Bijna een op de acht Nederlanders lijdt aan slapeloosheid waardoor de maatschappij geconfronteerd wordt met een economische schade van 3 miljard euro per jaar. Dat staat in een studie van instituut SEO Economisch Onderzoek (SEO).
9 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Smartphones, laptops en tablets belanden massaal op afvalbergen en zelfs voor een deel in verbrandingsovens, terwijl ze nog goed te repareren zouden zijn. Volgens onderzoek van CE Delft, in opdracht van Natuur & Milieu, moet het met gericht overheidsbeleid mogelijk zijn om alleen al zo'n 800.000 mobiele telefoons extra te repareren of te 'refurbishen' voor een volgende ronde.
1 uur geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland roept het Rijk op te kijken naar snellere procedures voor het uitbreiden van het overvolle stroomnet. Onlangs werd duidelijk dat de uitbreiding van het net in grote delen van het land, waaronder Gelderland, forse vertraging oploopt. Volgens gedeputeerde Ans Mol (BBB) zijn de ruimtelijke procedures voor de bouw van nieuwe hoogspanningsstations vaak lang en ingewikkeld.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Douwe Bob heeft besloten om voorlopig uit Nederland te vertrekken om "de veiligheid van m'n gezin en mezelf te waarborgen". Dat schrijft de zanger in een bericht op Instagram. Hij voegt eraan toe dat hij dat doet op advies van de politie.
10 uur geledenDE BILT (ANP) - Behalve voor de hitte geldt er in Nederland op woensdag ook een weerwaarschuwing voor onweer. In de loop van woensdagmiddag is er vooral in de oostelijke helft van het land kans op "enkele stevige onweersbuien", meldt het KNMI.
11 uur geledenHELMOND (ANP) - In Helmond is in het bijzijn van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet gedemonstreerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum voor minderjarigen. Enkele honderden mensen hadden zich bij het stadhuis verzameld. Aan burgemeester Sjoerd Potters is een petitie overhandigd.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft herkenbare beelden getoond van verdachten van openlijke geweldpleging in Scheveningen in mei, waar toen rellen uitbraken. Het gaat om vier verdachten die zich nog niet hebben gemeld bij de politie, ondanks oproepen daartoe. Eerder werden van hen geblurde beelden getoond.
13 uur geleden