Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COC maant scholen tot actie tegen online pesten

COC maant scholen tot actie tegen online pesten

AMSTERDAM (ANP) - Het COC roept scholen op om actie te nemen tegen online pesten. De belangenorganisatie voor lhbti's reageert hiermee op onderzoeksresultaten van het CBS waaruit blijkt dat homoseksuele, lesbische en biseksuele jongeren ruim twee keer vaker te maken krijgen met online pesten.

Uit het CBS-onderzoek Digitale Veiligheid & Criminaliteit 2018 blijkt dat 5,3 procent, ruim 140 duizend jongeren, naar eigen zeggen weleens te maken krijgen met online pesten, stalking of bedreiging. Van de homo- en biseksuele jongeren had 11,4 procent ervaring met online incidenten. Vooral seksueel getinte incidenten blijken vaker voor te komen bij homo- en biseksuele jongeren (5,3 procent) dan bij heteroseksuele jongeren (1,6 procent), meldt het CBS.

"Dat is natuurlijk ontzettend triest", reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. "Het is 2020, laten we nou eens accepteren dat het niet uitmaakt wat je seksuele oriƫntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken zijn." Volgens het COC is 'homo' het meest gebruikte scheldwoord op school. De organisatie zegt dat het vaak beter gaat met lhbti-scholieren als de school duidelijk stelling neemt tegen pesten. Oosenbrug raadt lhbti-jongeren aan om steun te zoeken. "Blijf er niet mee zitten. Meld het bij je ouders, een docent, of iemand die je vertrouwt, zodat er een oplossing kan komen."

Belangenbehartiger voor scholieren Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) herkent de uitkomsten van het CSB-onderzoek. "De zorgwekkende conclusies van het onderzoek zijn voor ons geen verrassing," zegt LAKS-voorzitter Pieter Lossie. "Al jaren krijgen wij signalen van scholieren dat het slecht gesteld is met de onlineveiligheid."

Meer uit Binnenland

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

KOOTWIJK (ANP) - Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

22 minuten geleden
Kamer wil 420 miljoen om prijsstijgingen ov te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil voorkomen dat de prijzen van trein- en buskaartjes volgend jaar fors omhooggaan. Daarvoor moet 420 miljoen euro worden uitgetrokken, vindt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker. Haar voorstel krijgt steun van in ieder geval GroenLinks-PvdA, CDA, D66, Volt, SGP, SP, VVD, BBB en PVV.

45 minuten geleden
Wachtkamer voor asielzoekers in Assen blijft langer open

ASSEN (ANP) - De zogenoemde wachtkamer voor asielzoekers in de Expo Hal in Assen blijft drie maanden langer open. De crisisnoodopvang zou op 1 oktober sluiten, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vroeg Assen om een verlenging tot 31 december van dit jaar, omdat de vijfhonderd plekken nog steeds dringend nodig zijn.

1 uur geleden
Rutte wil dat Pakistan meewerkt na veroordeling bedreiger Wilders

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte gaat zijn best doen Pakistan aan te sporen mee te werken, nu een Pakistaan tot twaalf jaar cel veroordeeld is voor het bedreigen van PVV-leider Geert Wilders. Dat zegt hij toe na een vraag van Wilders. Rutte is de komende dagen in New York voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties, en hoopt daar zijn ambtsgenoot erop aan te kunnen spreken. Mocht dat niet lukken, dan zoekt Rutte "andere wegen" om contact te krijgen met Pakistan over de kwestie.

1 uur geleden
Rutte: situatie in de opvang Ter Apel is kritiek

DEN HAAG (ANP) - De situatie in de opvang in Ter Apel is "kritiek", aldus demissionair premier Mark Rutte. Het aantal personen dat dagelijks aanklopt bij het aanmeldcentrum is "boven verwachting" en de druk neemt steeds verder toe, aldus de demissionaire bewindsman.

1 uur geleden
COA: genoeg opvang alleenreizende asielkinderen blijft spannend

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet zeker of er voldoende opvangplekken zijn voor de naar verwachting tientallen alleenreizende asielkinderen die donderdag in ons land aankomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is weer druk aan het bellen, zegt een woordvoerder. "Het blijft spannend."

1 uur geleden
Unicef: per dag komen 30-50 alleenreizende asielkinderen aan

DEN HAAG (ANP) - Dagelijks komen er momenteel zo'n dertig tot vijftig alleenreizende asielkinderen aan in ons land. Hoewel nu sprake is van een piek, wijken deze cijfers niet af van de vooraf voorspelde aantallen, zegt Arja Oomkens, specialist kinderrechten van Unicef. De kinderrechtenorganisatie sloeg woensdagavond alarm vanwege een dreigend tekort aan bedden voor deze groep in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

2 uur geleden