Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coalitiepartijen willen coronaboete van 99 euro

Coalitiepartijen willen coronaboete van 99 euro

DEN HAAG (ANP) - De coronaboete voor mensen die geen 1,5 meter afstand houden, moet worden teruggebracht naar 99 euro. Dat vinden de coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie. Door de boete onder de 100 euro te brengen krijgen mensen geen strafblad meer als ze een bekeuring krijgen.

De Tweede Kamer wil af van het strafblad bij een coronaboete. Ze vinden dat niet proportioneel. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei vorige week in een debat de wens van de Kamer te zullen uitvoeren. De drie coalitiepartijen willen dat de nieuwe hoogte van de boete wordt vastgelegd in de coronawet.

In het huidige voorstel zou de coronawet zes maanden geldig zijn. Dat is de coalitiepartijen te lang. Daarom stellen ze voor dit te verlagen naar drie maanden. "Dit onderstreept het tijdelijke karakter en maakt optimale parlementaire controle mogelijk."

Alleen de naam van coalitiepartij CDA ontbreekt onder de voorstellen om de coronawet aan te passen. CDA-Kamerlid Chris van Dam laat weten dat zijn partij "sympathiek tegenover deze motie staat", maar eerst wil weten hoe het kabinet kijkt naar de gevolgen voor het strafblad van een coronaboete.

"De boete - inclusief de hoogte van de boete - is onderdeel, het sluitstuk van de handhaving", aldus Van Dam. "We willen eerst het bredere verhaal zien voor we nu plots onze handtekening onder een amendement zetten."

Meer uit Binnenland

Dode en twee gewonden na steekpartij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Drie mannen zijn zondagavond zodanig gewond geraakt door een steekpartij in Amsterdam dat ze naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Iets voor 01.00 uur in de nacht van zondag op maandag maakte de politie bekend dat een van de drie slachtoffers, ondanks de medische behandeling die hij kreeg, aan zijn verwondingen is overleden.

2 uur geleden
Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

6 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

6 uur geleden
Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

7 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

9 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

11 uur geleden
VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

15 uur geleden