
Coalitiepartijen tegen later keuzemoment schoolniveau leerlingen
DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn tegen een later keuzemoment voor het schoolniveau van leerlingen. Nu gebeurt dat in groep 8, waar kinderen een schooladvies krijgen. Meerdere oppositiepartijen zijn juist voorstander van een later keuzemoment, zoals een brede brugklas, zodat kinderen meer tijd krijgen zich te ontwikkelen.
De oppositiepartijen wezen woensdag in een debat in de Tweede Kamer vooral naar landen als Spanje en Finland, waar op latere leeftijd een keuze wordt gemaakt over het niveau waarop leerlingen eindexamen doen. Zowel voor- als tegenstanders van een later beslismoment zeiden zich te baseren op onderzoek.
VVD-Kamerlid Arend Kisteman denkt dat langer klassen aanhouden waar leerlingen verschillende niveaus hebben, slecht is voor vwo-leerlingen. Die krijgen dan niet genoeg uitdaging. Aant Jelle Soepboer (NSC) denkt dat dit ook geldt voor leerlingen die praktijkonderwijs nodig hebben.
Dakpanklassen
Staatssecretaris Funderend Onderwijs Mariëlle Paul (VVD) zei dat de subsidie voor brede brugklassen is ingetrokken, maar dat scholen ermee kunnen doorgaan. Ook heeft ze positieve verhalen gehoord over zogenoemde dakpanklassen, waar leerlingen van twee verschillende niveaus bij elkaar zitten.
Alle partijen in het debat zijn voorstander van dezelfde doorstroomtoets voor alle groep 8-leerlingen. Doğukan Ergin van DENK zei dat dit onderadvisering van kinderen met niet-Europese namen tegengaat. Volgens Martin Oostenbrink (BBB) is het lastiger om resultaten te vergelijken als leerlingen verschillende toetsen maken.
Algemene doorstroomtoets
Paul zei dat zij onderzoek doet naar een algemene doorstroomtoets, maar dat het "geen sinecure is". Ze zei dat verschillende visies van scholen verenigd moeten worden en dat het kansengelijkheid moet bevorderen.
Meer uit Politiek
HILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.
21 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden moeten amendementen laten nakijken op de gevolgen en de uitvoerbaarheid, stelt de Raad van State in een advies. Nu worden de voorstellen voor een wetswijziging vaak snel gemaakt en ingediend tijdens debatten, wat volgens de raad ten koste kan gaan van de kwaliteit.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - "De grootsheid van paus Franciscus schuilde in zijn eenvoud en medemenselijkheid", schrijft minister-president Dick Schoof op X na de uitvaart van de paus. "Die levensinstelling was ook vandaag bij zijn uitvaart duidelijk te zien en te horen."
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt geen geld uit om de stijging van de prijskaartjes bij de NS volgend jaar te dempen. Dat heeft ov-staatssecretaris Chris Jansen gemeld aan de Tweede Kamer. Mogelijk worden ritten op rustige trajecten geschrapt.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma trekt 2,2 miljard euro uit voor een startpakket aan stikstofmaatregelen. Het kabinet begint met een regionale aanpak rondom natuurgebieden de Veluwe en De Peel.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht niet snel een vredesdeal tussen Oekraïne en Rusland waar de VS op aandringen. "Ik voorzie niet op heel korte termijn een uitkomst", zei hij vrijdag. President Donald Trump dreigt zich terug te trekken uit de onderhandelingen als er niet snel een akkoord komt.
5 dagen geleden