
Coalitiepartijen overwegen Syrië veilig te verklaren
DEN HAAG (ANP) - Delen van Syrië moeten veilig verklaard worden, zodat asielzoekers uit dat land kunnen worden teruggestuurd. Dat staat in het pakket asielmaatregelen waarover de coalitie en premier Dick Schoof momenteel onderhandelen, bevestigen ingewijden. PVV en NSC zijn het daar al over eens geworden.
De maatregel staat niet in het regeerprogramma. Wel wilde het kabinet de criteria van wat een veilig land is en de handhaving daarvan aanpassen. In het hoofdlijnenakkoord hebben de coalitiepartijen afgesproken om het landenbeleid dat bepaalt welke landen veilig zijn "fors" aan te passen.
De PVV wil Syrië al langer veilig verklaren. Daarvoor is wel een nieuw, gunstiger oordeel van deskundigen over het land nodig, in een zogeheten ambtsbericht. In het vorige ambtsbericht uit augustus vorig jaar stond dat in sommige delen van Syrië minder geweld heerst, maar dat mensen die terugkeren ook daar het risico lopen willekeurig opgepakt te worden of te worden gemarteld. Aan een nieuw ambtsbericht wordt op dit moment gewerkt.
Aangaan diplomatieke banden
Delen van Syrië veilig verklaren zou pas één stap zijn om de asielzoekers terug te sturen. De tweede stap is het aangaan van diplomatieke banden zodat Syrië de asielzoekers ook daadwerkelijk terugneemt. Dat kan moeilijk zijn, is in het verleden bij andere landen gebleken. Nederland en bondgenoten hebben de betrekkingen met het regime van president Bashar Assad verbroken omdat Assad zijn bevolking zou onderdrukken.
De Europese rechter oordeelde eerder deze maand nog dat EU-lidstaten een land niet gedeeltelijk veilig kunnen verklaren, maar alleen helemaal of niet. Asielminister Marjolein Faber zei destijds tóch mogelijkheden te zien, maar "dat gaan we nog nader bestuderen".
Aanscherping delen regeerprogramma
Passages uit het regeerprogramma zijn op meer punten aangescherpt of concreter gemaakt. Het kabinet was al van plan de tijdsduur van een asielvergunning aan te passen, nu ligt op tafel om die tijd van vijf naar drie jaar terug te brengen.
In het regeerprogramma stond ook het voornemen om grenscontroles in te voeren, maar dat zou nu al in november moeten gebeuren. En het kabinet wilde mensen die hun identiteit expres niet aantonen "geen beloning" geven. Dat is flink aangescherpt, blijkt uit een bericht van RTL: ongedocumenteerde asielzoekers worden vastgezet.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geleden