Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coalitiepartijen D66 en CU voor spoedadvies gezinshereniging

Coalitiepartijen D66 en CU voor spoedadvies gezinshereniging

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie steunen het verzoek van GroenLinks en PvdA om de Raad van State om een spoedadvies te vragen over de tijdelijke rem op gezinshereniging voor erkende vluchtelingen. Er is daarmee vooralsnog geen meerderheid die dat spoedadvies wil. Dinsdag wordt over de motie gestemd.

D66 en ChristenUnie vinden zo'n advies "verstandig en logisch", zeiden de Kamerleden Anne-Marijke Podt (D66) en Don Ceder (CU). Samen met SP, PvdD, DENK, Volt, BIJ1 en Gündogan blijft de steun daarmee op dit moment steken op 68 Kamerleden. Voor een meerderheid zijn 76 Kamerleden nodig .

Eind augustus besloot het kabinet tot een nareisbeperking tot eind 2023. Het kabinet weet dat de juridische houdbaarheid van deze maatregel "geen zekerheid" is. Maar omdat het kabinet waarborgen inbouwt, denkt staatssecretaris Eric van der Burg (Asielbeleid) dat de tijdelijke nareisbeperking desondanks voor de rechter stand zal houden.

Debat

Het kabinet is evenmin van plan nu een advies aan de Raad van State te vragen, maakte Van der Burg duidelijk in het bijna elf uur durende Kamerdebat over de asielcrisis. De bewindsman wil pas een advies vragen als het hele wetsvoorstel met alle maatregelen klaar is en is goedgekeurd door de ministerraad. Voordat een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer wordt gezonden, is het gebruikelijk dat de Afdeling advisering van de Raad zich erover buigt. Dat wil de staatssecretaris nu niet anders doen.

De rem op gezinshereniging zet volgens de linkse oppositie de mensenrechten opzij en zal niet standhouden, omdat het strijdig is met de wet, Europese wetgeving en internationale verdragen. De fracties missen een grondige juridische onderbouwing van het kabinet. De Raad van State moet dit uitzoeken, zodat een gang naar de rechter kan worden voorkomen, denken ze. Het zou van onbehoorlijk bestuur getuigen om wetgeving te maken die juridisch niet deugt, ook omdat dit het vertrouwen van burgers in de wetgever zal aantasten, zo stelden de voorstanders van een advies.

De Tweede Kamer mag zelfstandig advies vragen aan de Raad van State. Het gaat dan om een zogeheten voorlichting, die de Afdeling advisering na een concrete vraag van de Kamer geeft. Ook de Eerste Kamer kan dit doen.

Meer uit Binnenland

Ede neemt gloednieuw NS-station in gebruik

EDE (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

5 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

7 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

8 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

8 uur geleden
CBS: helft jonge slachtoffers steekincidenten bekend bij politie

DEN HAAG (ANP) - In 2021 zijn 275 mensen in het ziekenhuis beland na een steekincident. Van hen was ongeveer een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van die neergestoken jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. De meeste incidenten gebeurden op straat. Dat meldt het CBS.

8 uur geleden
Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag. De eerste man wordt verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. De ander wordt verdacht van opruiing tot geweldpleging.

14 uur geleden
Ook in Limburg code oranje, waarschuwing voor hele land

DE BILT (ANP) - Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

14 uur geleden