
Coalitiepartijen botsen hard over hongersnood in Gazastrook
DEN HAAG (ANP) - VVD en NSC zijn woensdag hard gebotst met de PVV over de situatie in Gaza. Dennis Ram van de PVV ontkende in het debat dat er een hongersnood is in de Palestijnse kuststrook. Ook keerde hij zich tegen meer hulp aan de getroffen bevolking daar.
"Er is hongersnood daar", verklaarde Roelien Kamminga van de VVD. Ze zei niet te snappen dat de PVV dat ontkende. Femke Zeedijk (NSC) zei "bezwaar te hebben tegen de framing dat er geen honger is". Volgens haar ging het PVV-Kamerlid met zijn uitspraken "buiten zijn boekje".
Ram bleef volhouden dat er geen honger is in de Gazastrook waar meer dan 2 miljoen mensen wonen. Hij zegt zich te baseren op wetenschappelijke experts. "Ik ben niet feitenvrij bezig. Ik baseer me op feiten." Dat partijen zeggen dat er hongersnood in Gaza is, vindt de PVV'er "heel kwalijk".
'Hongersnood'
Vorige week zei de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie dat een aanzienlijk deel van de bevolking van Gaza kampt met "catastrofale honger en omstandigheden die op hongersnood lijken". Sinds de oorlog in oktober begon worden er meer dan 8000 kinderen onder de vijf behandeld voor acute ondervoeding.
Volgens Daniëlle Hirsch (GroenLinks-PvdA) beroept Ram zich op "een professor in de wiskunde en de marketing en twee foto's van internet". D66'er Mpanzu Bamenga zei dat de moed hem in de schoenen zakt door de uitspraken van Ram. "Op het moment dat uitspraken worden gedaan als 'er is geen hongersnood is Gaza" dan weet ik niet op basis van welke feiten ik nog een fatsoenlijk debat over Gaza kan voeren."
UNRWA
De PVV gaat de nieuwe minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp leveren. Het demissionaire kabinet zegt dat juist veel meer hulp naar Gaza moet. Ram zei tegen hulp te zijn zolang Hamas daar nog is en Israëlische gijzelaars daar nog worden vastgehouden.
Ook wil Ram dat er geen geld meer gaat naar UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen. Bij de VVD bestaan ook zorgen over de rol van die organisatie, maar volgens Zeedijk van de NSC is de UNRWA de enige organisatie die hulp kan leveren in Gaza.
Duidelijkheid
Medewerkers van UNRWA worden door Israël beschuldigd de aanval van Hamas op Israël te hebben gesteund. Bewijs is daarvoor nog niet geleverd.
Nederland heeft in januari de jaarlijkse bijdrage van 19 euro miljoen overgemaakt aan UNRWA, maar nieuwe bijdrages opgeschort. Eerst wil het kabinet duidelijkheid over de beschuldigingen. Onlangs kondigde demissionair minister Liesje Schreinemacher aan 3 miljoen voor UNRWA te hebben gereserveerd.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
22 uur geleden