Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coalitiegenoten CU en CDA verontwaardigd over drugsplan D66

Coalitiegenoten CU en CDA verontwaardigd over drugsplan D66

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartijen ChristenUnie en CDA reageren verontwaardigd op het manifest van coalitiepartner D66 waarin wordt gepleit voor een pragmatisch drugsbeleid. De huidige repressieve aanpak werkt niet volgens de opstellers van het manifest, dat door diverse experts, wetenschappers en politici is ondertekend.

Het streven om via repressie tot een drugsvrije wereld te komen moet worden gestopt. "Het is een heilloze weg", aldus het manifest. Er moet een gereguleerde drugsmarkt komen en meer worden ingezet op voorlichting en hulpverlening. Voor een "realistischer" drugsbeleid moet verder meer internationaal worden samengewerkt.

ChristenUnie en CDA zien helemaal niks in het manifest. "Dat D66 - de partij die 'gezondheid’ en 'preventie’ belangrijk zegt te vinden - nu oppert om een schadelijke, criminele en gevaarlijke praktijk voortaan 'normaal’ te gaan vinden, is werkelijk onbegrijpelijk", laat Stieneke van de Graaf (CU) weten.

Verdienmodel onderuithalen

Volgens CDA'er Madeleine van Toorenburg heeft het "progressieve drugsbeleid" van de afgelopen twintig jaar ertoe geleid dat Nederland nu "xtc-exporteur nummer 1" is en drugscriminelen zich hier "onaantastbaar" wanen. Legalisering van harddrugs zal het gebruik volgens haar normaliseren en "dat is juist heel slecht voor de volksgezondheid". Het CDA zal zich "met kracht verzetten tegen het verder legaliseren en normaliseren van drugs".

De grootste regeringspartij VVD "wil beleid dat werkt en waarmee we het verdienmodel van drugscriminelen onderuithalen. Als een vorm van regulering kan bijdragen aan de bestrijding van drugscriminaliteit dan moet dat bekeken worden". Maar Nederland moet ook niet "naïef" zijn als het gaat om drugs, aldus VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz. "Het gaat hier om grootschalige internationale handel in handen van nietsontziende criminelen."

Het kabinet is bezig met een experiment voor gereguleerde bevoorrading van coffeeshops. Het kostte het CDA en CU veel moeite om daar al in mee te gaan. Het manifest is samen met verslavingszorgverlener Jellinek en drugsonderzoeker Ton Nabben opgesteld. Verder heeft onder meer oud-VVD-leider Frits Bolkestein getekend.

Meer uit Binnenland

Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

3 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

5 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

7 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

8 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

9 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

11 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

13 uur geleden