
Coalitiegenoten CU en CDA verontwaardigd over drugsplan D66
DEN HAAG (ANP) - Regeringspartijen ChristenUnie en CDA reageren verontwaardigd op het manifest van coalitiepartner D66 waarin wordt gepleit voor een pragmatisch drugsbeleid. De huidige repressieve aanpak werkt niet volgens de opstellers van het manifest, dat door diverse experts, wetenschappers en politici is ondertekend.
Het streven om via repressie tot een drugsvrije wereld te komen moet worden gestopt. "Het is een heilloze weg", aldus het manifest. Er moet een gereguleerde drugsmarkt komen en meer worden ingezet op voorlichting en hulpverlening. Voor een "realistischer" drugsbeleid moet verder meer internationaal worden samengewerkt.
ChristenUnie en CDA zien helemaal niks in het manifest. "Dat D66 - de partij die 'gezondheid’ en 'preventie’ belangrijk zegt te vinden - nu oppert om een schadelijke, criminele en gevaarlijke praktijk voortaan 'normaal’ te gaan vinden, is werkelijk onbegrijpelijk", laat Stieneke van de Graaf (CU) weten.
Verdienmodel onderuithalen
Volgens CDA'er Madeleine van Toorenburg heeft het "progressieve drugsbeleid" van de afgelopen twintig jaar ertoe geleid dat Nederland nu "xtc-exporteur nummer 1" is en drugscriminelen zich hier "onaantastbaar" wanen. Legalisering van harddrugs zal het gebruik volgens haar normaliseren en "dat is juist heel slecht voor de volksgezondheid". Het CDA zal zich "met kracht verzetten tegen het verder legaliseren en normaliseren van drugs".
De grootste regeringspartij VVD "wil beleid dat werkt en waarmee we het verdienmodel van drugscriminelen onderuithalen. Als een vorm van regulering kan bijdragen aan de bestrijding van drugscriminaliteit dan moet dat bekeken worden". Maar Nederland moet ook niet "naïef" zijn als het gaat om drugs, aldus VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz. "Het gaat hier om grootschalige internationale handel in handen van nietsontziende criminelen."
Het kabinet is bezig met een experiment voor gereguleerde bevoorrading van coffeeshops. Het kostte het CDA en CU veel moeite om daar al in mee te gaan. Het manifest is samen met verslavingszorgverlener Jellinek en drugsonderzoeker Ton Nabben opgesteld. Verder heeft onder meer oud-VVD-leider Frits Bolkestein getekend.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de eerste wandeldag van de Vierdaagse zijn 218 lopers uitgevallen, maakte de organisatie dinsdag bekend. Zij zijn onderweg gestopt of kwamen niet op tijd over de finish in Nijmegen. De organisatie laat weten dat de weersomstandigheden gunstig waren voor de wandelaars. "Het aantal uitvallers ligt dan ook aanzienlijk lager dan op dezelfde dag in voorgaande edities." Vorig jaar haalden op de eerste dag 819 wandelaars de finish niet.
9 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee mannen hebben taakstraffen van 120 en 100 uur gekregen voor het belagen van een cameraploeg van omroep PowNed, tijdens het Amelandse feest Sunneklaas in december 2023. De politierechter in Leeuwarden acht bewezen dat de beide mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van dwang en bedreiging door de auto van de journalisten tot stoppen te dwingen, hierop te klimmen en deze gedurende langere tijd te achtervolgen.
14 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Ongehoord Nederland niet vervolgen voor het plaatsen van een vermeend discriminerende vacaturetekst. De omroep 'weigerde' non-binaire sollicitanten in een zoektocht naar een nieuwe hoofdredacteur. Het OM noemt dat "kwetsend" maar in dit geval niet strafbaar.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De 32-jarige Timothy B., verdacht van de moord op zijn 52-jarige moeder, heeft vorige maand bij de politie een bekentenis afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt tijdens een inleidende zitting in de zaak.
15 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De eerste deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse druppelden dinsdagochtend alweer binnen. Even na 09.30 uur kwamen de eerste lopers binnen op dag één van de wandeltocht. De 107e editie ging om 04.00 uur van start.
17 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De melding over een mogelijke ontvoering van een kind in Rotterdam was een valse melding. De politie zegt onderzoek te hebben gedaan en concludeert dat de melding niet klopt. Het is niet zeker of degene die de melding deed, bewust een verkeerde melding deed. Dat wordt volgens de politie nog onderzocht.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse klimaatbeleid brengt burgers, bedrijven en de industrie in onzekerheid, signaleert de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) dinsdag in een adviesrapport. "Veel klimaatbeleid is het afgelopen jaar opgeschort of teruggedraaid", zegt raadslid en voorzitter van de visiecommissie Wieke Pot. "Inwoners, boeren en de industrie weten niet waar ze aan toe zijn." De WKR voorziet dat de sectoren daardoor geen plannen meer durven te maken voor de toekomst.
20 uur geleden