Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coalitiefracties flink verdeeld over oplossing asielcrisis

Coalitiefracties flink verdeeld over oplossing asielcrisis

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen zijn verdeeld over de manier waarop de asielcrisis moet worden aangepakt. D66 wil niets weten van een asielstop, terwijl dat voor de VVD geen taboe meer is. De dwangmaatregel die voor het eerst door staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in Tubbergen is ingezet, ligt bij het CDA zwaar op de maag.

D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt vindt dat de staatssecretaris verder moet op de "twee sporen" die hij al is ingeslagen. "Het ene is de oplossing: de wet die in voorbereiding is voor een betere verdeling over de gemeenten." Ze vindt dat de financiering structureel beter ingericht moet worden, en dat gemeenten verantwoordelijk gemaakt moeten worden voor de opvang van een evenredig deel van de mensen die naar Nederland komen. Zolang dat niet geregeld is, is ze blij dat het kabinet nu gemeenten dwingt om mensen op te vangen, zoals gebeurt in Tubbergen.

Het CDA heeft daar juist moeite mee en heeft woensdag schriftelijke vragen over de 'casus' Tubbergen aan Van der Burg gesteld. "Het is helder dat we gewoonweg plekken nodig hebben, maar mij is onduidelijk hoe de staatssecretaris het draagvlak van onderop heeft proberen te verkrijgen en hoe hij is uitgekomen op deze plek", zegt Anne Kuik.

Gemeenten

De CDA-fractie vindt het getuigen van onbehoorlijk bestuur, als een gemeente niet vooraf wordt geïnformeerd als het kabinet besluit een hotel tot asielzoekerscentrum te bestemmen. De fractie wil dat gemeenten en veiligheidsregio's het recht moeten hebben om met een reëel alternatief te komen.

Gemeenten die asielzoekers moeten opvangen "moeten meer in de melk te brokkelen krijgen over hoe die opvang eruit ziet", zegt D66'er Podt. "Een gemeente hoeft bijvoorbeeld niet honderd mensen op te vangen op één locatie, maar moet ook kunnen kiezen voor drie keer ruim dertig mensen." Podt zegt dat de gemeenten de opvang zo beter kunnen laten aansluiten op de lokale situatie.

De VVD wil op dit moment niet ingaan en ook niet vooruitlopen op verschillende asielmaatregelen waarover nu wordt gesproken, zegt VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans. Een week geleden zei hij dat een asielstop geen taboe is voor zijn partij. VVD-partijleden door heel het land zijn ontevreden over de huidige asielaanpak van het kabinet. Verschillende lokale VVD-afdelingen hebben dat de afgelopen tijd via stevige brieven aan de Kamerfractie laten weten.

Meer uit Politiek

Rapport: niet-stemmers Rotterdam weinig vertrouwen in politiek

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdammers die vorig jaar niet gingen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, deden dat niet omdat ze zijn afgehaakt in de maatschappij, maar om allerlei andere redenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Utrecht onder stemmers en niet-stemmers.

20 uur geleden
Van der Lee meldt zich als kandidaat voor voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA heeft zich als eerste officieel gemeld om voorzitter van de Tweede Kamer te worden. De volksvertegenwoordiging kiest volgende week donderdag een nieuwe voorzitter.

1 dag geleden
Minister Van Leeuwen stelt speciaal gezant voor Gaza aan

DEN HAAG (ANP) - Een speciaal humanitair gezant voor Gaza en de regio moet de hulpverlening aan de Palestijnse kuststrook verbeteren. Minister Geoffrey van Leeuwen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft oud-ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet op deze post benoemd.

1 dag geleden
Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."

1 dag geleden
De Jonge laat hertellingszaak bij verkiezingen onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil en de daardoor nodige hertelling in enkele stembureaus in Tilburg bij de verkiezingen wordt onderzocht. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft daartoe besloten, laat hij weten aan de Tweede Kamer. Vorig weekeinde moesten bij vier Tilburgse stembureaus de stemmen opnieuw worden geteld omdat er onverklaarbare telverschillen waren.

1 dag geleden
Plasterk weet genoeg en gaat formatieadvies aan Kamer schrijven

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk weet na verschillende gespreksrondes genoeg over de posities van de betreffende partijen om een advies uit te brengen aan de Tweede Kamer. De verkenner gaat de Kamer adviseren "over hoe een informatieronde eruit zou kunnen zien", zegt hij donderdag in een toelichting aan de pers. Op welke variant hij aanstuurt, is nog onduidelijk.

1 dag geleden
Klijnsma roept Eerste Kamer op spreidingswet snel aan te nemen

ASSEN (ANP) - De commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma, roept de Eerste Kamer op de spreidingswet snel aan te nemen, zodat de asielzoekers beter over het land verdeeld kunnen worden en er minder druk komt te liggen op het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ze noemt de situatie in Ter Apel "mensonterend".

1 dag geleden