Coalitiefracties flink verdeeld over oplossing asielcrisis
DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen zijn verdeeld over de manier waarop de asielcrisis moet worden aangepakt. D66 wil niets weten van een asielstop, terwijl dat voor de VVD geen taboe meer is. De dwangmaatregel die voor het eerst door staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in Tubbergen is ingezet, ligt bij het CDA zwaar op de maag.
D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt vindt dat de staatssecretaris verder moet op de "twee sporen" die hij al is ingeslagen. "Het ene is de oplossing: de wet die in voorbereiding is voor een betere verdeling over de gemeenten." Ze vindt dat de financiering structureel beter ingericht moet worden, en dat gemeenten verantwoordelijk gemaakt moeten worden voor de opvang van een evenredig deel van de mensen die naar Nederland komen. Zolang dat niet geregeld is, is ze blij dat het kabinet nu gemeenten dwingt om mensen op te vangen, zoals gebeurt in Tubbergen.
Het CDA heeft daar juist moeite mee en heeft woensdag schriftelijke vragen over de 'casus' Tubbergen aan Van der Burg gesteld. "Het is helder dat we gewoonweg plekken nodig hebben, maar mij is onduidelijk hoe de staatssecretaris het draagvlak van onderop heeft proberen te verkrijgen en hoe hij is uitgekomen op deze plek", zegt Anne Kuik.
Gemeenten
De CDA-fractie vindt het getuigen van onbehoorlijk bestuur, als een gemeente niet vooraf wordt geïnformeerd als het kabinet besluit een hotel tot asielzoekerscentrum te bestemmen. De fractie wil dat gemeenten en veiligheidsregio's het recht moeten hebben om met een reëel alternatief te komen.
Gemeenten die asielzoekers moeten opvangen "moeten meer in de melk te brokkelen krijgen over hoe die opvang eruit ziet", zegt D66'er Podt. "Een gemeente hoeft bijvoorbeeld niet honderd mensen op te vangen op één locatie, maar moet ook kunnen kiezen voor drie keer ruim dertig mensen." Podt zegt dat de gemeenten de opvang zo beter kunnen laten aansluiten op de lokale situatie.
De VVD wil op dit moment niet ingaan en ook niet vooruitlopen op verschillende asielmaatregelen waarover nu wordt gesproken, zegt VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans. Een week geleden zei hij dat een asielstop geen taboe is voor zijn partij. VVD-partijleden door heel het land zijn ontevreden over de huidige asielaanpak van het kabinet. Verschillende lokale VVD-afdelingen hebben dat de afgelopen tijd via stevige brieven aan de Kamerfractie laten weten.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een nationale richtlijn moet duidelijk maken hoeveel tijd achter een scherm verantwoord is voor verschillende leeftijden. Zo'n richtlijn voor "schermtijd" moet ook in een bijsluiter staan die bij de verkoop van digitale apparaten wordt meegegeven, vindt de Tweede Kamer. Moties met deze twee verzoeken kregen dinsdag steun van een meerderheid.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - D66-leider Rob Jetten is ontevreden over het bod van de coalitiepartijen in de onderhandelingen over de onderwijsbegroting. Dat zegt hij voorafgaand aan overleg met de coalitie en de rest van het 'monsterverbond', bestaande uit CDA, ChristenUnie, SGP en JA21.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De oppositie mag er dan kritisch op zijn, NSC-politica Nicolien van Vroonhoven vindt dat de coalitiefracties een "heel mooi bod" op tafel hebben gelegd om de onderwijsbegroting te redden. Ze hoopt er deze week met vijf oppositiefracties uit te komen. "Dat is wel de bedoeling."
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Judith Uitermark noemt het "schokkend" dat raadsleden in de gemeente Montferland met vuurwerk zijn bekogeld. "Dit is onaanvaardbaar en gaat echt alle perken te buiten", aldus Uitermark die als minister van Binnenlandse Zaken over het bestuur gaat. "Je mag het met elkaar oneens zijn, maar bedreiging, agressie en geweld zijn nooit een oplossing", schrijft ze op X.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiefracties hebben een "serieus gesprek" gevoerd met de oppositie over het eventueel aanpassen van de onderwijsbegroting, zei PVV-voorman Geert Wilders na afloop van dat overleg. Hij wacht de reactie van de oppositie af op het bod dat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft gedaan. "Het is een belangrijke begroting dus we moeten ons best doen want het is natuurlijk wel de bedoeling dat die begroting de eindstreep haalt en ik hoop ook dat dat gaat lukken."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen hebben de oppositiepartijen een voorstel gedaan over het wijzigen van de onderwijsbegroting. Wat het voorstel behelst wil niemand zeggen, bleek na een kort overleg maandagmiddag. Dinsdag gaat het overleg verder, meldde Nicolien van Vroonhoven (NSC). Uiterlijk donderdag moeten de partijen eruit zijn, want dan wordt er gestemd over de begrotingen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen die met de coalitie onderhandelen over de onderwijsbegroting, verwachten nu wel een voorstel van de regeringspartijen te zien. Maandag praat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB met D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om tot een mogelijk akkoord te komen. De oppositie wil dat in elk geval een deel van de voorgenomen bezuinigingen op het onderwijs van tafel gaat. De coalitie heeft steun vanuit de oppositiebankjes nodig om de begroting door de Eerste Kamer te krijgen.
1 dag geleden