Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Coalitie wil toch vluchtelingen Moria naar Nederland halen'

'Coalitie wil toch vluchtelingen Moria naar Nederland halen'

DEN HAAG (ANP) - Nederland neemt waarschijnlijk toch vluchtelingen op die verbleven in het afgebrande vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Het gaat om een kleine honderd mensen, onder wie asielkinderen en kwetsbare mensen. De vier coalitiepartijen lijken af te stevenen op deze oplossing tijdens intensief overleg over de kwestie, melden ingewijden.

Woensdag zei staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) nog dat het kabinet niet van plan is om mensen op te nemen die in het kamp zaten. Minister Sigrid Kaag (D66) besloot namens het kabinet om 1 miljoen euro noodhulp te geven.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie waren het echter oneens over de manier waarop Nederland Griekenland kan ondersteunen na de brand woensdag.

D66 en ChristenUnie willen altijd al meer vluchtelingen uit de overvolle Griekse kampen in Nederland opvangen. Ook het CDA ging om naar aanleiding van de brand, melden bronnen. De VVD wilde geen extra mensen naar Nederland halen.

De partijen spreken nog verder over definitieve aantallen. Wel is duidelijk dat het aantal vluchtelingen dat straks wordt opgevangen uit Moria, wordt afgetrokken van het jaarlijkse aantal vluchtelingen dat Nederland via de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties opvangt.

Vanwege het uitlopende coalitie-overleg is een debat over de kwestie enkele uren uitgesteld.

Meer uit Politiek

Hermans roept premier op over asielaanpak: 'Mark schiet op'

APELDOORN (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op." Ze vindt dat het kabinet pas op vakantie kan, als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.

1 dag geleden
Mirjam Bikker: nieuw asielbeleid moet houdbaar en uitvoerbaar zijn

APELDOORN (ANP) - Er valt met de ChristenUnie te praten over migratie, maar dan moeten die plannen wel "juridisch houdbaar en uitvoerbaar" zijn, benadrukte ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het congres van haar partij in Apeldoorn.

1 dag geleden
Rutte: ministerraden zijn wel degelijk politieker geworden

DEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".

2 dagen geleden
Gemeenten en provincies willen in gesprek over voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies willen met het kabinet en de Tweede Kamer in gesprek over de voorjaarsnota. Volgens de voorjaarsnota is er vanaf 2026 structureel 3,4 miljard euro minder beschikbaar voor de decentrale overheden. Hierdoor zouden zij niet genoeg geld beschikbaar hebben om hun taken uit te voeren.

2 dagen geleden
Rutte hoopt medio juni op afspraken over indammen migratiestroom

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is hoopvol dat de coalitie goede afspraken zal maken over het indammen van de instroom van migranten in Nederland. Hij verwacht dat het kabinet er in de tweede helft van juni uit is, zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Hij benadrukt dat zijn "commitment" die hij deed als VVD-leider dat de instroom van asielzoekers omlaag moet, overeind staat.

2 dagen geleden
Lange ministerraden blijven uit: beraad duurt gemiddeld 3 uur

DEN HAAG (ANP) - De voorspelling die premier Mark Rutte voor het aantreden van zijn vierde kabinet deed dat de ministerraden "heel lang" zullen gaan duren, is bepaald niet uitgekomen. De wekelijkse vergaderingen die zijn kabinet het afgelopen anderhalf jaar hield, duurden gemiddeld nog geen drie uur, blijkt uit een analyse van het ANP.

2 dagen geleden
Brabant wil 8 miljard euro voor landelijk gebied

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant denkt 8 miljard euro nodig te hebben om te kunnen voldoen aan de doelstellingen voor stikstof en natuurherstel. Daarmee zou de provincie een belangrijke hap opeisen uit het landelijk transitiefonds, waarin 24,3 miljard euro zit.

2 dagen geleden