
Coalitie wil Groningenbeleid kabinetten-Rutte niet afkeuren
DEN HAAG (ANP) - Vrijwel de hele oppositie in de Tweede Kamer keurt het beleid af dat de kabinetten-Rutte sinds 2012 hebben gevoerd ten aanzien van de gaswinning in Groningen. Een motie van afkeuring van onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt haalde het evenwel niet, mede doordat de coalitiepartijen tegen stemden. ChristenUnie-leider Mirjam Bikker noemde de motie in een stemverklaring "te ongericht".
Zelf diende Bikker vorige week namens de coalitie een motie in die de gevolgen van het gaswinningsbeleid in de afgelopen zestig jaar "te betreuren en af te keuren" noemt. Daarbij nam zij niet alleen de kabinetten die het land in deze periode regeerden op de korrel, maar ook de rol die de Tweede Kamer door de jaren heen speelde. Ook riep zij op voortaan de veiligheid van Groningers voorop te stellen.
Omtzigt richtte zijn pijlen uitsluitend op de periode na de zware aardbeving in Huizinge in 2012. Vanaf dat moment duurde het nog te lang voordat de ernst van de situatie doordrong in politiek Den Haag, deels doordat de Tweede Kamer niet volledig werd geïnformeerd, concludeerde de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar de gaswinning.
Falende compensatie
Dat de oppositie de nadruk legt op de afgelopen tien jaar, is niet uit de lucht gegrepen. Van de circa tweeduizend pagina's die het eindrapport van de enquêtecommissie telde, ging grofweg de helft over die periode. Ook over de rol van premier Mark Rutte, die toen al premier was, oordeelde de commissie hard: hij maakte niet het verschil voor de Groningers waar dat wel van hem mocht worden verwacht.
Forum voor Democratie stemde mee met de coalitiepartijen. "De achterliggende implicatie van deze motie is dat de regering had moeten stoppen met de gaswinning", licht een woordvoerder toe. "Wij vinden dat de regering gewoon door kon gaan met de gaswinning". De falende compensatie van de gedupeerden keurt FVD "uiteraard" wel af.
Een groot deel van de oppositie, inclusief FVD, zegde vorige week al het vertrouwen in Rutte op, aan het einde van een tweedaags Kamerdebat over het enquêterapport.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV en CDA wilden dinsdag na de stemmingen over aanpassingen aan twee strenge asielwetten nog niets loslaten over hun steun voor die wetten. "U zult tot donderdag moeten wachten", zei PVV-leider Geert Wilders. Dan stemt de Tweede Kamer over de twee wetten in hun geheel.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag het plan van het CDA verworpen om het tweestatusstelsel waar het kabinet aan werkt pas in juni 2026 in te voeren. Daardoor is de steun van de christendemocraten onzeker, als er donderdag wordt gestemd over het volledige wetsvoorstel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het langer begeleiden van oud-leerlingen nadat ze het mbo hebben verlaten. De scholen kunnen tot een jaar na het vertrek van school, met of zonder diploma, leerlingen begeleiden op weg naar een baan of een andere opleiding.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Twee voorstellen die de PVV wil doorvoeren om een nieuwe asielwet verder aan te scherpen zijn verworpen door de Tweede Kamer. Het gaat om plannen om asielzoekers bij binnenkomst een verklaring te laten tekenen tegen de sharia, islamitisch gewoonterecht, en om de spreidingswet sneller in te trekken. Voor het wijzigingsvoorstel van de PVV om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen, was wel voldoende steun.
3 uur geleden