Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coalitie wil Groningenbeleid kabinetten-Rutte niet afkeuren

Coalitie wil Groningenbeleid kabinetten-Rutte niet afkeuren

DEN HAAG (ANP) - Vrijwel de hele oppositie in de Tweede Kamer keurt het beleid af dat de kabinetten-Rutte sinds 2012 hebben gevoerd ten aanzien van de gaswinning in Groningen. Een motie van afkeuring van onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt haalde het evenwel niet, mede doordat de coalitiepartijen tegen stemden. ChristenUnie-leider Mirjam Bikker noemde de motie in een stemverklaring "te ongericht".

Zelf diende Bikker vorige week namens de coalitie een motie in die de gevolgen van het gaswinningsbeleid in de afgelopen zestig jaar "te betreuren en af te keuren" noemt. Daarbij nam zij niet alleen de kabinetten die het land in deze periode regeerden op de korrel, maar ook de rol die de Tweede Kamer door de jaren heen speelde. Ook riep zij op voortaan de veiligheid van Groningers voorop te stellen.

Omtzigt richtte zijn pijlen uitsluitend op de periode na de zware aardbeving in Huizinge in 2012. Vanaf dat moment duurde het nog te lang voordat de ernst van de situatie doordrong in politiek Den Haag, deels doordat de Tweede Kamer niet volledig werd geïnformeerd, concludeerde de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar de gaswinning.

Falende compensatie

Dat de oppositie de nadruk legt op de afgelopen tien jaar, is niet uit de lucht gegrepen. Van de circa tweeduizend pagina's die het eindrapport van de enquêtecommissie telde, ging grofweg de helft over die periode. Ook over de rol van premier Mark Rutte, die toen al premier was, oordeelde de commissie hard: hij maakte niet het verschil voor de Groningers waar dat wel van hem mocht worden verwacht.

Forum voor Democratie stemde mee met de coalitiepartijen. "De achterliggende implicatie van deze motie is dat de regering had moeten stoppen met de gaswinning", licht een woordvoerder toe. "Wij vinden dat de regering gewoon door kon gaan met de gaswinning". De falende compensatie van de gedupeerden keurt FVD "uiteraard" wel af.

Een groot deel van de oppositie, inclusief FVD, zegde vorige week al het vertrouwen in Rutte op, aan het einde van een tweedaags Kamerdebat over het enquêterapport.

Meer uit Politiek

Zuid-Holland komt De Jonge tegemoet in conflict om woningbouw

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland komt demissionair minister Hugo de Jonge tegemoet in het conflict over de woningbouw. Zuid-Holland wil diverse maatregelen herzien die volgens De Jonge de bouw eerder afremmen dan versnellen. Dit betekent dat de coalitiepartijen GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA enkele afspraken loslaten die ze vorig jaar hebben gemaakt.

12 minuten geleden
PVV-Kamerlid Markuszower gefotografeerd met leesbaar formatiestuk

DEN HAAG (ANP) - Het PVV-Kamerlid Gidi Markuszower is maandag gefotografeerd met een leesbaar formatiestuk, bij binnenkomst van de onderhandelingen. Het lijkt te gaan om een concept-hoofdlijnenakkoord, maar het is onduidelijk of dit een officieel formatiestuk is. Bovenaan het document staat "Hoofdlijnenakkoord 2024 - 2028 van PVV, VVD, NSC en BBB". Daaronder staan "bouwstenen voor doorbraken" opgesomd. Fotograaf Dirk Hol legde het document vast.

53 minuten geleden
Algerijnen vastzetten als ze wachten op uitzetting mag weer

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) mag weer Algerijnen in detentie zetten als ze wachten op uitzetting naar hun land van herkomst. Twee jaar geleden werd hem dit ontzegd door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS), omdat uitgeprocedeerde asielzoekers door tegenwerking van de Algerijnse overheid niet konden worden uitgezet. De Algerijnse autoriteiten werken hier inmiddels aan mee en daarom staat de RvS weer toe om deze mensen tijdelijk vast te zetten.

2 uur geleden
Wilders verwacht 'spannende en belangrijke' formatieweek

DEN HAAG (ANP) - Het wordt een "spannende en belangrijke week" in de kabinetsformatie, verwacht PVV-leider Geert Wilders. Op 15 mei moet een hoofdlijnenakkoord af zijn, en de onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn er nog niet uit. "Ik zou jokken als ik zeg dat het makkelijk is gegaan", zegt Wilders. "Maar onder tijdsdruk lukken dingen misschien nog."

2 uur geleden
Bruins Slot op weg naar Libanon, Israël en Palestijnse Gebieden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) is maandagochtend vertrokken uit Nederland voor een bezoek aan de Libanese hoofdstad Beiroet. Haar ministerie meldt dat de minister dinsdag en woensdag doorreist naar Israël en de Palestijnse gebieden, de vierde keer dat ze daarheen gaat.

4 uur geleden
Formatie gaat kritieke fase in, partijen moeten knopen doorhakken

DEN HAAG (ANP) - Maandagochtend om 10.00 uur gaat de kabinetsformatie verder. Dan komen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB na bijna twee weken weer bij informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf langs. Deze week zal "cruciaal" zijn, gaven de informateurs eerder aan.

19 uur geleden
Pogacar pakt op tweede dag de leiding in Giro d'Italia

SANTUARIO DI OROPA (ANP) - Tadej Pogacar heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De rit eindigde met een klim naar Santuario di Oropa. De Sloveen van UAE Team Emirates, topfavoriet voor de eindzege, nam meteen ook de leiderstrui over van Jhonatan Narváez. De Ecuadoraan van Ineos Grenadiers won zaterdag de openingsrit waarin Pogacar als derde finishte.

20 uur geleden