Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coalitie wil geld voor vergroening ondernemers

Coalitie wil geld voor vergroening ondernemers

DEN HAAG (ANP) - De bakker, de fietsenmaker en andere kleine bedrijven moeten geholpen worden met de omslag naar duurzame energie. Daarom willen de vier regeringspartijen dat er 100 miljoen euro extra wordt vrijgemaakt voor onder meer zonne-energie.

Het geld moet specifiek naar het midden- en kleinbedrijf, dat met de huidige groene subsidies te vaak tussen wal en schip valt. Die subsidies komen te vaak terecht bij grote bedrijven, vinden de partijen. Ze willen dat het bedrag bovenop het extra geld komt dat het kabinet recent aankondigde om de klimaatdoelen te halen.

"Door het aantrekkelijker te maken voor kleinere ondernemers om te investeren in zonnepanelen, plukken ze er zelf ook sneller de vruchten van", aldus CDA-Kamerlid Agnes Mulder, die dinsdag samen met VVD, D66 en ChristenUnie een voorstel doet om hier werk van te maken.

Informatieplicht

"Voor huizen zijn er al allerlei regelingen", zegt D66-Kamerlid Matthijs Sienot. "Die moeten er ook voor bedrijven komen."

Bedrijven worden verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen, en de overheid hierover in te lichten. "Maar het is belangrijk dat een mkb-ondernemer dan óók de financiële mogelijkheid heeft om daarin te investeren", zegt VVD'er Mark Harbers. Anders blijft die informatieplicht een "dode letter".

Meer uit Politiek

Adviseurs kabinet: kijk voor ruimtelijke investeringen naar 2100

DEN HAAG (ANP) - Voor een nieuwe Nota Ruimte moet minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) niet naar het jaar 2050 kijken, maar naar 2100. Zeespiegelstijging, klimaatverandering en demografische ontwikkeling vereisen juist na 2050 een "fundamenteel andere benadering", schrijft het College van Rijksadviseurs aan de minister. Door verder vooruit te kijken "wordt pas echt duidelijk hoe ingrijpend de ruimtelijke impact van deze trends is en hoe sturend de gevolgen ervan zijn voor de keuzeruimte van vandaag".

7 uur geleden
Provinciale Staten installeren nieuwe leden

DEN HAAG (ANP) - In de provinciehuizen worden woensdag de nieuwe Provinciale Statenleden geïnstalleerd. Dan wordt ook duidelijk welke personen per partij een zetel hebben geaccepteerd en zullen plaatsnemen in de Provinciale Staten. De zogeheten installatievergaderingen zijn online te volgen via een livestream.

10 uur geleden
Minister Schreinemacher bezoekt aardbevingsgebied Turkije

GAZIANTEP (ANP) - Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bezoekt dinsdag het gebied in het zuidoosten van Turkije dat begin februari werd getroffen door een zware aardbeving en een reeks naschokken.

10 uur geleden
Top kabinet buigt zich over politieke aardverschuiving

DEN HAAG (ANP) - De betekenis van de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en het verlies van alle coalitiepartijen bij de recente provinciale verkiezingen worden dinsdagavond door de top van het kabinet besproken. De vraag die voor premier Mark Rutte en de vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten centraal staat, is wat de onvrede en het onbehagen in het land voedt. Ook zal worden besproken of er consequenties aan het signaal van de kiezer moeten worden verbonden: moet het regeerakkoord op bijvoorbeeld het stikstofdossier worden opengebroken.

10 uur geleden
Rijna wordt speciaal economisch gezant voor Caribisch Nederland

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) heeft Edison Rijna benoemd tot speciaal gezant voor Caribisch Nederland voor EU-fondsen, VN-fondsen en economische betrekkingen met Latijns Amerika. De huidige gezaghebber van Bonaire treedt op 18 april af; op die dag begint Rijna in zijn nieuwe functie.

16 uur geleden
Timmermans en Van der Plas bespreken stikstof toch in Den Haag

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans komt naar Den Haag om met BBB-leider Caroline van der Plas te bespreken hoe het Nederlandse stikstofprobleem opgelost kan worden. De klimaatman van de Europese Commissie wilde de grote winnaar van de verkiezingen in Brussel "uitleggen wat de Europese regels zijn" over stikstof. Maar Van der Plas heeft geen tijd en ziet Timmermans liever naar Den Haag afreizen.

18 uur geleden
Rutte: Nederland en Duitsland eensgezind tegen agressie Rusland

ROTTERDAM (ANP) - Minister-president Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz staan eensgezind in hun steun aan Oekraïne, in de wat Rutte noemt de "verschrikkelijke agressieoorlog" tegen dat land. De regeringsleiders van beide landen zijn het volgens Rutte "helemaal eens over de wapen- en munitieleveringen aan Oekraïne en andere vraagstukken zoals ontvoeringen van Oekraïense kinderen door Rusland".

18 uur geleden