Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coalitie steunt kinderbijslagplan met tegenzin, oppositie woedend

Coalitie steunt kinderbijslagplan met tegenzin, oppositie woedend

DEN HAAG (ANP) - Een voorstel om de kinderbijslag niet mee te laten groeien met de inflatie, kan op steun van de coalitie rekenen. Geen van de vier oude coalitiepartijen (die nu ook weer onderhandelen over een nieuw kabinet) is enthousiast over het voorstel, dat op woede en verontwaardiging van de oppositie kon rekenen. De kans dat het voorstel door de Eerste Kamer komt, waar de coalitie geen meerderheid heeft, is zeer klein.

Het kabinet wil jaarlijks 100 miljoen besparen door de kinderbijslag in 2022 en in 2023 niet aan te passen aan de prijsstijging, en in 2024 slechts beperkt. Dat geld wordt gestoken in uitvoeringsorganisaties. Oppositiepartijen spreken van een "botte bezuiniging" en halen hard uit naar de coalitie. Ook die partijen zijn allerminst enthousiast, maar steunen de wetswijziging wel.

VVD-Kamerlid Judith Tielen noemt het coalitieakkoord over de bezuiniging "aanvaardbaar", in combinatie met het voorstel voor betaald ouderschapsverlof dat eerder deze week door de Eerste Kamer werd aangenomen. "Ik sta hier ook niet te feesten van: hartstikke leuk, wat zijn we lekker bezig", geeft Tielen toe. Ze benadrukt evenwel dat het kabinet deze periode "bijna 1 miljard heeft gestoken in gezinnen".

Veel kritiek

Tielen kreeg veel kritiek van oppositiepartijen, net als coalitiegenoot Don Ceder (ChristenUnie). Zijn partij verzette zich eerder dit jaar tegen het voorstel, toen Ceder nog niet in de Kamer zat. Ceder zegt zich nu eenmaal gebonden te voelen: "Afspraak is afspraak." In het pakket zitten ook mooie dingen, onderstreept hij.

D66'er Marijke van Beukering geeft toe dat het "nooit mijn droom geweest" is om dit voorstel "te rechtvaardigen". Gezien alle maatregelen noemt ze het toch "logisch", temeer omdat er nu eenmaal in de uitvoering moet worden geïnvesteerd. Het betreft volgens CDA-Kamerlid Hilde Palland een "lastige maatregel die een gezinspartij als het CDA maar moeilijk te dragen vindt".

Naar verwachting stemt de volledige oppositie tegen het voorstel, wat betekent dat het vermoedelijk strandt in de senaat. Uit een inventarisatie van RTL Nieuws blijkt al dat er inderdaad geen steun is in de Eerste Kamer.

Meer uit Binnenland

Politie: enkele arrestaties bij boerenprotest Zwolle

ZWOLLE (ANP) - Zeker twee mensen zijn opgepakt bij het begin van een demonstratie van boeren voor het provinciehuis van Overijssel in Zwolle. Volgens de politie belemmerden ze agenten om hun werk te doen en luisterden ze niet naar opdrachten van de agenten.

25 minuten geleden
Twee mannen gepakt voor rellen in Amsterdam na WK-zege Marokko

AMSTERDAM (ANP) - Twee mannen zijn in Amsterdam aangehouden voor betrokkenheid bij de rellen op het Mercatorplein na de zege van Marokko afgelopen zondag op het WK-voetbal. De twee Amsterdammers van 20 en 41 jaar worden verdacht van opruiing en openlijke geweldpleging, meldt de politie.

30 minuten geleden
Vluchtauto voor ontsnapte tbs'er stond klaar

NIJMEGEN (ANP) - De 31-jarige tbs'er uit de Pompekliniek in Nijmegen, die er woensdag vandoor ging tijdens een begeleid verlof, had geregeld dat er een vluchtauto klaarstond. De man nam in een winkel in de stad de benen. Zijn begeleider rende nog achter hem aan, maar de tbs'er sprong bij iemand in een klaarstaande auto en verdween, zegt een woordvoerster van de Pompestichting, waar de Pompekliniek bij hoort. Donderdagmiddag is er overleg met het ministerie van Justitie over het incident.

36 minuten geleden
LAKS wil ook volgend jaar extra herkansing eindexamenleerlingen

UTRECHT (ANP) - Leerlingen in het voortgezet onderwijs hebben nog steeds te maken met veel lesuitval, stelt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Daarom wil de actiegroep dat ook de leerlingen die in 2023 eindexamen doen een extra herkansing krijgen en hun examens gespreid kunnen maken.

52 minuten geleden
Politie rijdt vanaf 2025 deels elektrisch

DEN HAAG (ANP) - De politie gaat het wagenpark vernieuwen en een deel van de voertuigen zal elektrisch zijn. Op deze manier wil de politie verduurzamen en de CO2-uitstoot verminderen, is donderdag bekendgemaakt.

54 minuten geleden
Politie grijpt in bij boerenprotest voor provinciehuis Zwolle

ZWOLLE (ANP) - De politie is donderdag rond het middaguur bezig de weg voor het provinciehuis in Zwolle vrij te maken bij een demonstratie van boeren. Op livebeelden is te zien dat een shovel tractoren aan de kant dringt. Een man die dat probeerde te voorkomen door ervoor te gaan staan, is opgepakt.

1 uur geleden
Boerenprotest bij provinciehuis Zwolle tegen dwangsommen

ZWOLLE (ANP) - Boeren gaan donderdag demonstreren bij het provinciehuis van Overijssel in Zwolle, meldt de gemeente. "We gaan ervan uit dat zij zich ook vandaag aan de aanwijzingen houden en de dag ordelijk verloopt", schrijft de gemeente op Twitter. De boeren dreigden eerder al met acties als de provincie niet stopt met het opleggen van omstreden dwangsommen.

2 uur geleden