
Coalitie steunt kinderbijslagplan met tegenzin, oppositie woedend
DEN HAAG (ANP) - Een voorstel om de kinderbijslag niet mee te laten groeien met de inflatie, kan op steun van de coalitie rekenen. Geen van de vier oude coalitiepartijen (die nu ook weer onderhandelen over een nieuw kabinet) is enthousiast over het voorstel, dat op woede en verontwaardiging van de oppositie kon rekenen. De kans dat het voorstel door de Eerste Kamer komt, waar de coalitie geen meerderheid heeft, is zeer klein.
Het kabinet wil jaarlijks 100 miljoen besparen door de kinderbijslag in 2022 en in 2023 niet aan te passen aan de prijsstijging, en in 2024 slechts beperkt. Dat geld wordt gestoken in uitvoeringsorganisaties. Oppositiepartijen spreken van een "botte bezuiniging" en halen hard uit naar de coalitie. Ook die partijen zijn allerminst enthousiast, maar steunen de wetswijziging wel.
VVD-Kamerlid Judith Tielen noemt het coalitieakkoord over de bezuiniging "aanvaardbaar", in combinatie met het voorstel voor betaald ouderschapsverlof dat eerder deze week door de Eerste Kamer werd aangenomen. "Ik sta hier ook niet te feesten van: hartstikke leuk, wat zijn we lekker bezig", geeft Tielen toe. Ze benadrukt evenwel dat het kabinet deze periode "bijna 1 miljard heeft gestoken in gezinnen".
Veel kritiek
Tielen kreeg veel kritiek van oppositiepartijen, net als coalitiegenoot Don Ceder (ChristenUnie). Zijn partij verzette zich eerder dit jaar tegen het voorstel, toen Ceder nog niet in de Kamer zat. Ceder zegt zich nu eenmaal gebonden te voelen: "Afspraak is afspraak." In het pakket zitten ook mooie dingen, onderstreept hij.
D66'er Marijke van Beukering geeft toe dat het "nooit mijn droom geweest" is om dit voorstel "te rechtvaardigen". Gezien alle maatregelen noemt ze het toch "logisch", temeer omdat er nu eenmaal in de uitvoering moet worden geïnvesteerd. Het betreft volgens CDA-Kamerlid Hilde Palland een "lastige maatregel die een gezinspartij als het CDA maar moeilijk te dragen vindt".
Naar verwachting stemt de volledige oppositie tegen het voorstel, wat betekent dat het vermoedelijk strandt in de senaat. Uit een inventarisatie van RTL Nieuws blijkt al dat er inderdaad geen steun is in de Eerste Kamer.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Er moet meer worden gedaan om stemmen makkelijker te maken voor gevangenen, vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Nu gebeurt er nog te weinig voor deze groep. "Daarmee gaan veel stemmen verloren", concludeert de raad.
7 minuten geledenLEEUWARDEN (ANP) - De schipper van watertaxi Stormloper kan zich de aanvaring met de snelboot Tiger op de Waddenzee niet herinneren. Hij lijdt aan een vorm van geheugenverlies. Dit bleek dinsdag bij de start van de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee op 21 oktober 2022, die vier opvarenden het leven kostte.
10 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Amsterdam en Haarlem gaan nieuwe kunstgrassportvelden aanleggen die toekomstbestendig zijn. De velden worden zo gemaakt dat de bespelers minder last hebben van hitte. Onder de velden wordt regenwater opgeslagen dat in droge periodes kan worden gebruikt om bij warm weer de velden te koelen. Kunstgrasvelden kunnen in de zomer extreem warm worden, tot wel 70 graden, en regenbuien worden steeds intenser en langduriger.
24 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen op de basisschool leren het meest wanneer hun leerkracht langdurig in dienst is van de school. Als er veel verloop is, is dat juist fnuikend voor de kinderen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is de afgelopen jaren in rap tempo meer gaan investeren in klimaatvriendelijke technieken, van elektrische auto's tot zonnepanelen en van warmtepompen tot verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. In 2023 telden al deze investeringen volgens het CBS op tot bijna 41 miljard euro. Daarmee bedraagt de toename bijna 80 procent ten opzichte van 2019, exclusief inflatie.
3 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee families maken gebruik van hun spreekrecht tijdens de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee. De zaak tegen de twee schippers van de snelboot en de watertaxi begint dinsdag in de rechtbank in Leeuwarden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar zijn in het havengebied van Antwerpen 166 vermoedelijke uithalers gearresteerd, een recordaantal. De helft van hen heeft de Nederlandse nationaliteit, zo maakte de Belgische politie maandag bekend.
8 uur geleden