Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coalitie Rutte IV steunt tot nu toe vaker oppositievoorstellen

Coalitie Rutte IV steunt tot nu toe vaker oppositievoorstellen

DEN HAAG (ANP) - Het huidige kabinet lijkt vooralsnog meer open te staan voor moties en wetsvoorstellen vanuit de oppositie dan vorige kabinetten onder leiding van Mark Rutte. In de eerste honderd dagen steunde de coalitie bijna 28 procent van de ingediende oppositievoorstellen, blijkt uit een analyse die ANP heeft gemaakt van cijfers van de Tweede Kamer. Bij drie kabinetten hiervoor was dat rond de 12 of 13 procent. Dat zou erop kunnen duiden dat de vier coalitiepartijen inderdaad meer open staan voor suggesties van de oppositie, zoals zij ook hadden beloofd.

Sinds 10 januari is gestemd over precies 750 moties en wetsvoorstellen van een van de oppositiepartijen. De ChristenUnie kon zich er het vaakst in vinden: 309 keer. VVD steunde de ideeën met 251 keer het minst. D66 en CDA zaten daar met respectievelijk 266 en 265 steunbetuigingen tussenin. 208 keer was de voltallige coalitie het eens met een voorstel van een van de andere partijen. In totaal heeft de Tweede Kamer in deze periode over 1060 voorstellen (naast moties en wetsvoorstellen ook begrotingen en amendementen) gestemd. De inbreng van de oppositie is dus getalsmatig heel belangrijk.

Mark Rutte noemde een andere omgang tussen de coalitiepartijen en de rest van de Tweede Kamer begin dit jaar tijdens het debat rond de regeringsverklaring nog "de belangrijkste voorwaarde" voor een nieuwe politieke cultuur. Hij zei dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie deze kabinetsperiode geen "gedetailleerde afspraken, die met bloed zijn ondertekend" wilde maken. VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans zei eveneens te willen "openstaan voor anderen in plaats van vastzitten in ons eigen gelijk".

Oer-Hollandse kring

Ook de andere coalitiepartijen beloofden bij de aftrap van deze kabinetsperiode een andere houding ten opzichte van de oppositie. Jan Paternotte (D66) sprak zich uit voor een "politieke cultuur waarin we niet in die loopgraven zitten maar in een oer-Hollandse kring". "Een coalitie is geen huwelijk of samenlevingscontract", zei Pieter Heerma van het CDA. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers sprak de hoop uit dat er "een minder scherp onderscheid komt tussen coalitie en oppositie", en erkende dat de coalitie daaraan moest bijdragen.

Rutte IV zit deze woensdag precies honderd dagen. De cijfers over die periode zijn naar verwachting al volledig, aangezien er voor de rest van de dag geen stemmingen meer gepland staan. In hoeverre de cijfers iets zeggen over de rest van de kabinetsperiode, is niet te zeggen. Onder Rutte I nam de steun voor oppositievoorstellen na de beginperiode sterk af, onder Rutte III nam die juist toe. Ook is niet met zekerheid te zeggen dat de coalitie inderdaad minder gesloten is dan voorheen. Mogelijk waren de voorstellen simpelweg minder omstreden dan in eerdere jaren.

Meer uit Politiek

Kabinet wil snoeien in de ruim 8800 overheidswebsites

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.

1 uur geleden
Kamer wil af van voorrang statushouders bij sociale huurwoning

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.

1 uur geleden
Kamer wil af van bezuinigingen op regionaal ov

DEN HAAG (ANP) - Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.

2 uur geleden
PVV en CDA geven nog geen duidelijkheid over steun asielwetten

DEN HAAG (ANP) - PVV en CDA wilden dinsdag na de stemmingen over aanpassingen aan twee strenge asielwetten nog niets loslaten over hun steun voor die wetten. "U zult tot donderdag moeten wachten", zei PVV-leider Geert Wilders. Dan stemt de Tweede Kamer over de twee wetten in hun geheel.

3 uur geleden
CDA-voorstel verworpen om tweestatusstelsel te verlaten naar 2026

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag het plan van het CDA verworpen om het tweestatusstelsel waar het kabinet aan werkt pas in juni 2026 in te voeren. Daardoor is de steun van de christendemocraten onzeker, als er donderdag wordt gestemd over het volledige wetsvoorstel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.

3 uur geleden
Tweede Kamer stemt in met langer begeleiden oud-leerlingen mbo

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het langer begeleiden van oud-leerlingen nadat ze het mbo hebben verlaten. De scholen kunnen tot een jaar na het vertrek van school, met of zonder diploma, leerlingen begeleiden op weg naar een baan of een andere opleiding.

3 uur geleden
Tweede Kamer verwerpt twee aanscherpingen van PVV op asielwet

DEN HAAG (ANP) - Twee voorstellen die de PVV wil doorvoeren om een nieuwe asielwet verder aan te scherpen zijn verworpen door de Tweede Kamer. Het gaat om plannen om asielzoekers bij binnenkomst een verklaring te laten tekenen tegen de sharia, islamitisch gewoonterecht, en om de spreidingswet sneller in te trekken. Voor het wijzigingsvoorstel van de PVV om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen, was wel voldoende steun.

3 uur geleden