Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coalitie: Remkes tikt kabinet terecht op de vingers

Coalitie: Remkes tikt kabinet terecht op de vingers

DEN HAAG (ANP) - Stikstofbemiddelaar Johan Remkes heeft het kabinet "terecht" een tik op de vingers gegeven, zeggen coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie. Ook D66 ziet een aansporing in de "doorwrochte adviezen" die de VVD-coryfee woensdag presenteerde. Maar wat de kern van de aanbevelingen is, daarover lijken de coalitiepartijen nogal te verschillen.

Dit terwijl de bevindingen van Remkes ook een einde moesten maken aan de onenigheid in het kabinet. Nadat CDA-vicepremier Wopke Hoekstra 2030 als deadline voor halvering van de stikstofuitstoot "niet heilig" had genoemd, zei premier Mark Rutte deze uitlatingen even aan de kant te zetten totdat Remkes met zijn conclusies zou komen. Het kabinet reageert medio oktober officieel op de bevindingen.

Voor D66-Kamerlid Tjeerd de Groot blijft het fundament de afspraken in het coalitieakkoord: halvering van de uitstoot in 2030. Als het aan Remkes ligt, blijft 2030 als doel inderdaad staan. Maar in uitzonderlijke gevallen kan hiervan worden afgeweken als het doel wel "binnen bereik is én er dwingende inhoudelijke - dus geen politieke - redenen" voor zijn. Het is volgens De Groot verder belangrijk dat de grootste vervuilers sneller worden uitgekocht, zoals Remkes adviseert."Dat helpt de natuur echt", zegt de D66'er.

Ondermaatse communicatie

Volgens landbouwwoordvoerder Thom van Campen van de VVD uit Remkes terecht kritiek op de ondermaatse communicatie van het kabinet in de afgelopen maanden. Van Campen is blij dat Remkes partijen om de tafel heeft gekregen, en benadrukt dat hij "een brede aanpak onderstreept", waar dus niet alleen de boerensector aan bijdraagt. De VVD wijst verder op "de verantwoordelijkheid van tussenpartijen, zoals banken, supermarkten en melk- en voerfabrieken".

Remkes "geeft boeren en provincies eindelijk de erkenning voor hun zorgen over de stikstofplannen", meent Derk Boswijk, Kamerlid van het CDA. "Dat is een tik op de vingers van het kabinet." Een stikstofaanpak kan volgens de christendemocraat alleen succesvol zijn als "boeren, provincies en het kabinet blijven praten én luisteren". Remkes onderstreept volgens Boswijk "de noodzaak voor een herstart", waar het kabinet mee aan de slag moet.

Ook Pieter Grinwis van de ChristenUnie ziet een "kans om een nieuwe start te maken". Deze kans "moeten we wat mij betreft met beide handen aangrijpen", vindt hij. De kleinste coalitiepartij noemt het "terecht dat Remkes het kabinet streng toespreekt" en zegt dat de stikstofkaart van tafel moet. Dat de stikstofnorm in gevoelige natuurgebieden niet langer heilig verklaard moet worden, vindt Grinwis ook een goed advies. Hij wil dat alle sectoren, en dus niet alleen de boeren, een bijdrage moeten leveren aan de vermindering van stikstofuitstoot. De boerensector moet een duidelijk toekomstperspectief krijgen, aldus de ChristenUnie.

Meer uit Politiek

Adema tevreden met Europees plan voor alternatieve kunstmest

DEN HAAG (ANP) - De Europese Commissie is al met een voorstel gekomen om kunstmest van dierlijke mest te maken. Demissionair minister Piet Adema van Landbouw verwelkomt de snelheid waarmee Brussel de zaak aanpakt. Nederland heeft lang gepleit voor het kunstmestalternatief (Renure).

16 minuten geleden
Staatssecretaris wacht gesprek met Meta af voor Facebook-besluit

DEN HAAG (ANP) - De overheid blijft voorlopig via Facebook communiceren met burgers. Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) wil wel in gesprek met moederbedrijf Meta na een advies van waakhond Autoriteit Persoonsgegevens. De AP zegt in een advies dat de eerder vastgestelde "hoge risico's" weggenomen moeten worden.

31 minuten geleden
Vijlbrief: einde gaswinning is nieuwe periode voor Groningen

KOLHAM (ANP) - Het definitief sluiten van het Groningengasveld luidt een nieuwe periode in voor Groningen, een waarin het risico op aardbevingen "steeds kleiner wordt". Dat zei demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse dorp Kolham, waar hij symbolisch de wet ondertekende die regelt dat de decennialange winning van gas in de provincie permanent stopt.

46 minuten geleden
Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt hij dat eerst VVD-leider Dilan Yeşilgöz en GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans "een kopje koffie moeten gaan drinken, want zij zijn allebei nodig als je naar een andere combinatie gaat kijken".

1 uur geleden
Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de grenzen van het recht opzoeken of overschrijden, of waarbij andere grondrechten of de nationale veiligheid in de knel kunnen komen. Dat schrijven de demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Betrokkenen: geheimhouding Bijlmervliegramp leidt tot wantrouwen

AMSTERDAM (ANP) - Dat openbare informatie van het archief over de Bijlmervliegramp nog geheim wordt gehouden, leidt tot wantrouwen van burgers richting de overheid. Dat zeggen onder meer Ineke van Gent, voorzitter van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI), en Pieter Omtzigt vrijdag bij de presentatie van het ACOI-rapport over de Bijlmervliegramp.

1 uur geleden
Lijst kabinet met grond en panden voor asielopvang naar provincies

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft een lijst opgesteld met grond en gebouwen van het Rijk, die kunnen worden gebruikt voor de tijdelijke opvang van asielzoekers. Daarover hebben demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en de ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdagochtend overleg gehad, zei Van der Burg voor de ministerraad. Die lijst gaat vrijdag naar de commissarissen van de Koning.

2 uur geleden