Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coalitie: Remkes tikt kabinet terecht op de vingers

Coalitie: Remkes tikt kabinet terecht op de vingers

DEN HAAG (ANP) - Stikstofbemiddelaar Johan Remkes heeft het kabinet "terecht" een tik op de vingers gegeven, zeggen coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie. Ook D66 ziet een aansporing in de "doorwrochte adviezen" die de VVD-coryfee woensdag presenteerde. Maar wat de kern van de aanbevelingen is, daarover lijken de coalitiepartijen nogal te verschillen.

Dit terwijl de bevindingen van Remkes ook een einde moesten maken aan de onenigheid in het kabinet. Nadat CDA-vicepremier Wopke Hoekstra 2030 als deadline voor halvering van de stikstofuitstoot "niet heilig" had genoemd, zei premier Mark Rutte deze uitlatingen even aan de kant te zetten totdat Remkes met zijn conclusies zou komen. Het kabinet reageert medio oktober officieel op de bevindingen.

Voor D66-Kamerlid Tjeerd de Groot blijft het fundament de afspraken in het coalitieakkoord: halvering van de uitstoot in 2030. Als het aan Remkes ligt, blijft 2030 als doel inderdaad staan. Maar in uitzonderlijke gevallen kan hiervan worden afgeweken als het doel wel "binnen bereik is én er dwingende inhoudelijke - dus geen politieke - redenen" voor zijn. Het is volgens De Groot verder belangrijk dat de grootste vervuilers sneller worden uitgekocht, zoals Remkes adviseert."Dat helpt de natuur echt", zegt de D66'er.

Ondermaatse communicatie

Volgens landbouwwoordvoerder Thom van Campen van de VVD uit Remkes terecht kritiek op de ondermaatse communicatie van het kabinet in de afgelopen maanden. Van Campen is blij dat Remkes partijen om de tafel heeft gekregen, en benadrukt dat hij "een brede aanpak onderstreept", waar dus niet alleen de boerensector aan bijdraagt. De VVD wijst verder op "de verantwoordelijkheid van tussenpartijen, zoals banken, supermarkten en melk- en voerfabrieken".

Remkes "geeft boeren en provincies eindelijk de erkenning voor hun zorgen over de stikstofplannen", meent Derk Boswijk, Kamerlid van het CDA. "Dat is een tik op de vingers van het kabinet." Een stikstofaanpak kan volgens de christendemocraat alleen succesvol zijn als "boeren, provincies en het kabinet blijven praten én luisteren". Remkes onderstreept volgens Boswijk "de noodzaak voor een herstart", waar het kabinet mee aan de slag moet.

Ook Pieter Grinwis van de ChristenUnie ziet een "kans om een nieuwe start te maken". Deze kans "moeten we wat mij betreft met beide handen aangrijpen", vindt hij. De kleinste coalitiepartij noemt het "terecht dat Remkes het kabinet streng toespreekt" en zegt dat de stikstofkaart van tafel moet. Dat de stikstofnorm in gevoelige natuurgebieden niet langer heilig verklaard moet worden, vindt Grinwis ook een goed advies. Hij wil dat alle sectoren, en dus niet alleen de boeren, een bijdrage moeten leveren aan de vermindering van stikstofuitstoot. De boerensector moet een duidelijk toekomstperspectief krijgen, aldus de ChristenUnie.

Meer uit Politiek

Minister Helder kijkt met OneLove-speldje op tribune naar Oranje

AL KHOR (ANP) - Sportminister Conny Helder zit met een OneLove-speldje op de tribune bij het WK-duel tussen het Nederlands elftal en Qatar. "Ik sta vierkant achter de gedachte van de OneLove-campagne", zegt ze. "OneLove staat voor gelijkheid en verbinding. De kleuren in het hart staan voor trots zijn op wie je bent, op je afkomst, kleur, identiteit of geaardheid. En voor wederzijds begrip. Want ondanks verschillen spelen we samen op hetzelfde veld en kijken we naar dezelfde wedstrijd."

3 uur geleden
Linkse partijen willen geld voor hogere lonen in kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - De oppositiepartijen PvdA en GroenLinks willen een verhoging van de lonen in de kinderopvang met 5 procent. Om dat al volgend jaar mogelijk te maken, willen zij de kinderopvangtoeslag voor ouders met 175 miljoen euro ophogen. De partijen doen dat voorstel bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

11 uur geleden
Rutte wil meer Benelux-samenwerking strategisch industriebeleid

LUXEMBURG (ANP) - België, Nederland en Luxemburg willen de regionale samenwerking opvoeren, vooral op het gebied van innovatie en technologie. De Benelux Unie moet moderniseren en een strategisch industriebeleid uitbouwen, zeggen premier Mark Rutte, zijn Belgische collega Alexander De Croo en de Luxemburgse premier Xavier Bettel in een gezamenlijke verklaring na afloop van een Benelux-top in kasteel Bourglinster in het Groothertogdom.

20 uur geleden
D66-Kamerlid overhandigt sportminister Helder een OneLove-band

DEN HAAG (ANP) - D66-Kamerlid Jeanet van der Laan heeft sportminister Conny Helder een OneLove-band gegeven zodat "ze die in ieder geval in haar bezit heeft". Ze deed dat tijdens een debat over de sportbegroting maandagavond. Helder vliegt na het debat meteen naar Qatar waar ze dinsdag de WK-wedstrijd van Oranje tegen het gastland zal bijwonen namens de regering.

23 uur geleden
Regels voor bijstand versoepeld: tot 1200 euro aan giften

DEN HAAG (ANP) - Mensen in de bijstand mogen straks giften ontvangen tot 1200 euro per jaar zonder dat zij daardoor gekort worden op hun uitkering. Het is een van de ruim twintig maatregelen waarmee het kabinet de scherpe kantjes van de zogeheten Participatiewet wil afhalen.

1 dag geleden
Kabinet scherpt regels STAP-budget aan om misbruik tegen te gaan

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet scherpt de regels aan voor het scholingsbudget STAP, onder meer om misbruik en oneigenlijk gebruik moeilijker te maken. Dat meldt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Kabinet gaat waarschijnlijk wet over publieke omroep veranderen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat waarschijnlijk de wet veranderen waarin onder meer de inrichting van het omroepenstelsel staat beschreven. Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) verwacht dat verschillende onderzoeken naar de NPO hiertoe aanleiding zullen geven, zegt ze tijdens een debat in de Tweede Kamer over de mediabegroting.

1 dag geleden