Coalitie piekert over dekking voor afzwakken onderwijsbezuiniging
DEN HAAG (ANP) - De regeringspartijen zoeken naar geld om een deel van de bezuinigingen op onderwijs te kunnen schrappen. Oppositiepartijen kunnen dat afdwingen, en een kansrijk oppositieverbond wil bijvoorbeeld het eigen risico voor gezondheidszorg minder verlagen dan de coalitie heeft afgesproken. Zorgminister Fleur Agema hoopt dat zij die prijs niet hoeft te betalen.
De coalitiepartijen onderhandelen met een alliantie van CDA, D66, ChristenUnie, SGP en JA21 over de onderwijsbegroting. Ze hopen de steun van de vijf oppositiepartijen te krijgen om die ook door de Eerste Kamer te kunnen loodsen. De coalitie heeft daar geen meerderheid en de bijna voltallige oppositie heeft al gedreigd de begroting te dwarsbomen als het kabinet de bezuinigingen volledig doorzet.
De vijf beoogde partners van de coalitie willen het gat dat in de begroting zou vallen, dichten door geld bij vooral de zorgbegroting weg te halen. Zo zou het eigen risico wat minder worden verlaagd. Dat zou volgens de vier ongeveer 20 euro per jaar schelen. Dat zou niettemin pijnlijk zijn voor regeringspartij PVV. Maar elk alternatief doet al gauw een of meerdere coalitiepartners pijn, zodat de coalitie de onderwijsbezuinigingen liefst zoveel mogelijk intact laat.
Andere maatregelen
Vicepremier Agema van de PVV, die in de campagne beloofde het eigen risico af te schaffen, voelt niets voor het afzwakken van de verlaging. "Ik hoop dat die gespaard blijft", zei ze in ochtendtalkshow Goedemorgen Nederland. Maar ze begrijpt "heel goed, natuurlijk dat als het linksom niet gaat, dat het rechtsom moet".
Ook de andere maatregelen die de oppositiepartijen aandragen om het schrappen van de bezuinigingen te dekken, liggen volgens ingewijden moeilijk. Zo voelt de VVD er vanouds niets voor dat medisch specialisten niet langer als zelfstandige, maar in loondienst zouden moeten werken. Het voorstel om de AOW flexibeler te maken, maakt volgens een bron nog de meeste kans. Wie na zijn 67e doorwerkt, zou voorlopig kunnen afzien van AOW en dan later een wat hogere AOW-uitkering kunnen krijgen.
Meer uit Binnenland
TILBURG (ANP) - Twee verdachten die mogelijk betrokken waren bij de moord op de Tilburgse crimineel Toon Damen op 1 augustus 2022 zijn woensdag aangehouden. Over de identiteit van de verdachten, of waar ze zijn opgepakt, wil de politie niks zeggen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het COC noemt het een "uiterst zorgelijke ontwikkeling" dat 10 procent van de mensen die lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse en aseksueel (lhbtqia) zijn, vorig jaar slachtoffer van geweld is geworden. Het CBS meldde die cijfers woensdag.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is de Belastingdienst gelukt dit jaar de benodigde 3250 werknemers aan te trekken. Er waren grote zorgen in de Tweede Kamer over het enorme wervingsdoel, van belang om belastingwetten goed uit te voeren en voorbereid te zijn op herziening van het belastingstelsel.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vier Nederlandse mannen tussen de 22 en 26 jaar oud worden vervolgd voor het uitvoeren van ddos-aanvallen. De politie kwam de verdachten op het spoor in een grootschalige internationale politieactie tegen ddos-aanvallers. Ook is in Nederland een veelgebruikte website waarop de cyberaanvallen te koop waren offline gehaald.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor de gedupeerden van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag is inmiddels meer dan 600.000 euro opgehaald. Er zijn meer dan 20.400 donaties gedaan, is woensdag te zien op Doneeractie.nl.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag opnieuw een celstraf geëist tegen een verdachte van geweld rondom de wedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv op 7 november. De officier van justitie eiste 24 maanden cel waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen de 32-jarige Sefa Ö. Hij zou betrokken zijn geweest bij vier geweldsincidenten op verschillende plekken in de binnenstad van Amsterdam.
4 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De rechtbank heeft woensdag de 33-jarige Syriëganger Hasna A. uit Hengelo veroordeeld tot tien jaar cel, twee jaar meer dan het Openbaar Ministerie had geëist. Tijdens haar verblijf in het kalifaat van IS in 2015 hield ze een jezidi-vrouw als slavin, oordeelt de rechtbank. Het is voor het eerst dat in Nederland iemand terechtstaat voor een misdrijf gepleegd tegen jezidi's, een religieuze en etnische Koerdische minderheid.
5 uur geleden