
Coalitie neemt genoegen met aanpak kabinet na toeslagenrapport
DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen nemen voorlopig genoegen met de manier waarop het kabinet omgaat met de bevindingen van de parlementaire enquête over het fraudebeleid van de overheid. Met name de VVD was vorige week in het debat over het rapport zeer kritisch, maar zette op het laatste moment geen handtekening onder een motie die om aanscherping vraagt. Ook bij de stemming dinsdag steunden de liberalen de oproep niet.
Ook NSC en BBB zeiden tijdens het debat nog dat zij de conclusies en aanbevelingen van de enquêtecommissie omarmen. Maar zij stemden eveneens tegen de motie die het kabinet oproept alle adviezen ook daadwerkelijk op te volgen. Sommige maatregelen kosten geld, en juist op dat vlak rommelt het toch al in de coalitie.
"Schaamteloze politiek", oordeelde de indiener van de motie, Luc Stultiens van GroenLinks-PvdA. "Dit is precies hoe rapporten in een la belanden. Weer een extra klap voor al die toeslagenouders die hoopten dat de Kamer eindelijk zou leren van z'n fouten."
Conclusie enquêterapport
Een parlementaire enquête is het zwaarste onderzoeksmiddel dat de Tweede Kamer tot zijn beschikking heeft. Het is goed gebruik dat de conclusies en aanbevelingen van zo'n onderzoek, waar Kamerleden van vrijwel alle partijen jaren werk in steken en waarin tientallen betrokkenen onder ede worden gehoord, zeer serieus worden genomen.
Het vorig jaar gepresenteerde enquêterapport over het fraudebeleid stelde onder meer vast dat een schandaal zoals dat rond de kinderopvangtoeslag "morgen weer" kan gebeuren. Op die conclusie ging het kabinet in zijn reactie niet in. Ook sommige aanbevelingen, bijvoorbeeld om meer te investeren in de sociale advocatuur en privacywaakhond AP, worden niet direct opgevolgd.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Nicolien van Vroonhoven beaamt dat ze tijdens een recente toespraak bij de Leidse studentenvereniging Minerva heeft gezegd dat ze deel uitmaakt van een onmogelijke coalitie. "Dat is toch geen geheim?", reageerde ze toen Sven Kockelmann haar dit citaat voorlegde bij zijn talkshow Café Kockelmann.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De jongeren die donderdagavond in Scheveningen rellen veroorzaakten mogen daarmee niet wegkomen, vindt staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie). Ze reageerde bij televisieprogramma Goedemorgen Nederland als eerste bewindspersoon op de rellen: "Deze gasten moeten weten dat ze niet onaantastbaar zijn, want dit kan niet."
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber (PVV) schrijft op X dat ze het "on-uit-leg-baar" vindt dat jongeren van het asielzoekerscentrum (azc) van Sint Annaparochie binnenkort een uitje hebben naar de Efteling. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft het jaarlijkse uitje van het azc bewust dan georganiseerd om onrust tijdens het dorpsfeest te voorkomen, schrijft de Leeuwarder Courant.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - Trumps beoogde Amerikaanse ambassadeur voor Nederland, Joe Popolo, wil zich vooral inzetten voor handel, veiligheid en samenwerking op technologisch vlak. Dat zei hij tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat over zijn voordracht als ambassadeur.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans bepleit dat een volgend kabinet een akkoord sluit met werknemers en werkgevers en daarin een flinke salarisverhoging afspreekt. In ruil daarvoor krijgen ondernemers investeringen die de productiviteit moeten verhogen. De leider van GroenLinks-PvdA zal zijn plan donderdagavond toelichten als hij de Spiekmanlezing geeft in de Pelgrimvaderskerk in Rotterdam.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie) moet in 2029 4100 cellen sluiten als er geen extra geld voor de gevangenissen komt. Dat zegt ze tijdens een werkbezoek aan een Huis van Bewaring in Rotterdam. De PVV-bewindsvrouw heeft 500 miljoen euro nodig om de problemen in de gevangenissen op te lossen, maar kreeg dat geld tijdens de bijstelling van de begroting niet.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden tegen oud-minister Ben Bot (87) om een verkeersongeval in november 2022. De officier van justitie eist ook dat de oud-minister 3000 euro overmaakt aan Slachtofferhulp. Bot reed met zijn auto over een stoep aan de Badhuisweg in Den Haag en reed daarbij een 14-jarig meisje aan. Zij brak haar been en neus.
1 dag geleden