
Coalitie Den Haag sneuvelt om gesprek met oppositieleider De Mos
DEN HAAG (ANP) - De coalitie in de gemeente Den Haag is donderdagavond gevallen. De VVD stopt de samenwerking met D66, CDA, PvdA en GroenLinks. Dat gebeurde na een onrustige, ingelaste vergadering van de gemeenteraad.
Aanleiding voor de breuk is de manier waarop de coalitie zou moeten omgaan met Hart voor Den Haag, de partij van oud-wethouder Richard de Mos. Hij werd in april volledig vrijgesproken van corruptie en wil nu terug het college in. Een bemiddelaar, 'gespreksleider' Bruno Bruins, had geadviseerd om met De Mos te praten. VVD, CDA en D66 zijn daartoe bereid, maar PvdA en GroenLinks zijn en blijven daar fel tegen, maakten ze ook tijdens het debat van donderdag duidelijk.
"We kunnen niet verder gaan alsof er niets is gebeurd", zei fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg van de VVD. "Voor de verhoudingen in de raad is dat niet goed, moreel is het niet juist en democratisch is het onkies. Enkele coalitiepartijen kiezen voor hun eigen belang. We hechten veel belang aan onze rol in de coalitie, maar onze belangen in de coalitie zijn ondergeschikt aan onze democratische principes. Soms zijn er situaties waarin je niet kan kiezen, maar alleen het juiste kan doen."
Ontslag
De twee VVD-wethouders, Anne Mulder en Kavita Parbhudaya, dienden onmiddellijk hun ontslag in. "We nemen met veel spijt kennis van het terugtreden van twee collega's. Het college zal het werk voortzetten", zei burgemeester Jan van Zanen, voorzitter van het college.
D66 stelde tijdens het debat voor dat de coalitie met de hele oppositie zou gaan praten "en in het bijzonder met Hart voor Den Haag". De partij deed dat voorstel namens de gehele coalitie. Maar nog tijdens het debat zei de VVD dat de naam van die partij niet onder het voorstel moest staan. Daarna zei D66 dat het alleen zijn motie was. Dat kwam de coalitie op een openbare vermaning te staan. Die motie werd niet aangenomen.
Motie
Aan het einde van het debat diende de VVD ineens een motie in, waarin stond dat de coalitiepartijen met Hart voor Den Haag "verkennende gesprekken gaan voeren over deelname van Hart voor Den Haag aan de coalitie". GroenLinks en PvdA stemden tegen, maar de motie werd wel aanvaard. Na de uitslag kondigde de VVD de val van de coalitie aan.
VVD, CDA en D66 herhaalden na de stemming dat ze bereid zijn met Hart voor Den Haag te onderhandelen over een coalitie. Samen zouden ze 27 van de 45 zetels in de raad hebben, ruim genoeg voor een meerderheid. Als de vier partijen een akkoord bereiken, krijgt Den Haag het vierde college in vijf jaar tijd.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dick Schoof hoopt dat de Tweede Kamer deze week instemt met de wetten over een tweestatusstelsel en andere strenge asielmaatregelen. Deze wetten zijn "heel belangrijk" voor het asielbeleid en dat is een van de hoofdonderwerpen in de verkiezingen waaruit dit kabinet is voortgekomen, lichtte de demissionaire premier maandag toe.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PostNL vindt het kabinetsvoorstel om de onderneming alsnog een dag extra te gunnen voor de bezorging van gewone post onvoldoende. Het beursgenoteerde bedrijf benadrukt dat de postbezorging komende jaren verlieslatend dreigt te blijven door hoge kosten. PostNL gaat daarom in bezwaar tegen de afwijzing door het kabinet van eerder aangevraagde subsidie. Daarbij sluit het bedrijf aanvullende juridische stappen niet uit.
15 uur geleden