Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coalitie Den Haag sneuvelt om gesprek met oppositieleider De Mos

Coalitie Den Haag sneuvelt om gesprek met oppositieleider De Mos

DEN HAAG (ANP) - De coalitie in de gemeente Den Haag is donderdagavond gevallen. De VVD stopt de samenwerking met D66, CDA, PvdA en GroenLinks. Dat gebeurde na een onrustige, ingelaste vergadering van de gemeenteraad.

Aanleiding voor de breuk is de manier waarop de coalitie zou moeten omgaan met Hart voor Den Haag, de partij van oud-wethouder Richard de Mos. Hij werd in april volledig vrijgesproken van corruptie en wil nu terug het college in. Een bemiddelaar, 'gespreksleider' Bruno Bruins, had geadviseerd om met De Mos te praten. VVD, CDA en D66 zijn daartoe bereid, maar PvdA en GroenLinks zijn en blijven daar fel tegen, maakten ze ook tijdens het debat van donderdag duidelijk.

"We kunnen niet verder gaan alsof er niets is gebeurd", zei fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg van de VVD. "Voor de verhoudingen in de raad is dat niet goed, moreel is het niet juist en democratisch is het onkies. Enkele coalitiepartijen kiezen voor hun eigen belang. We hechten veel belang aan onze rol in de coalitie, maar onze belangen in de coalitie zijn ondergeschikt aan onze democratische principes. Soms zijn er situaties waarin je niet kan kiezen, maar alleen het juiste kan doen."

Ontslag

De twee VVD-wethouders, Anne Mulder en Kavita Parbhudaya, dienden onmiddellijk hun ontslag in. "We nemen met veel spijt kennis van het terugtreden van twee collega's. Het college zal het werk voortzetten", zei burgemeester Jan van Zanen, voorzitter van het college.

D66 stelde tijdens het debat voor dat de coalitie met de hele oppositie zou gaan praten "en in het bijzonder met Hart voor Den Haag". De partij deed dat voorstel namens de gehele coalitie. Maar nog tijdens het debat zei de VVD dat de naam van die partij niet onder het voorstel moest staan. Daarna zei D66 dat het alleen zijn motie was. Dat kwam de coalitie op een openbare vermaning te staan. Die motie werd niet aangenomen.

Motie

Aan het einde van het debat diende de VVD ineens een motie in, waarin stond dat de coalitiepartijen met Hart voor Den Haag "verkennende gesprekken gaan voeren over deelname van Hart voor Den Haag aan de coalitie". GroenLinks en PvdA stemden tegen, maar de motie werd wel aanvaard. Na de uitslag kondigde de VVD de val van de coalitie aan.

VVD, CDA en D66 herhaalden na de stemming dat ze bereid zijn met Hart voor Den Haag te onderhandelen over een coalitie. Samen zouden ze 27 van de 45 zetels in de raad hebben, ruim genoeg voor een meerderheid. Als de vier partijen een akkoord bereiken, krijgt Den Haag het vierde college in vijf jaar tijd.

Meer uit Politiek

Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

3 uur geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

1 dag geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

1 dag geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

1 dag geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

2 dagen geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

2 dagen geleden