Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coalitie Brabant spat uiteen

Coalitie Brabant spat uiteen

DEN BOSCH/DEN HAAG (ANP) - VVD en CDA in de Brabantse Staten hebben hun samenwerking met Forum voor Democratie opgezegd. Daarmee spat de coalitie van CDA, VVD, Forum en een lokale partij, die een jaar geleden begon, weer uiteen.

De VVD zegde het vertrouwen donderdag als eerste op. Voor deze partij was de aanleiding het vertrek van FVD'er Hans Smolders uit de provinciale politiek. Smolders stapte over naar de Tweede Kamer in Den Haag, waar hij onlangs samen met onder anderen Wybren van Haga zich van Forum afsplitste voor een nieuwe driemansfractie.

Met Smolders' vertrek was voor de VVD de maat vol. "Het afgelopen jaar heeft een groot aantal FVD-incidenten plaatsgevonden die de VVD zwaar op de maag liggen. Het recente vertrek van weer een FVD-Statenlid is nu voor de VVD de directe aanleiding om het vertrouwen op te zeggen. Met dit vertrek worden de gemaakte afspraken over bestuurlijke stabiliteit die nodig zijn voor een slagvaardig bestuur niet meer nagekomen", laat de partij donderdag weten in een persbericht.

'Morele kompas was zoek'

Het CDA kwam vervolgens met een soortgelijke verklaring. "Het afgelopen jaar heeft een groot aantal FVD-incidenten plaatsgevonden die het CDA niet in de koude kleren zijn gaan zitten", aldus de christendemocraten. "Het recente vertrek van weer een FVD-Statenlid is voor ons de druppel die de emmer deed overlopen. Het was niet stabiel en het morele kompas was zoek."

Interim-partijvoorzitter Marnix van Rij van het CDA noemt het een "verstandig en onvermijdelijk besluit" van de regionale fractie om de samenwerking met de partij van Thierry Baudet op te zeggen. "Ik sta volmondig achter de verklaring van CDA Brabant", aldus Van Rij.

Negatieve spiraal

De liberalen spreken van "een negatieve spiraal aan incidenten" rond FVD, waarin te veel energie moest worden gestoken. "De Brabantse FVD-fractie is flink uit elkaar gevallen", aldus de VVD Brabant. "Drie van de negen originele Forum voor Democratie-zetels zijn naar Groep gegaan. Forum voor Democratie vult maar vier van hun overige zes zetels op. Voor de twee lege zetels heeft Forum voor Democratie geen mensen beschikbaar. Daarnaast is gebleken dat 'Den Haag is Den Haag en Brabant is Brabant' niet vol te houden is. Telkens weer zijn landelijke perikelen bij Forum voor Democratie van negatieve invloed op de politiek in Brabant."

De vier gedeputeerden van CDA en VVD blijven vooralsnog aan om Brabant bestuurbaar te houden, laten beide fracties weten. Vrijdag buigen de Staten zich over de crisis.

Meer uit Politiek

Yeşilgöz na advies: geen reden voor vervolging collega Wiersma

DEN HAAG (ANP) - Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz geeft geen opdracht om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Procureur-Generaal (PG) bij de Hoge Raad Edwin Bleichrodt heeft gekeken naar de aangifte die tegen Wiersma was gedaan, en ziet geen aanknopingspunten voor vervolging. Het is nu aan de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Minister Kaag ziet tegenvallers in aanloop naar voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - In het kabinet beginnen volgende week de gesprekken over de voorjaarsnota. Minister Sigrid Kaag (Financiën) spreekt dan met ministers over de lopende begroting. Ze zei vrijdag vooral tegenvallers te zien. "We leven in heel onzekere tijden."

2 uur geleden
Harbers: ook ‘kampioen’ Nederland heeft problemen met water

NEW YORK (ANP) - Nederland mag dan "kampioen" zijn als het aankomt op het bouwen van dijken of waterweringen, maar problemen met water blijven ook ons land niet bespaard. Vooral het vasthouden van water en het op peil houden van de kwaliteit zijn uitdagingen, zegt minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) tijdens de New York Water Week tegen het ANP.

3 uur geleden
BBB neemt in vijf provincies minstens een kwart van zetels in

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging (BBB) is in Zuid-Holland toch op acht zetels geëindigd in plaats van op negen. JA21 krijgt er een zetel bij en komt uit op vier. De VVD en BBB zijn nu even groot in de provincie.

3 uur geleden
Kaag over politieke aardverschuiving: we hebben geen oogkleppen op

DEN HAAG (ANP) - De politieke aardverschuiving bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten vraagt van het kabinet om een "grondige analyse en reflectie", zei vicepremier Sigrid Kaag tijdens de wekelijkse persconferentie. De coalitie heeft op gevoelige dossiers zoals stikstof en asiel ambities vastgesteld, en "die kant willen we op", zei Kaag. "Maar we hebben geen oogkleppen op en blijven oog houden voor de veranderde omstandigheden." De komende tijd zal de balans tussen die twee steeds in de gaten gehouden moeten worden.

3 uur geleden
VNG hoopt dat Kamerleden spreidingswet toetsen op uitvoerbaarheid

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hoopt dat de Eerste en de Tweede Kamer de spreidingswet van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) nog eens goed toetsen op uitvoerbaarheid. De VNG denkt dat alle kritiekpunten die eerder tegen de wet zijn ingebracht dan opnieuw naar boven komen. De VNG vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet de dringende adviezen van de Raad van State naast zich neerlegt, net als de kritiek die gemeenten, burgemeesters en Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA hebben geuit.

4 uur geleden
Na 23 april nog maximaal 220 mensen opgevangen in Velsen

VELSEN (ANP) - Het cruiseschip dat aangemeerd ligt in Velsen en waarop sinds september vorig jaar zo'n duizend asielzoekers worden opgevangen, blijft na de geplande sluitingsdatum van 23 april nog maximaal zes weken in gebruik. Na die tijd mogen nog slechts 220 mensen op een kleinere locatie, opgevangen worden. Dat is de uitkomst van twee avonden vergaderen in de Velsense gemeenteraad.

7 uur geleden