Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coalitie: afhandeling toeslagenschandaal mag extra geld kosten

Coalitie: afhandeling toeslagenschandaal mag extra geld kosten

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet wil dan flink bezuinigen, maar het zal zich "welwillend" opstellen tegenover twee voorziene kostenposten. Voorstellen voor een nieuw arbeidsongeschiktheidsstelsel en "met betrekking tot de verdere afhandeling van de toeslagenaffaire" hoeven niet direct op een 'nee' te rekenen van aanstaand minister van Financiën Eelco Heinen. Dat blijkt uit het verslag van formateur Richard van Zwol.

Voor een alternatieve manier om toeslagenouders te compenseren trok het demissionaire kabinet samen met de Tweede Kamer in zijn nadagen nog dik 2 miljard euro uit. Dat geld is opzij gezet voor de 'methode Laurentien" naar de stichting van de prinses. Het is nog wel de bedoeling dat die stichting eerst aan bepaalde voorwaarden voldoet. Maar als het ministerie van Financiën met de Stichting (Gelijk)waardig Herstel tot een overeenstemming komt, is het budget alvast beschikbaar. De afhandeling van het toeslagenschandaal kost al meerdere miljarden.

Het nieuwe kabinet zal ook aan de slag moeten met aanbevelingen van de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS). De arbeidsongeschiktheidsregelingen, waar bijna 800.000 mensen mee te maken hebben, zijn veel te ingewikkeld en werken in de praktijk vaak niet goed uit. Het stelsel kent veel hardheden waardoor mensen in de knel komen. De OCTAS had aanbevolen het stelsel flink te herzien, en schetste hiervoor drie mogelijk te bewandelen paden. Dit kabinet zal moeten kiezen hoe het nieuwe stelsel eruit komt te zien, en daar hangt een flinke prijskaart aan.

Arbeidsongeschiktheid

De commissie zelf becijferde dat het "grofweg tussen de 1 en 2 miljard euro" zal kosten om tot een beter stelsel te komen. De precieze kostenpost zal afhangen van de keuzes die het kabinet-Schoof maakt. Commissievoorzitter Roos Vermeij zei bij de presentatie van het rapport overigens dat er vooral geïnvesteerd moet worden in het voorkomen van arbeidsongeschiktheid.

Eventuele extra uitgaven vallen "uiteraard wel binnen alle financiële spelregels", benadrukte Van Zwol in een korte toelichting op zijn verslag.

Meer uit Politiek

SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

47 minuten geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

1 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

1 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

1 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

1 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

2 uur geleden
Justitieminister noemt aanval op Trump schok voor democratie

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel noemt de aanval op de Republikeinse presidentskandidaat "schokkend". In eerste plaats voor Trump zelf en de andere slachtoffers van de schietpartij, "maar ook voor Amerika en voor iedere democratie".

2 uur geleden