Coalitie: afhandeling toeslagenschandaal mag extra geld kosten
DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet wil dan flink bezuinigen, maar het zal zich "welwillend" opstellen tegenover twee voorziene kostenposten. Voorstellen voor een nieuw arbeidsongeschiktheidsstelsel en "met betrekking tot de verdere afhandeling van de toeslagenaffaire" hoeven niet direct op een 'nee' te rekenen van aanstaand minister van Financiën Eelco Heinen. Dat blijkt uit het verslag van formateur Richard van Zwol.
Voor een alternatieve manier om toeslagenouders te compenseren trok het demissionaire kabinet samen met de Tweede Kamer in zijn nadagen nog dik 2 miljard euro uit. Dat geld is opzij gezet voor de 'methode Laurentien" naar de stichting van de prinses. Het is nog wel de bedoeling dat die stichting eerst aan bepaalde voorwaarden voldoet. Maar als het ministerie van Financiën met de Stichting (Gelijk)waardig Herstel tot een overeenstemming komt, is het budget alvast beschikbaar. De afhandeling van het toeslagenschandaal kost al meerdere miljarden.
Het nieuwe kabinet zal ook aan de slag moeten met aanbevelingen van de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS). De arbeidsongeschiktheidsregelingen, waar bijna 800.000 mensen mee te maken hebben, zijn veel te ingewikkeld en werken in de praktijk vaak niet goed uit. Het stelsel kent veel hardheden waardoor mensen in de knel komen. De OCTAS had aanbevolen het stelsel flink te herzien, en schetste hiervoor drie mogelijk te bewandelen paden. Dit kabinet zal moeten kiezen hoe het nieuwe stelsel eruit komt te zien, en daar hangt een flinke prijskaart aan.
Arbeidsongeschiktheid
De commissie zelf becijferde dat het "grofweg tussen de 1 en 2 miljard euro" zal kosten om tot een beter stelsel te komen. De precieze kostenpost zal afhangen van de keuzes die het kabinet-Schoof maakt. Commissievoorzitter Roos Vermeij zei bij de presentatie van het rapport overigens dat er vooral geïnvesteerd moet worden in het voorkomen van arbeidsongeschiktheid.
Eventuele extra uitgaven vallen "uiteraard wel binnen alle financiële spelregels", benadrukte Van Zwol in een korte toelichting op zijn verslag.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.
17 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie stemt voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar krijgt uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP maken een "historische fout" door samen met JA21 en de coalitiepartijen een akkoord te sluiten over de onderwijsbezuinigingen, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In ruil voor de steun aan de onderwijsbegroting wordt 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Maar 1,2 miljard euro aan bezuinigingen blijft staan, merkt Timmermans op.
7 uur geleden