Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coach 'wereldkampioen' Koolhof wil nu nummer 1 worden

Coach 'wereldkampioen' Koolhof wil nu nummer 1 worden

LONDEN (ANP) - De coach van tennisser Wesley Koolhof, Marco Kroes, wil in 2021 met zijn pupil een aanval doen op de nummer 1-positie op de wereldranglijst voor dubbelspelers. Die mijlpaal is na een onvergetelijke week op de ATP Finals, waar Koolhof met de Kroaat Nikola Mektic de titel pakte, een reële optie geworden. Al bijna drie jaar geleden voorspelde Kroes het huidige succes van Koolhof (31), inmiddels de nummer 5 van de wereld.

Als Kroes in januari 2018 voorafgaand aan de Australian Open gevraagd wordt naar de doelstellingen van Koolhof voor het seizoen, antwoordt hij dat plaatsing voor de ATP Finals het doel is. En meespelen om een titel op een grand slam. Het zijn ambitieuze doelen voor de tennisser die op dat moment 56e staat op de wereldranglijst.

"Ik heb altijd gezegd dat hij de beste dubbelaar ter wereld kan worden", aldus Kroes bijna drie jaar later, na het succes van Koolhof in Londen. "En voor mij is hij momenteel ook de beste dubbelspeler ter wereld. Een coach moet geloven in zijn speler en dat doe ik ook heel erg. Het moest alleen een keer allemaal goed vallen en dat is op de ATP Finals gebeurd, op het WK. We zijn gewoon wereldkampioen, hè? Ik had mezelf voorgenomen geen emoties te laten zien, maar ik hield het ook niet meer. Ik brak ook. We hebben samen zoveel meegemaakt en afgelopen week was echt een rollercoaster."

Schakelen

Voorafgaand aan de eerste training in Londen kwam de dubbelpartner van Koolhof met de mededeling dat hij voor volgend seizoen een nieuwe partner heeft gevonden. En dat terwijl de twee hadden afgesproken hun succesjaar in 2021 een vervolg te geven.

"Dat was niet leuk, maar we besloten direct om het uit te praten en door te schakelen", aldus de coach. "Vanaf de eerste seconde hebben we gezegd: we gaan er geen woorden aan vuil maken en gaan er hier vol voor. Dat is een mooi voorbeeld van hoe het ook kan. Nu beginnen we weer aan een nieuw hoofdstuk."

Nummer 1

Na een korte periode van rust begint over twee weken alweer de voorbereiding op het nieuwe seizoen. "Veel tennissers gaan naar de Bahama's of naar de Malediven, Wesley en ik blijven lekker thuis. Lekker thuis op de bank met de afstandsbediening in de hand, alles laten bezinken. We worden nu geleefd", aldus Kroes.

"But we are still not done, we want to be number 1", vervolgt de coach in het Engels. De koppositie is nu in handen van de Colombiaan Robert Farah, die op de ATP Finals niet in actie kwam. In verband met het 'bevriezen' van de ranking - in verband met het coronavirus - heeft Farah nog de punten achter zijn naam staan van Wimbledon en de US Open van 2019. Op de Australian Open kan Koolhof begin 2021 veel punten verdienen; dit jaar verloor hij al in de tweede ronde.

Meer uit Sport

Van Rijthoven maakt half mei rentree en speelt Roland Garros

PARIJS (ANP) - Tennisser Tim van Rijthoven maakt half mei zijn rentree in het tenniscircuit. Hij wil eind volgende maand gaan deelnemen aan de kwalificaties van Roland Garros.

5 uur geleden
Schaatser Verbij vertrekt bij Jumbo-Visma

HEERENVEEN (ANP) - Schaatser Kai Verbij vertrekt bij Jumbo-Visma. De ploeg zegt in een persbericht dat dit "in goed overleg" is besloten. Het is nog onduidelijk naar welke ploeg Verbij nu gaat.

5 uur geleden
Sabalenka verliest in kwartfinale van tennistoernooi Stuttgart

STUTTGART (ANP) - De Belarussische tennisster Aryna Sabalenka is in de kwartfinale van het WTA-toernooi van Stuttgart uitgeschakeld. De nummer 2 van de wereld verloor na ruim twee uur met 3-6 6-3 7-5 van de Tsjechische Marketa Vondrousova.

7 uur geleden
Van der Poel met Riesebeek aan de start in Luik-Bastenaken-Luik

LUIK (ANP) - Mathieu van der Poel verschijnt met landgenoot Oscar Riesebeek aan de start van Luik-Bastenaken-Luik. Alpecin-Deceuninck heeft ook de Belgen Quinten Hermans en Stan van Tricht aangewezen om Van der Poel te ondersteunen.

7 uur geleden
Tennisster Rus grijpt naast halvefinaleplaats in Rouen

ROUEN (ANP) - Het is Arantxa Rus niet gelukt door te dringen tot de halve finales van het WTA-toernooi van Rouen. De beste tennisster van Nederland moest op het Franse graveltoernooi haar meerdere erkennen in de Poolse Magda Linette. Het werd 7-6 (9) 6-1.

8 uur geleden
Van der Poel twijfelt niet aan goede vorm in Luik-Bastenaken-Luik

LUIK (ANP) - Mathieu van der Poel twijfelt voorafgaand aan Luik-Bastenaken-Luik niet aan zijn goede vorm. Afgelopen weekend kwam de wereldkampioen tekort in de Amstel Gold Race, maar hij denkt dat het mogelijk is om komende zondag in België wel te winnen.

8 uur geleden
UCI brengt wereldbeker veldrijden terug tot twaalf crossen

AIGLE (ANP) - De internationale wielerunie UCI heeft de kalender voor de wereldbeker veldrijden teruggebracht tot twaalf wedstrijden. De wedstrijdreeks begint op 24 november in Antwerpen en eindigt op 26 januari in Hoogerheide. Er zijn komend seizoen geen wereldbekercrossen in Noord-Amerika.

9 uur geleden