Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COA: zondag nog eens tweehonderd mensen naar Zoutkamp

COA: zondag nog eens tweehonderd mensen naar Zoutkamp

TER APEL (ANP) - Zondag zullen naar verwachting nog eens zo'n tweehonderd mensen vanaf Ter Apel met bussen naar de nieuwe 'wachtkamer' voor asielzoekers bij het Groningse Zoutkamp worden gebracht. Daarmee zal het aantal mensen in de opvang op een terrein van Defensie in de Marnewaard uitkomen op ongeveer 450, aangezien er inmiddels al circa 250 mensen zijn, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondagochtend.

Zaterdag werden de eerste asielzoekers van het aanmeldcentrum in Ter Apel naar de tijdelijke 'wachtkamer' bij Zoutkamp overgebracht. De asielzoekers gaan per bus van Ter Apel naar Zoutkamp, een rit van ongeveer 100 kilometer van het zuidoosten naar het noordwesten van de provincie Groningen. Zondag is ook al een eerste bus vertrokken richting Zoutkamp, aldus de woordvoerder van het COA. In de eerste dagen zou het complex plaats bieden aan ongeveer 250 mensen, om de komende tijd te worden uitgebreid naar 700 plekken. Op de vraag of Zoutkamp al plek heeft voor 450 mensen, geeft de woordvoerder van het COA aan dat dat het geval is. "Anders zouden ze er niet naartoe worden gebracht."

In Zoutkamp kunnen de asielzoekers een paar dagen blijven totdat Ter Apel plek heeft om hun asielaanvraag te registreren. Asielzoekers die zich voor het eerst melden in Ter Apel, krijgen een nummer, waarmee ze kunnen worden opgeroepen. Vervolgens gaan ze naar Zoutkamp. Het duurt maximaal zeven dagen voordat de asielzoekers per bus vanuit Zoutkamp weer terug worden gebracht naar Ter Apel voor registratie van hun asielaanvraag. Vervolgens gaan ze naar opvanglocaties in andere delen van het land.

Noodverordening

De aanpak moet voorkomen dat mensen weer buiten voor de poorten van het aanmeldcentrum gaan slapen, zoals de afgelopen tijd geregeld gebeurde. Sinds zaterdag 12.00 uur geldt een noodverordening rond het aanmeldcentrum in Ter Apel. Onder de verordening is het voor asielzoekers die nog niet zijn geregistreerd bij het aanmeldcentrum in principe verboden zich rond het centrum te begeven. Het verbod geldt niet voor mensen die al wel staan geregistreerd of mensen die een afspraak hebben bij het aanmeldcentrum om zich te laten registreren. De tekst van de verordening werd zaterdagavond nog wel aangepast, waardoor ook asielzoekers die voor het eerst aankomen in Ter Apel voor een asielaanvraag en geen afspraak hebben, alsnog welkom zijn bij het aanmeldcentrum.

Volgens de woordvoerder van het COA heeft voor zover bekend niemand de nacht van zaterdag op zondag buiten voor de poorten van Ter Apel doorgebracht. "Iedereen heeft een plek kunnen krijgen", zegt ze. Wel kan het zijn dat mensen uit eigen wil hebben besloten er te blijven, geeft ze aan, hoewel zaterdagavond laat het hele terrein helemaal leeg was, vertelt ze.

Meer uit Binnenland

Kippen niet ondersteboven vangen, vindt Kamer

DEN HAAG (ANP) - Kippen mogen niet ondersteboven worden gevangen, vindt de Tweede Kamer. Een meerderheid heeft het kabinet gevraagd om zich te verzetten tegen een Europees voorstel waardoor de regels juist zouden worden versoepeld. De PVV stemde als enige coalitiepartij voor de motie.

20 minuten geleden
81.000 euro opgehaald met eerste vaatje nieuwe haring

SCHEVENINGEN (ANP) - De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft een bedrag van 81.000 euro opgebracht, meldt het Nederlands Visbureau. Het geld gaat naar de Nederlandse Hersenbank.

22 minuten geleden
Verdachte fataal bruiloftsdrama: ik wilde in zijn been steken

SCHIPHOL (ANP) - Een 23-jarige man die in oktober 2022 bij een ruzie op een Somalische bruiloft in Beverwijk een 20-jarige man uit Purmerend zou hebben doodgestoken, zegt dat hij nooit de bedoeling had het slachtoffer dodelijk te verwonden. "Het was chaos, ik was bang, ik wilde hem alleen in zijn been steken om te ontkomen", zei Abduwahab A. dinsdag tegen de rechtbank op Schiphol. Daar staat hij samen met medeverdachte Abdirahman A. (22) terecht.

36 minuten geleden
Weer vragen schuldeisers om faillissement Co-Med

HAARLEM (ANP) - Drie mensen die voor de commerciële huisartsenketen Co-Med hebben gewerkt, vragen om het faillissement van dat bedrijf. Ze zeggen dat ze wachten op hun salaris van bij elkaar ruim 100.000 euro. Dat laat incassobureau Cash & Credit Collectors weten na berichtgeving in De Telegraaf.

38 minuten geleden
Nog eens 8 relschoppers rond voetbalwedstrijd Utrecht aangehouden

UTRECHT (ANP) - De politie heeft deze week nog eens acht verdachten aangehouden in de zaak van de rellen na de thuiswedstrijd van FC Utrecht tegen Go Ahead Eagles op zondag 26 mei. Het gaat om mannen uit Utrecht, Maarssen, Vleuten en Houten. Alle verdachten zitten vast voor verhoor.

1 uur geleden
Kamer debatteert 3 juli over regeringsverklaring kabinet-Schoof

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat woensdag 3 juli in debat over de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet onder leiding van beoogd premier Dick Schoof. Dat is althans het "streven" van Kamervoorzitter Martin Bosma. Dat kabinet is dan net één dag beëdigd: op dinsdag staat de ministersploeg op het bordes.

1 uur geleden
Landbouwminister Wiersma: kunnen niet iedereen tevreden stellen

DEN HAAG (ANP) - De beoogde minister van Landbouw Femke Wiersma (BBB) is zich ervan bewust dat ze verantwoordelijk wordt voor een ingewikkeld dossier. "In het algemeen denk ik dat we het nooit iedereen helemaal tevreden kunnen maken", aldus de aanstaande bewindsvrouw na een gesprek met de formateur en de beoogde premier. "Dat is gewoon de realiteit waar we in leven."

1 uur geleden