Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COA: zo'n 300 mensen sliepen buiten bij Ter Apel

COA: zo'n 300 mensen sliepen buiten bij Ter Apel

TER APEL (ANP) - Zo'n driehonderd mensen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag buiten geslapen bij Ter Apel, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). "Er waren onvoldoende plekken elders om mensen onder te brengen." Rond 23.00 uur konden wel nog zo'n 150 vrouwen en kinderen naar een noodopvang worden gebracht.

Hulporganisatie MiGreat meldde vrijdagochtend dat er zo'n 500 mensen voor de hekken moesten slapen van het aanmeldcentrum. "De vrouwen en kinderen zijn wel naar een opvang gegaan, pas om 22.30 uur werd duidelijk dat ze niet buiten hoefden te slapen." De hulporganisatie heeft samen met Stadskerk Emmen voedsel en poncho's tegen de regen uitgedeeld bij het aanmeldcentrum.

In de avond zouden ook een aantal tenten zijn uitgedeeld voor wat beschutting, vertelt Roos Ykema, voorzitter van MiGreat. Dit waren tenten zonder haringen, omdat deze volgens handhavers als wapen gebruikt kunnen worden. "Wij maken ons ontzettend zorgen over de omstandigheden waarin mensen de nacht door moesten komen", zegt Ykema. "Het is onbestaanbaar dat het COA geen opvangplekken regelt terwijl er regen voorspeld is, en geen regenplan of noodoplossing heeft voor de mensen buiten."

Noodverordening

Tenten en andere kampeermiddelen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn verboden, staat sinds eind augustus in een noodverordening van de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, de Groningse burgemeester Koen Schuiling. Dat komt onder meer omdat deze "het zicht van de camera's beperken" en kunnen leiden tot "onoverzichtelijke en onveilige situaties".

VluchtelingenWerk Nederland zegt het "diep triest" te vinden dat "een halve dag nadat staatssecretaris Van der Burg in het asieldebat zei dat er niemand meer buiten hoefde te slapen" dit toch opnieuw gebeurde. "De situatie is onmenselijk en mag geen dag langer meer duren." Ze vindt dat de staatssecretaris van Asiel iedereen weg moet halen bij Ter Apel en opvang moet regelen.

Hoeveel mensen er in de nachten hiervoor buiten sliepen, is niet duidelijk. Volgens de hulporganisatie ging het om tachtig mensen in de nacht van woensdag op donderdag en 150 mensen in de nacht daarvoor.

Meer uit Binnenland

Februaristaking van 1941 herdacht in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt zondagmiddag weer de Februaristaking van 1941 herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein. Onder anderen burgemeester Femke Halsema en schrijver Johan Fretz houden een toespraak. Ook worden er kransen en bloemen gelegd bij het standbeeld van De Dokwerker op het plein.

3 uur geleden
Nesten van vogels weer te zien op camera tijdens Beleef de Lente

ZEIST (ANP) - Nesten van bosuilen, kerkuilen, steenuilen en zeearenden zijn weer te zien via de camera's van Vogelbescherming. Zondag gaan de camera's van het populaire project Beleef de Lente weer aan, waar meer dan een miljoen mensen naar vogels in hun nest kijken. Dit jaar kan er naar dertien vogelsoorten gekeken worden.

3 uur geleden
Dode in huis in Ridderkerk, drie aanhoudingen

RIDDERKERK (ANP) - Een 61-jarige man in een woning in het Zuid-Hollandse Ridderkerk is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden na een reanimatie. De politie zegt een misdrijf niet uit te sluiten en heeft "uit voorzorg" drie mensen, die in het huis aan de Voorn aanwezig waren, aangehouden.

10 uur geleden
Dode gevonden in Rotterdam, politie sluit misdrijf niet uit

ROTTERDAM (ANP) - In een woning aan de Kromme Hagen in de Rotterdamse wijk IJsselmonde is zaterdagmiddag een dode gevonden. Het gaat om een 61-jarige Rotterdammer, laat de politie weten. Na een eerste onderzoek door de politie en een arts kan een misdrijf niet worden uitgesloten. De 61-jarige bewoner, die ook in het huis aanwezig was, is "uit voorzorg" aangehouden.

12 uur geleden
Veel emoties en 'glorie aan Oekraïne' bij herdenking in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Zo'n 2000 mensen herdachten zaterdag in Utrecht de oorlog in Oekraïne. In het Beatrix Theater kwamen tijdens het evenement Remember Together Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders samen om stil te staan bij de inval door Rusland precies twee jaar geleden. Tijdens het programma met toespraken, muziek en dans klonk geregeld de leus 'glorie aan Oekraïne'.

15 uur geleden
Ruim driehonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A10

AMSTERDAM (ANP) - In totaal 326 klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag aangehouden bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid bij het ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Van hen zijn er 31 gearresteerd omdat ze de blokkade veroorzaakten en daarmee voor gevaar zorgden in het verkeer.

16 uur geleden
Laatste klimaatactivisten van A10 gehaald, weg nog niet vrij

AMSTERDAM (ANP) - De laatste klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag van de snelweg A10 gehaald in Amsterdam. Het was een groep van ongeveer veertig actievoerders die nog op de snelweg zat. De politie moest ze wegslepen naar de bussen om ze weg te voeren. Eerder waren al meerdere bussen vol met actievoerders vertrokken.

16 uur geleden