
COA: zo'n 300 mensen sliepen buiten bij Ter Apel
TER APEL (ANP) - Zo'n driehonderd mensen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag buiten geslapen bij Ter Apel, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). "Er waren onvoldoende plekken elders om mensen onder te brengen." Rond 23.00 uur konden wel nog zo'n 150 vrouwen en kinderen naar een noodopvang worden gebracht.
Hulporganisatie MiGreat meldde vrijdagochtend dat er zo'n 500 mensen voor de hekken moesten slapen van het aanmeldcentrum. "De vrouwen en kinderen zijn wel naar een opvang gegaan, pas om 22.30 uur werd duidelijk dat ze niet buiten hoefden te slapen." De hulporganisatie heeft samen met Stadskerk Emmen voedsel en poncho's tegen de regen uitgedeeld bij het aanmeldcentrum.
In de avond zouden ook een aantal tenten zijn uitgedeeld voor wat beschutting, vertelt Roos Ykema, voorzitter van MiGreat. Dit waren tenten zonder haringen, omdat deze volgens handhavers als wapen gebruikt kunnen worden. "Wij maken ons ontzettend zorgen over de omstandigheden waarin mensen de nacht door moesten komen", zegt Ykema. "Het is onbestaanbaar dat het COA geen opvangplekken regelt terwijl er regen voorspeld is, en geen regenplan of noodoplossing heeft voor de mensen buiten."
Noodverordening
Tenten en andere kampeermiddelen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn verboden, staat sinds eind augustus in een noodverordening van de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, de Groningse burgemeester Koen Schuiling. Dat komt onder meer omdat deze "het zicht van de camera's beperken" en kunnen leiden tot "onoverzichtelijke en onveilige situaties".
VluchtelingenWerk Nederland zegt het "diep triest" te vinden dat "een halve dag nadat staatssecretaris Van der Burg in het asieldebat zei dat er niemand meer buiten hoefde te slapen" dit toch opnieuw gebeurde. "De situatie is onmenselijk en mag geen dag langer meer duren." Ze vindt dat de staatssecretaris van Asiel iedereen weg moet halen bij Ter Apel en opvang moet regelen.
Hoeveel mensen er in de nachten hiervoor buiten sliepen, is niet duidelijk. Volgens de hulporganisatie ging het om tachtig mensen in de nacht van woensdag op donderdag en 150 mensen in de nacht daarvoor.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 4500 mensen hebben voor het eerst asiel aangevraagd in de maanden januari, februari en maart. Dat is bijna de helft van het aantal nieuwe asielverzoeken in het eerste kwartaal van vorig jaar.
28 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een verdachte aangehouden in het onderzoek naar een video waarop twee personen tijdens Koningsdag in Amsterdam seks lijken te hebben tussen geparkeerde auto's op de Keizersgracht. De aanhouding volgt nadat de betrokken vrouw melding had gedaan van verkrachting, meldde de politie dinsdag.
4 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De originele K3-zangeressen hebben opnieuw extra shows aangekondigd in hun reeks reünieconcerten. Het gaat om een middagshow op 10 april volgend jaar in Rotterdam en een middagshow op 30 mei 2026 in Antwerpen. Dat hebben Kristel Verbeke, Karen Damen en Kathleen Aerts dinsdag bekendgemaakt.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven gaan volgende maand niet naar Canada. Het echtpaar ziet af van de reis omdat de 82-jarige prinses nog onvoldoende is hersteld van haar armbreuk vorige maand.
7 uur geledenZWOLLE (ANP) - Voor het online misbruiken van 33 meisjes is dinsdag een 34-jarige man uit Zwolle tot zes jaar cel veroordeeld. Dat oordeelde de rechtbank in Zwolle dinsdag. Daan F. benaderde de slachtoffers via Snapchat en TikTok en bewoog ze tot het maken van zeer seksueel getinte afbeeldingen.
7 uur geledenZAANDAM (ANP) - Urgenda wil boeren nog meer hulp bieden als ze een kruidenrijk grasland willen inzaaien, omdat het kabinet "klimaatmaatregelen blijft uitstellen". De duurzaamheidsorganisatie doneert 50.000 euro, zodat meer boeren korting kunnen krijgen op zaadmengsels voor kruidenrijke graslanden en biodiverse akkers.
7 uur geledenARNHEM (ANP) - Onder leiding van de Nijmeegse hoogleraar Han Kremer is een onafhankelijk onderzoek begonnen naar de manier waarop in het verleden met donorzaad is omgegaan bij ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Het onderzoek draait onder meer om het handelen van een voormalig gynaecoloog die in de jaren tachtig mogelijk zijn eigen zaad gebruikte om vrouwen zwanger te maken. De onderzoekers gaan ook kijken naar mogelijke verwisselingen van sperma.
8 uur geleden