Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COA zeer blij met 150 extra opvangplekken per veiligheidsregio

COA zeer blij met 150 extra opvangplekken per veiligheidsregio

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is "zeer blij" met het streven van de 25 veiligheidsregio's om de komende drie weken per regio 150 opvangplekken te realiseren. Deze zijn bedoeld om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten. "Dit is een hele belangrijke en waardevolle bijdrage", reageert een woordvoerder van het COA.

"We waarderen de inzet van de veiligheidsregio's zeer", vervolgt de woordvoerder. Hij noemt de bijdrage belangrijk omdat het COA nu weet dat als het in Ter Apel te druk is, er opvangcapaciteit is in deze 25 regio's. "We hoeven dan niet 's avonds om 22.00 uur of 23.00 uur nog te zoeken naar locaties."

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei maandagavond na het Veiligheidsberaad waarin dit werd besloten, dat het inrichten van de plekken ook het vervoersprobleem verhelpt. Hierdoor konden asielzoekers soms niet naar andere opvangplaatsen buiten Ter Apel. "Op het moment dat we weten dat in elke regio plekken zijn, kan je het vervoer ook voor de aankomende drie weken regelen", zei hij daarover.

Kortetermijnoplossing

Met de 150 crisisopvangplekken per regio worden verspreid door Nederland in theorie 3750 plekken gecreëerd. Het betreft wel een kortetermijnoplossing. Over drie weken wordt er in het Veiligheidsberaad gesproken over een structurele oplossing.

Het is al lange tijd erg druk in Ter Apel. Hierdoor kwam het de laatste weken meerdere keren voor dat mensen buiten in het gras dreigden te moeten slapen. Er moest steeds weer gezocht worden naar een noodoplossing voor het overvolle aanmeldcentrum, bijvoorbeeld door mensen te laten overnachten op een stoel in de gang of door ze met bussen naar een andere plek te brengen.

Meer uit Binnenland

Provincies opgelucht over extra miljoenen voor openbaar vervoer

DEN HAAG (ANP) - De provincies zijn blij en opgelucht dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om volgend jaar prijsstijgingen in het openbaar vervoer te voorkomen. "Een neerwaartse spiraal lijkt hiermee voorkomen. Dit is een eerste belangrijke stap om het ov er weer bovenop te helpen", stelt het IPO, de koepelorganisatie van de provincies.

5 uur geleden
Argos: meer meldingen grensoverschrijdend gedrag op universiteiten

HILVERSUM (ANP) - Universiteiten hebben de afgelopen vier jaar fors meer meldingen binnengekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tot die conclusie komt Argos na een enquête onder alle universiteiten in Nederland, bevestigt een journalist van het onderzoeksprogramma na berichtgeving door NRC. Het gaat om meer dan een verdubbeling: in 2019 ontvingen universiteiten 141 meldingen, vorig jaar waren dat er 300.

6 uur geleden
Kustwacht Curaçao houdt vluchtelingenboot aan met vijf kinderen

WILLEMSTAD (ANP) - De Kustwacht in het Caribisch gebied heeft in de nacht van woensdag op donderdag vlak bij Curaçao een boot met negentien Venezolanen aangehouden. Op de boot zaten zeven mannen, zeven vrouwen en vijf kinderen, onder wie een baby. Dat is donderdag bekendgemaakt.

6 uur geleden
Vijfde verdachte aangehouden in onderzoek Telegrambedreigingen

HILVERSUM (ANP) - De politie heeft woensdag een vijfde verdachte opgepakt in de zaak die draait om het zogeheten Looijkartel, een voormalige groep op de berichtendienst Telegram waarin duizenden beledigingen, bedreigingen en oproepen tot geweld rondgingen. Het gaat om een 24-jarige man uit Beverwijk, bevestigt de politie donderdag na berichtgeving door NH Nieuws. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

9 uur geleden
Algemeen directeur provincie Gelderland vertrekt per direct

ARNHEM (ANP) - De algemeen directeur van de provincie Gelderland, Mirjam Nienhuis, heeft donderdag per direct haar taken neergelegd. Zij trekt het zich persoonlijk aan dat zij zich tot het uiterste heeft ingespannen om alle medewerkers een veilige werkomgeving te bieden, maar dat dat kennelijk niet genoeg was. Tot die conclusie komt zij na alle ophef van de afgelopen dagen over de Gelderse commissaris van de Koning John Berends, die beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag. Berends heeft eerder donderdag zijn taken tijdelijk neergelegd.

10 uur geleden
OV-NL: volgend jaar kwart miljard minder voor studentenvervoer

DEN HAAG (ANP) - Het geld dat ov-bedrijven van de overheid krijgen om studenten gratis te laten reizen valt volgend jaar 260 miljoen euro lager uit, meldt OV-NL. Volgens de branchevereniging komt deze verlaging door een vertekende berekening vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). OV-NL verwacht door deze financiële tegenvaller een afschaling van studentenlijnen, terwijl volgens de vereniging juist veel studenten gebruikmaken van ov nu ze door de kamernood vaker thuis wonen.

10 uur geleden
Kennisinstituut WODC onderzoekt toename minderjarige asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - De reden voor de toename van het aantal minderjarige asielzoekers dat naar ons land komt, wordt momenteel onderzocht door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Ook kijkt het kennisinstituut waarom ze voor Nederland kiezen. Het onderzoek is net begonnen en neemt naar verwachting nog enkele maanden in beslag, zegt onderzoeker Işik Kulu-Glasgow van het WODC.

11 uur geleden