Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COA wil af van noodopvanglocaties voor asielzoekers

COA wil af van noodopvanglocaties voor asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - De asielopvang in Nederland kan en moet anders, schrijven de bestuurders van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in hun jaarverslag. Ze willen graag af van noodopvanglocaties. "Voor de lange termijn zit naar ons stellige idee de oplossing in het realiseren van meer duurzame locaties", vinden voorzitter Milo Schoenmaker en bestuurslid Joeri Kapteijns. "Dat is in het belang van onze medewerkers, bewoners en van gemeenten. En van de samenleving als geheel."

Het COA heeft zijn "grenzen bereikt, en soms gingen we daar noodgedwongen overheen", zo staat te lezen in het jaarverslag. "Het meest zichtbaar is dit in Ter Apel." Daar was het ook de afgelopen tijd vaak zo druk met asielzoekers die zich willen aanmelden, dat er te weinig slaapplaatsen waren en mensen in allerijl naar andere locaties verplaatst moesten worden.

De overheidsdienst beleefde een zeer druk jaar in 2021. In de tweede helft van het jaar nam het aantal bewoners toe met ongeveer 10.000, onder meer door de komst van Afghaanse evacués die hun land verlieten nadat de Taliban daar weer aan de macht waren gekomen. "Dat komt neer op zo'n 450 per week", klinkt het. Vanwege de sterk toegenomen instroom van asielzoekers werd het aantal locaties uitgebreid van 64 naar 109. Dat is een stijging van 70 procent.

Impact op bewoners en medewerkers

In het verslag gaat het COA ook in op de oorlog in Oekraïne en de komst van vluchtelingen uit dat land. Voor de opvang van deze mensen zijn de veiligheidsregio's verantwoordelijk, maar het COA is er wel bij betrokken. "In de zoektocht naar geschikte opvangplekken is het uitgangspunt ‘en/en’', schrijft de organisatie. "Zowel zoeken naar plekken voor mensen uit Oekraïne, als naar plekken voor asielzoekers uit andere landen."

De opvanginstantie zegt er trots op te zijn dat het is gelukt om iedereen die zich kwam melden op te vangen. Dat gebeurde echter "helaas niet overal op de wijze die wij voorstaan", aldus Schoenmaker en Kapteijns in het voorwoord bij het verslag. "Het steeds weer openen, sluiten en openen van (nood)opvanglocaties heeft te grote impact op de bewoners, medewerkers, gemeenten en overige partners." Die boodschap wil het COA overbrengen aan de samenleving en aan de politiek.

Meer uit Binnenland

Heijnen over Tata: onacceptabel dat mensen onnodig risico's lopen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet vindt het onacceptabel dat mensen onnodig gezondheidsrisico's lopen door de uitstoot vanaf het terrein van Tata Steel, zei staatssecretaris van Infrastructuur Vivianne Heijnen vrijdag na afloop van de ministerraad. "En dat betekent dat wij als overheid een zorgplicht voelen", voegde ze daaraan toe.

27 minuten geleden
VluchtelingenWerk verwijt overheid tekort aan menswaardige opvang

DEN HAAG (ANP) - De overheid schendt haar verplichting om te zorgen voor een adequate menswaardige opvang voor asielzoekers. Een jaar geleden sprak de rechter al uit dat de opvangomstandigheden moesten worden verbeterd, maar er is weinig tot niets veranderd. Nog steeds verblijven meer dan 20.000 mensen in locaties die niet bedoeld zijn voor een langdurig verblijf. Dat zei VluchtenlingenWerk vrijdag in een reactie op de noodoproep van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) voor onmiddellijk honderden extra opvangplekken.

34 minuten geleden
Tata Steel 'geraakt' door nieuw RIVM-rapport

VELSEN (ANP) - Tata Steel laat weten "geraakt" te zijn door de resultaten van nieuw onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat instituut concludeert dat de uitstoot vanaf het fabrieksterrein van Tata Steel de gezondheidsrisico's voor inwoners van de IJmond vergroot en de levensverwachting verkort. Gemiddeld verkorten de emissies de verwachte levensduur van omwonenden met 2,5 maand.

40 minuten geleden
VNG is geen voorstander van dwang voor asielplekken

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is geen voorstander van het gedwongen aanwijzen van opvangplaatsen voor asielzoekers. Dat is volgens de organisatie met het oog op veiligheid en draagvlak niet gewenst en ook in bestuurlijke zin lastig. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft vrijdagmorgen gezegd dat hij locaties gaat aanwijzen als de gemeenten dit weekeinde niet zorgen voor honderden extra opvangplekken.

44 minuten geleden
Blokkade klimaatdemonstranten A12 weer beëindigd

DEN HAAG (ANP) - De blokkade van klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag is weer beëindigd. "Actievoerders zijn verwijderd. De weg wordt schoongemaakt en zo snel mogelijk vrijgegeven voor het verkeer", meldt de gemeente Den Haag.

55 minuten geleden
27 februari 2024 uitspraak in Marengo-proces

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam doet eind februari volgend jaar uitspraak in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. "De rechtbank zal, behoudens bijzondere omstandigheden, in de zaken van alle verdachten vonnis wijzen op dinsdag 27 februari 2024", laat de rechtbank vrijdag weten.

1 uur geleden
Heerma, Asscher en Weekers getuigen over fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - Voormalig CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma, oud-minister Lodewijk Asscher (tevens voormalig PvdA-leider) en voormalig staatssecretaris Frans Weekers worden volgende week gehoord door de parlementaire enquêtecommissie over hun rol in het fraudebeleid van de afgelopen jaren. Heerma wordt gehoord over de tijd dat hij zich namens het CDA met sociale zaken bezighield, Asscher over zijn tijd als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Weekers, die net als Asscher al eens eerder in de enquêtezaal moest verschijnen, was in de tijd van de Bulgarenfraude als staatssecretaris verantwoordelijk voor toeslagen.

2 uur geleden