
COA wil af van noodopvanglocaties voor asielzoekers
DEN HAAG (ANP) - De asielopvang in Nederland kan en moet anders, schrijven de bestuurders van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in hun jaarverslag. Ze willen graag af van noodopvanglocaties. "Voor de lange termijn zit naar ons stellige idee de oplossing in het realiseren van meer duurzame locaties", vinden voorzitter Milo Schoenmaker en bestuurslid Joeri Kapteijns. "Dat is in het belang van onze medewerkers, bewoners en van gemeenten. En van de samenleving als geheel."
Het COA heeft zijn "grenzen bereikt, en soms gingen we daar noodgedwongen overheen", zo staat te lezen in het jaarverslag. "Het meest zichtbaar is dit in Ter Apel." Daar was het ook de afgelopen tijd vaak zo druk met asielzoekers die zich willen aanmelden, dat er te weinig slaapplaatsen waren en mensen in allerijl naar andere locaties verplaatst moesten worden.
De overheidsdienst beleefde een zeer druk jaar in 2021. In de tweede helft van het jaar nam het aantal bewoners toe met ongeveer 10.000, onder meer door de komst van Afghaanse evacués die hun land verlieten nadat de Taliban daar weer aan de macht waren gekomen. "Dat komt neer op zo'n 450 per week", klinkt het. Vanwege de sterk toegenomen instroom van asielzoekers werd het aantal locaties uitgebreid van 64 naar 109. Dat is een stijging van 70 procent.
Impact op bewoners en medewerkers
In het verslag gaat het COA ook in op de oorlog in Oekraïne en de komst van vluchtelingen uit dat land. Voor de opvang van deze mensen zijn de veiligheidsregio's verantwoordelijk, maar het COA is er wel bij betrokken. "In de zoektocht naar geschikte opvangplekken is het uitgangspunt ‘en/en’', schrijft de organisatie. "Zowel zoeken naar plekken voor mensen uit Oekraïne, als naar plekken voor asielzoekers uit andere landen."
De opvanginstantie zegt er trots op te zijn dat het is gelukt om iedereen die zich kwam melden op te vangen. Dat gebeurde echter "helaas niet overal op de wijze die wij voorstaan", aldus Schoenmaker en Kapteijns in het voorwoord bij het verslag. "Het steeds weer openen, sluiten en openen van (nood)opvanglocaties heeft te grote impact op de bewoners, medewerkers, gemeenten en overige partners." Die boodschap wil het COA overbrengen aan de samenleving en aan de politiek.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.
7 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - De verdachte situatie rond een woning in de Kardinaal van Rossumstraat in Roosendaal is na bijna vijf uur ten einde. Het is onderhandelaars gelukt om de bewoner op een rustige manier uit het huis te krijgen. De man zat in de woning en dreigde zichzelf of anderen iets aan te doen, meldt de veiligheidsregio. Waarom de man dat wilde is nog onduidelijk.
10 uur geledenHOUTEN (ANP) - Van een officiële hittegolf is geen sprake meer, want in De Bilt werd het donderdagmiddag maximaal 22,0 graden. Daarmee werd het geen zomerse dag, waardoor de hittegolf volgens Weeronline na vijf dagen weer voorbij is. Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van 25 graden of meer nodig, waarvan er drie tropisch warm zijn met minimaal 30 graden.
11 uur geleden