Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COA vraagt vergunning aan voor asielhotel Albergen

COA vraagt vergunning aan voor asielhotel Albergen

TUBBERGEN (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor de vestiging van een asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in het Twentse Albergen, meldt de gemeente Tubbergen. Het COA kocht hotel 't Elshuys in augustus vorig jaar en wilde er in het najaar van 2022 al asielzoekers onderbrengen, maar het maken van een stikstofberekening heeft langer geduurd dan verwacht.

Het azc in Albergen is de eerste asielopvang die onder dwang wordt gerealiseerd. Het COA passeerde de gemeente bij de aankoop van het hotel. De spreidingswet van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) moet ervoor gaan zorgen dat gemeenten die niets of niet voldoende doen voor de opvang van asielzoekers vaker gedwongen kunnen worden om mee te werken. De wet zou begin dit jaar al effectief worden, maar laat nog op zich wachten.

Tubbergen heeft steeds gezegd totaal verrast en ontstemd te zijn door de actie van het COA. Uit interne mails bij het COA zou echter blijken dat de gemeente eerder al meermalen was gewaarschuwd. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft het COA in een gesprek erkend dat er in hun interne mailwisseling mogelijk iets niet correct was. Het COA wil niks meer over de kwestie zeggen. Maar de gemeenteraad van Tubbergen eist nu dat alle stukken over de komst van het azc openbaar worden. De gemeente probeert dat deze week nog voor elkaar te krijgen, heeft waarnemend burgemeester Jon Hermans toegezegd.

Meer uit Binnenland

Nieuwe Tweede Kamer wordt geïnstalleerd, met 68 nieuwkomers

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wordt woensdag in haar nieuwe samenstelling geïnstalleerd. De Kamer krijgt 68 nieuwe leden, van wie er veel in de nieuwe fractie van verkiezingswinnaar PVV komen. Ook NSC, dat in één klap met twintig zetels in de Kamer komt, levert veel nieuwe Kamerleden. Samen met dertien terugkerende Kamerleden en 69 blijvers leggen de nieuwelingen hun eed of belofte af.

2 uur geleden
Onderzoeksraad komt met rapport bootongeluk Terschelling

DEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert woensdag het onderzoeksrapport naar de aanvaring tussen een watertaxi en een veerboot bij Terschelling in oktober 2022. Bij dat bootongeluk kwamen drie mannen en een kind om het leven en raakten vier anderen gewond. Het lichaam van de 12-jarige jongen werd nooit gevonden.

2 uur geleden
Onderzoek: 8,8 miljard fossiele subsidie naar 10 grote bedrijven

AMSTERDAM (ANP) - Tien grote energie- en industriebedrijven in Nederland krijgen samen ieder jaar gemiddeld 8,8 miljard euro aan fossiele subsidies, concludeert onderzoeksbureau Profundo na een inventarisatie in opdracht van Milieudefensie.

4 uur geleden
Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in de Randstad

DEN HAAG (ANP) - Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in gemeenten in de Randstad. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Amstelveen is hun aandeel het grootst. Het gaat daar om 25,2 procent van alle inwoners. In Amsterdam en Den Haag is het net iets minder dan een kwart.

5 uur geleden
CBS: minder kinderen per vrouw, maar aantal per moeder gelijk

DEN HAAG (ANP) - Dat er in Nederland al sinds 2010 minder kinderen gemiddeld per vrouw worden geboren, komt doordat meer vrouwen kinderloos blijven. Het aantal kinderen per moeder blijft namelijk gelijk.

5 uur geleden
UNICEF: Nederland heeft kinderarmoede niet kunnen verminderen

DEN HAAG (ANP) - Nederland is er de afgelopen jaren niet in geslaagd om armoede onder kinderen te verminderen. Dat concludeert UNICEF in een woensdag gepubliceerd rapport over kinderarmoede in 39 landen, waarbij de periode 2012-2014 is vergeleken met de jaren 2019-2021.

5 uur geleden
Zomercarnaval Rotterdam en graslandbevloeiing immaterieel erfgoed

DEN HAAG (ANP) - Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.

7 uur geleden