Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COA-voorzitter ziet geen reden spreidingswet niet aan te nemen

COA-voorzitter ziet geen reden spreidingswet niet aan te nemen

DEN HAAG (ANP) - Het aannemen van de spreidingswet door de Eerste Kamer is van "wezenlijk belang", zegt Milo Schoenmaker, bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). "Anders blijven we in de situatie waarin we nu zitten. Met heel weinig mogelijkheden om mensen te plaatsen, iedere dag weer puzzelen en kijken of het past. Dat houden we niet vol." De voorzitter hoopt dan ook echt dat de wet wordt aangenomen. "Ik zou eigenlijk geen reden zien om het niet te doen."

Schoenmaker was dinsdag bij de Eerste Kamer in Den Haag waar een petitie werd overhandigd namens het COA, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO). Ze roepen de senaat dringend op in te stemmen met het wetsvoorstel, dat zorgt voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over gemeenten in het land.

De huidige situatie is volgens de COA-voorzitter niet goed voor de medewerkers, "maar vooral niet voor de asielzoekers. Die worden van hot naar her gesleept door ons." Ze volgen het debat niet van heel dichtbij, weet Schoenmaker, maar vragen wel naar een oplossing voor hun situatie. "Sommigen wachten al heel lang tot ze door kunnen naar een betere locatie. We vertellen ze dat het een hot item is in de Nederlandse politiek. En dat er belangrijke besluiten worden genomen vandaag en volgende week."

Moraal

Mocht de spreidingswet er niet komen, dan "zou dat echt een heel slechte boodschap zijn", zegt Schoenmaker. "Dan moeten we kijken hoe we verder gaan. Ik vrees wel dat de moraal dan opgevijzeld moet worden bij onze medewerkers." Hij gelooft wel dat de COA-medewerkers hun werk zullen blijven doen. "Maar deze wet biedt perspectief. Dat je weet, we zitten nu heel erg moeilijk, maar met de spreidingswet komen we ergens. Als die er niet komt, dan is het perspectief er niet en dan moet je maar afwachten wat er voor in de plaats komt." Het verlagen van de instroom van asielzoekers is volgens hem in elk geval geen oplossing voor de korte termijn.

Hoewel er nu gemeenten zijn die nog geen asielzoekers opvangen, verwacht Schoenmaker dat er maar weinig zijn die dit echt niet willen. "De meeste zeggen dat het draagvlak niet groot is, maar als het hun taak is dan moeten ze die uitvoeren. Dan kan het gesprek met het college, de gemeenteraad en bewoners makkelijker plaatsvinden."

Meer uit Politiek

Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen. "Als daar inderdaad stevige verwijten te maken zijn, dan wordt het wel een hele lastige. Ik zou zelf mijn conclusies trekken", zei Remkes bij WNL op Zondag.

21 minuten geleden
Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

14 uur geleden
Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

20 uur geleden
Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

23 uur geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

1 dag geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

1 dag geleden
Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

1 dag geleden