Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COA stopt met delen persoonsgegevens asielzoekers aan politie

COA stopt met delen persoonsgegevens asielzoekers aan politie

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) stopt definitief met de dagelijkse verstrekking van (bijzondere) persoonsgegevens van alle asielzoekers aan de politie. Het gaat daarbij om informatie over etniciteit, nationaliteit en godsdienst. Uit extern onderzoek blijkt dat deze verstrekking niet noodzakelijk en onrechtmatig is.

Wel blijft de politie informatie ontvangen over bijvoorbeeld asielzoekers die overlast veroorzaken, een meldplicht hebben of over wie signalen bestaan over mensenhandel- of smokkel of mogelijk een gevaar zijn voor de nationale veiligheid. Justitieminister Ferd Grapperhaus en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol, die over asiel gaat, schrijven dat vrijdag aan de Tweede Kamer.

Medio juli schortte het COA het delen van de informatie aan het Nationaal Vreemdelingen Informatieknooppunt (NVIK) van de politie op. De asielorganisatie wilde eerst de afspraken hierover extern laten toetsen. Aanleiding was de twijfel die was ontstaan over het nut en de privacy. Het delen gebeurde sinds eind 2013.

Nieuwe afspraken

De onderzoekers menen dat het COA zelf wel de persoonsgegevens mag verwerken in het kader van het algemeen belang. Ze stellen voor om dit alsnog expliciet vast te leggen in de wet. Het delen van deze gegevens met de politie heeft volgens de onderzoekers te veel impact op de asielzoekers in verhouding tot het doel. Daarom stopt het COA hiermee.

Specifieke gegevens over bepaalde betrokkenen kunnen ook op een andere manier worden vergaard. Daarover moeten dan nieuwe afspraken komen, stellen de onderzoekers.

Meer uit Binnenland

Opleiding geneeskunde Erasmus MC woensdag hervat

ROTTERDAM (ANP) - Studenten van de opleiding geneeskunde aan het Erasmus MC krijgen vanaf woensdag weer les. De opleiding lag stil sinds vrijdag, na de dodelijke schietpartij in het ziekenhuis. Dat bevestigt een woordvoerder van het Erasmus MC na berichtgeving van RTV Rijnmond.

7 minuten geleden
Taakstraf geëist tegen agent die ongewild arrestant doodschoot

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een taakstraf van zestig uur geëist tegen een agent die in maart vorig jaar per ongeluk een 27-jarige man doodschoot. Dat gebeurde bij een arrestatie in Waalwijk. De agent, een lid van het arrestatieteam (AT), zou onbedoeld de trekker hebben overgehaald.

42 minuten geleden
Ex-D66'er In 't Veld wil via België in EU-parlement blijven

STRAATSBURG (ANP) - Europarlementariër Sophie in 't Veld, die afgelopen voorjaar brak met D66 en overstapte naar Volt, probeert met Belgische stemmen in het parlement te blijven. De oudgediende wilde aanvankelijk op de lijst van Volt Nederland, maar kreeg te horen dat ze te kort lid was.

1 uur geleden
Belastingdienst besprak risico's verfoeid antifraudesysteem niet

DEN HAAG (ANP) - In het weekend waarin de top van de Belastingdienst besloot om een uiterst omstreden en onwettig risicomodel versneld in te voeren in de strijd tegen fraude, zijn de mogelijke consequenties hiervan niet besproken. Peter Veld, indertijd de hoogste baas bij de Belastingdienst, gaf goedkeuring voor dit antifraudesysteem dat na het 'kroningsweekend' in april 2013 is ingevoerd. Het model zou eigenlijk pas in september in gebruik worden genomen.

1 uur geleden
Dinsdagmiddag kort geding tussen 50PLUS en kandidaat-lijsttrekker

DEN HAAG (ANP) - Dinsdagmiddag dient in de rechtbank van Den Haag een kort geding tussen 50PLUS en kandidaat-lijsttrekker Gerard van Hooft, bevestigt een woordvoerder van de rechtbank. Van Hooft, die afgelopen weekend tijdens een uit de hand gelopen vergadering door de politie werd verwijderd, wil onder meer dat drie bestuursleden van de ouderenpartij opstappen.

2 uur geleden
Rechter: ING mag rekening Stichting Najiba niet opzeggen

AMSTERDAM (ANP) - ING mag de rekening van de Stichting Najiba niet opzeggen, heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam dinsdag besloten. De stichting was de afgelopen tijd bezig met het inzamelen van geld voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. ING zou de rekening van de stichting eind oktober willen opzeggen, omdat die niet voldoet aan regels tegen witwassen en de financiering van terrorisme. Daarop stapte de stichting naar de rechter.

2 uur geleden
Europees Parlement touwtrekt over Hoekstra én zijn superieur

STRAATSBURG (ANP) - De keuring van kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra door het Europees Parlement is verstrengeld geraakt met die van zijn superieur in de Europese Commissie. Ook die heeft moeite voldoende Europarlementariërs achter zich te krijgen.

2 uur geleden