Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COA: keten verder verstopt door gebrek aan opvang statushouders

COA: keten verder verstopt door gebrek aan opvang statushouders

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) noemt het zorgelijk dat het steeds moeilijker is om statushouders aan een woning te helpen. Veel gemeenten lopen achter met de huisvesting van voormalige asielzoekers en voldoen daarmee niet aan hun taakstelling. "De keten raakt hierdoor alsmaar verder verstopt", zegt een woordvoerster van het COA.

Statushouders, asielzoekers met een verblijfsvergunning, vormen een grote groep in de keten, zo'n 30 procent. "Omdat deze mensen niet kunnen uitstromen, stokt het proces steeds verder aan de voorkant."

Uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat in de tweede helft van dit jaar bijna 23.000 statushouders een woning toegewezen zouden moeten krijgen. Maar met nog een maand te gaan, hebben bijna 10.000 van hen nog geen zicht op een woning. Enkele gemeenten hebben nog helemaal geen statushouders gehuisvest, terwijl ze dit volgens de taakstelling van het Rijk wel moesten. 45 gemeenten lopen voor op schema en wisten de doelstelling eind november al te halen. Ongeveer 8 procent van de sociale huurwoningen gaat naar statushouders.

Alternatieven

De problemen met het onderbrengen van statushouders hebben onder meer te maken met de wooncrisis. Er wordt volgens het COA gezocht naar alternatieven, zoals het tijdelijk plaatsen van statushouders in hotels en op schepen.

Om de druk op de opvang te verlichten, heeft het COA de zogenoemde logeerregeling verruimd. Daardoor kunnen nu meer asielzoekers gebruikmaken van de mogelijkheid om drie maanden te logeren bij een Nederlands gastgezin, familie of vrienden. Eerder konden alleen statushouders hier gebruik van maken. Nu geldt de regeling ook voor mensen die nog in de asielprocedure zitten, meldt het COA op de website. "Hierdoor kunnen meer bedden vrijkomen voor andere asielzoekers."

Meer uit Binnenland

Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen vanaf 14.00 uur zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast.

2 uur geleden
Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie het Rutbeek in Enschede een van de podia van het meerdaagse Freshtival Weekend.

6 uur geleden
Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman. Deze laatste raakte lichtgewond, maar werd net als de twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht, voor controle.

7 uur geleden
Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

11 uur geleden
7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

BORGER (ANP) - Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

11 uur geleden
Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw. Enkele tientallen mensen droegen Palestijnse vlaggen, riepen leuzen en hielden teksten omhoog als 'Palestinian artists are not safe'. Naderhand konden alle bezoekers het Concertgebouw zonder problemen verlaten, terwijl de politie toekeek.

13 uur geleden
Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

AMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

13 uur geleden