COA in hoger beroep tegen uitspraak over opvang in Ter Apel
TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter over de opvang bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het orgaan zegt woensdag dat de rechter eisen oplegt "waaraan het niet kan voldoen". Dat heeft het COA in de zaak ook benoemd, maar volgens de organisatie heeft de rechter daarop "onvoldoende acht geslagen".
Het COA verzet zich niet tegen het oordeel dat het zich aan de afspraak van een maximum van 2000 asielzoekers op het terrein moet houden. Wel verzet het orgaan zich tegen de boete van 50.000 euro die de rechter koppelde aan een overschrijding van het aantal. De dwangsom lost volgens het COA het probleem van een overvol Ter Apel niet op. "Het drijft het COA op onnodige en te voorkomen kosten voor de asielopvang, geld dat nodig is om voor iedereen die asiel aanvraagt opvang en begeleiding te bieden."
De rechter oordeelde ook dat het maximumaantal geldt voor elk moment van de dag. Tot nu toe telde het COA het aantal beslapen bedden. Overdag zijn er stromen van mensen die naar het terrein komen en er weggaan. Ondertussen constant het precieze aantal mensen tellen, acht het orgaan niet haalbaar.
Geen oplossing
De rechter stelde dat op het terrein in Ter Apel dagelijks een bezetting van 120 tot 140 procent is. Om de last te verdelen zouden andere keuzes gemaakt kunnen worden. Zo kunnen meer asielzoekers naar locaties in het land toe waar de bezetting rond de 100 procent ligt. Maar het COA stelt dat dit "geen oplossing" is, omdat het dan afspraken met gemeenten daar moet schenden.
De laatste weken verblijven er in de nacht minder dan 2000 asielzoekers op het terrein. Volgens de laatste COA-cijfers sliepen er in de nacht naar dinsdag bijna 1800 mensen. Maar als er in de toekomst weer meer mensen in Ter Apel zijn, is er volgens het orgaan een risico dat mensen geen opvang krijgen wanneer het zich aan de huidige uitspraak houdt.
Stabiele financiering
Om de opvangproblemen te ondervangen, moet samen met het Rijk en andere overheden nagedacht worden over "structurele oplossingen" en "stabiele financiering", zodat mensen die in Nederland mogen blijven de opvang kunnen verlaten. Deze statushouders krijgen nu moeilijk een huis, waardoor ze momenteel 12.000 plekken in azc's bezet houden, herhaalt het COA nog maar eens.
Meer uit Binnenland
DIDAM (ANP) - Bij een raadsvergadering van de gemeente Montferland is maandagavond vuurwerk in de richting van raadsleden gegooid, zegt burgemeester Harry de Vries. Dat gebeurde voorafgaand aan een vergadering waarin werd gesproken over de opvang van ongeveer 250 asielzoekers in de gemeente. De Gelderlander en Omroep Gelderland melden dat het vuurwerk werd gegooid door tegenstanders van de komst van een asielzoekerscentrum.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Sportstaatssecretaris Vincent Karremans ergert zich "kapot" aan sporters die zich misdragen, vooral op het voetbalveld. Dat geldt met name voor topsporters op televisie. Zij hebben een voorbeeldfunctie, die ze volgens de bewindsman lang niet altijd vervullen. "De agressie richting de scheidsrechter en richting elkaar. Dan praten we met zijn allen een beetje goed dat sport emotie is. Ja, de groeten, je hebt je maar gewoon te gedragen", zei Karremans tijdens een sportdebat.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een groep organisaties roept het Openbaar Ministerie op onderzoek te doen naar mogelijke Israëlische inmenging bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat onderzoek zou volgens de organisaties moeten gaan over "bedreiging, chantage en afluisterpraktijken van medewerkers van het Strafhof".
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag zondert de haven van Scheveningen uit van de geplande zero-emissiezone in het kustgebied van de stad, die daar in 2026 wordt ingevoerd. Volgens Den Haag zou een zero-emissiezone tot problemen leiden voor bedrijven in de haven, omdat deze veel gebruikmaken van bijvoorbeeld koel- en vriestransport en voertuigen met veel trekkracht.
7 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Een voor dinsdag geplande lezing van de Israëlische professor Kiril Solovey op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) wordt niet fysiek gehouden, maar digitaal. Dat is volgens de TU/e het gevolg van de grimmige sfeer die ontstond tijdens een protestactie op 26 november, tijdens een lezing van hoogleraar Karel Martens. Martens is net als Solovey verbonden aan de Israëlische universiteit Technion en werd tijdens de protestactie door de beveiliging naar een aparte ruimte geleid.
8 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag in hoger beroep opnieuw levenslange gevangenisstraf geëist tegen Naoufal F. Volgens de aanklagers staat vast dat de 44-jarige Amsterdammer zich in 2015 schuldig heeft gemaakt aan het aansturen van een moordpoging in Diemen en een moord in Almere.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van de Universiteit van Amsterdam dreigen volgende week te gaan staken. Ze zijn boos over de manier waarop de universiteit omgaat met het recht om te demonstreren. Ook willen ze dat de universiteit voorlopig niet meer samenwerkt met instellingen die mogelijk betrokken zijn bij het schenden van mensenrechten, "denk bijvoorbeeld aan Israëlische instellingen".
12 uur geleden