Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COA heeft voor juli 3500 opvangplekken voor asielzoekers nodig

COA heeft voor juli 3500 opvangplekken voor asielzoekers nodig

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft voor 1 juli 3500 opvangplaatsen nodig voor asielzoekers uit andere landen dan Oekraïne. Voor 1 april moeten er 1500 extra plekken zijn. Per 1 januari volgend jaar komt het COA zelfs 10.000 plekken tekort, aldus een woordvoerster maandag. De dienst is daarom heel blij met de tweehonderd tijdelijke plekken die Utrecht realiseert, maar het is volgens de dienst lang niet genoeg. En bovendien weer tijdelijk, terwijl er juist zo'n behoefte is aan plaatsen waar asielzoekers langere tijd kunnen blijven wonen.

Het opvangcentrum in Ter Apel puilt zodanig uit, dat het COA afgelopen weekend zonder toestemming van de gemeente Westerwolde een extra paviljoen heeft gebouwd naast de nachtopvang. "Mensen hadden geen tafel meer om aan te eten en moesten slapen op twee stoelen. Dat kan echt niet en is ook niet hygiënisch", aldus de zegsvrouw van het COA. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel bij hoort, is niet blij met de actie van het COA.

Asielzoekers die in Nederland arriveren moeten allemaal eerst naar Ter Apel voor hun registratie. Gewoonlijk stromen ze binnen een paar dagen door naar een van de 111 opvangcentra in het land, maar die zitten ook overvol. In de opvangcentra verblijven onder meer honderden statushouders, die recht hebben op een eigen onderkomen. Maar gemeenten hebben geen woonruimte. Zodoende raakt het hele systeem verstopt, terwijl de overheid op basis van de prognoses van het COA al heel lang kon weten hoe nijpend de nood zou worden volgens de woordvoerster.

De dienst verwacht dat het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio maandag met een lijst komt van beschikbare plaatsen voor andere asielzoekers dan Oekraïners. Voor de Oekraïense vluchtelingen is in de afgelopen weken op grote schaal plaatsgemaakt in leegstaande gebouwen. Er is dus nog wel ruimte in het land, en die moet fair worden verdeeld, vindt het COA. Het kan niet zo zijn dat Westerwolde steeds extra wordt belast. Beraadsvoorzitter Hubert Bruls is dat met het COA eens. Hij vindt ook dat elke gemeente een extra steentje bij moet dragen en wat hem betreft desnoods onder dwang.

Meer uit Binnenland

Putters hoopt formatie weer op gang te brengen in marathonsessie

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters hoopt de formatie weer in beweging te krijgen door in een marathonsessie van twee dagen gesprekken te voeren met bijna alle politiek leiders. Maandag spreekt hij de fractieleiders van de zes grootste fracties PVV, BBB, GroenLinks-PvdA, NSC, D66 en VVD. Dinsdag komen de andere partijleiders op bezoek, behalve Stephan van Baarle van DENK, die heeft bedankt voor de uitnodiging.

26 minuten geleden
Kort geding over komst 250 asielzoekers in hotel in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - Bij de rechtbank in Den Bosch dient maandag een kort geding over een tijdelijk asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in de stad. De gemeente wil vanaf dinsdag maximaal 250 asielzoekers opvangen in het hotel aan het Pettelaarpark, niet ver van de A2 en het provinciehuis van Noord-Brabant.

27 minuten geleden
Grootste kas Hortus Botanicus Amsterdam dicht voor renovatie

AMSTERDAM (ANP) - De grootste kas van de Hortus Botanicus Amsterdam gaat vanaf maandag langer dan een jaar dicht voor een verbouwing. De zogeheten Drieklimatenkas, die in 1993 is gebouwd, moet vernieuwd en verduurzaamd worden. De rest van de Hortus blijft geopend voor publiek.

28 minuten geleden
Twaalf dagen minder treinen naar Schiphol om werkzaamheden

SCHIPHOL (ANP) - Vanaf maandag rijden er bijna twee weken minder treinen van, naar en via Schiphol vanwege werkzaamheden. Tot en met vrijdag 8 maart moeten reizigers die via de luchthaven reizen rekening houden met een aangepaste dienstregeling.

36 minuten geleden
Enquêtecommissie brengt verslag uit over fraudeaanpak overheid

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire-enquêtecommissie die onderzoek deed naar het fraudebeleid en de dienstverlening van de overheid, komt met haar eindverslag. Het rapport moet meer inzicht geven in hoe het zo mis kon gaan in het schandaal rond de kinderopvangtoeslag, maar ook bij de aanpak van bijvoorbeeld (vermeend) misbruik van uitkeringen.

37 minuten geleden
OM begint aan slotbetoog in liquidatieproces Eris

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie begint maandag aan het slotbetoog, het zogeheten requisitoir, in het omvangrijke liquidatieproces Eris, rond leden van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden behandelt de zaak in hoger beroep, in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelde in juli 2022 vier verdachten tot een levenslange gevangenisstraf.

39 minuten geleden
Provincies hadden de kritiek op stikstofplannen al verwacht

DEN HAAG (ANP) - "In de lijn der verwachting", noemt het Interprovinciaal Overleg (IPO) de kritiek van onderzoeksinstanties op de plannen voor de hervorming van het landelijk gebied. Volgens een woordvoerder worden de pakketten met maatregelen "voortdurend bijgesteld".

4 uur geleden