Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COA heeft voor juli 3500 opvangplekken voor asielzoekers nodig

COA heeft voor juli 3500 opvangplekken voor asielzoekers nodig

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft voor 1 juli 3500 opvangplaatsen nodig voor asielzoekers uit andere landen dan Oekraïne. Voor 1 april moeten er 1500 extra plekken zijn. Per 1 januari volgend jaar komt het COA zelfs 10.000 plekken tekort, aldus een woordvoerster maandag. De dienst is daarom heel blij met de tweehonderd tijdelijke plekken die Utrecht realiseert, maar het is volgens de dienst lang niet genoeg. En bovendien weer tijdelijk, terwijl er juist zo'n behoefte is aan plaatsen waar asielzoekers langere tijd kunnen blijven wonen.

Het opvangcentrum in Ter Apel puilt zodanig uit, dat het COA afgelopen weekend zonder toestemming van de gemeente Westerwolde een extra paviljoen heeft gebouwd naast de nachtopvang. "Mensen hadden geen tafel meer om aan te eten en moesten slapen op twee stoelen. Dat kan echt niet en is ook niet hygiënisch", aldus de zegsvrouw van het COA. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel bij hoort, is niet blij met de actie van het COA.

Asielzoekers die in Nederland arriveren moeten allemaal eerst naar Ter Apel voor hun registratie. Gewoonlijk stromen ze binnen een paar dagen door naar een van de 111 opvangcentra in het land, maar die zitten ook overvol. In de opvangcentra verblijven onder meer honderden statushouders, die recht hebben op een eigen onderkomen. Maar gemeenten hebben geen woonruimte. Zodoende raakt het hele systeem verstopt, terwijl de overheid op basis van de prognoses van het COA al heel lang kon weten hoe nijpend de nood zou worden volgens de woordvoerster.

De dienst verwacht dat het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio maandag met een lijst komt van beschikbare plaatsen voor andere asielzoekers dan Oekraïners. Voor de Oekraïense vluchtelingen is in de afgelopen weken op grote schaal plaatsgemaakt in leegstaande gebouwen. Er is dus nog wel ruimte in het land, en die moet fair worden verdeeld, vindt het COA. Het kan niet zo zijn dat Westerwolde steeds extra wordt belast. Beraadsvoorzitter Hubert Bruls is dat met het COA eens. Hij vindt ook dat elke gemeente een extra steentje bij moet dragen en wat hem betreft desnoods onder dwang.

Meer uit Binnenland

VluchtelingenWerk over spreidingswet: juiste weg is ingezet

AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."

33 minuten geleden
Rode Kruis staat klaar om gemeenten te helpen met opvangplekken

DEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.

36 minuten geleden
VNG: aantal gevonden asielplekken is knap met obstakels kabinet

DEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.

41 minuten geleden
COA: niet genoeg opvangplekken gevonden voor spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.

43 minuten geleden
SIRE wil met campagne negativiteit rond vijftigplussers tegengaan

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideële Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.

2 uur geleden
Prinses Amalia gaat opleiding volgen aan Defensity College

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.

9 uur geleden
IND mag deel van tweestatusstelsel later invoeren

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag een deel van het tweestatusstelsel voor asielzoekers later invoeren. Dat schrijft minister Mona Keijzer voor Asiel en Migratie (BBB) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze komt hiermee met name het CDA tegemoet, dat kritiek had op het moment waarop de wet in werking zou treden. Of de wet wordt aangenomen, is nog onzeker.

10 uur geleden