
COA heeft geen zicht op nieuwe locaties, Ter Apel blijft overvol
TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft nog geen zicht op nieuwe opvanglocaties, om het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Locaties sluiten juist hun deuren en oproepen aan de provincies om voor opvangplekken te zorgen hebben nauwelijks effect, zegt een woordvoerder van het COA.
In de nacht van dinsdag op woensdag sliepen dan ook opnieuw te veel asielzoekers in het Groningse aanmeldcentrum, namelijk 2158. Voor elke nacht dat er meer dan 2000 mensen in Ter Apel slapen, moet het COA een dwangsom van 15.000 euro betalen aan de gemeente Westerwolde, met een maximum van 1,5 miljoen euro. De teller staat nu op ruim drie ton.
"In Ter Apel komen mensen aan, dus je hebt niet in de hand hoeveel dat er zijn", legt de woordvoerder uit. Het COA kan volgens hem geen kant op omdat mensen blijven komen, maar er geen uitstroom mogelijk is naar andere plekken omdat die er simpelweg niet zijn.
Huizentekort
Bovendien houden mensen met een verblijfsvergunning die recht hebben op een woning momenteel opvangplekken bezet, omdat er niet genoeg huizen beschikbaar zijn voor deze zogenoemde statushouders, aldus de woordvoerder. Sommige gemeenten stellen wel hotels beschikbaar.
In de nachtopvang in 2e Exloërmond kunnen elke nacht 200 asielzoekers uit Ter Apel de nacht doorbrengen, en dat gebeurde afgelopen nacht ook. Maar deze locatie sluit eind deze week en er is volgens de woordvoerder nog geen alternatief voor gevonden.
Wachtkamers
Ook zijn er wachtkamers voor Ter Apel, waar asielzoekers die nog niet zijn geregistreerd terechtkunnen. In de maandag geopende locatie in het WTC in Leeuwarden sliepen in de nacht van dinsdag op woensdag 211 mensen, er is plek voor 250 asielzoekers. De woordvoerder legt uit dat asielzoekers onder de 18 jaar niet gemengd worden met andere doelgroepen en dat dat een reden kan zijn waarom de opvang niet vol was.
Een andere wachtkamer is Expo Assen. De opvang die plek heeft voor maximaal 500 mensen zou 1 april sluiten, maar het COA is in gesprek met de gemeente over een eventuele verlenging.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 42.777 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie weten. Allen krijgen zij het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Op de laatste wandeldag van het evenement vielen 411 wandelaars uit.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbanken werken aan meerdere alternatieven om strafzaken zoveel mogelijk door te laten gaan, terwijl het Openbaar Ministerie is afgesloten van het internet. Dit meldt de Raad voor de rechtspraak.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie weet niet hoelang medewerkers nog van internet verstoken blijven. Het onderzoek naar de mogelijke kwetsbaarheid in de systemen duurt voort.
8 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls kijkt tevreden terug op de Nijmeegse Vierdaagse. Ondanks enkele "akkefietjes" tijdens de Vierdaagsefeesten is het wandelevenement vooralsnog zonder noemenswaardige incidenten verlopen, zegt hij. "Als je alles overziet, met de vele duizenden mensen, is het voortreffelijk gegaan."
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meerdere gemeenten en ziekenhuizen die gebruikmaken van diensten van Citrix zeggen dat ze die vorige maand al hebben gerepareerd, nadat een gat in de beveiliging was ontdekt. Daarom hoeven ze de systemen nu niet los te koppelen, zoals het Openbaar Ministerie wel heeft gedaan.
10 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Meerdere mensen hebben zich gemeld nadat er donderdag geblurde foto's van zes verdachten die worden gezocht voor de rellen rond het kampioensfeest van PSV naar buiten waren gebracht. Dat meldt de politie vrijdag. Een politiewoordvoerder kan niet direct zeggen om hoeveel personen het precies gaat.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizen naar Venezuela wordt afgeraden. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat vanaf deze vrijdag voor het hele land op rood. Sinds de presidentsverkiezingen van juli 2024 is het onrustig in het land.
10 uur geleden