Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COA: duizenden opvangplekken komen er niet om plan spreidingswet

COA: duizenden opvangplekken komen er niet om plan spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - Doordat het komende kabinet de spreidingswet wil intrekken, zien steeds meer gemeenten af van plannen om opvangplekken voor asielzoekers te vinden. Dat zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Volgens de organisatie scheelt dat zo'n 2000 tot 2500 plekken.

Het COA meldt niet om welke gemeenten het gaat. Door het schrappen van de opvangplannen dreigt volgens het orgaan "dat er al op korte termijn aan honderden mensen geen opvang en begeleiding gegeven kan worden. Dit kan leiden tot een inhumane situatie en onverantwoorde druk op medewerkers."

Het opvangorgaan zegt dat er voor 1 juli nog 8100 opvangplekken moeten worden gevonden, en het COA heeft naar eigen zeggen"nog geen perspectief dat dit gaat lukken".

Veel weerstand

De spreidingswet werd in januari aangenomen in de Eerste Kamer, met steun van de VVD. De wet regelt de verdeling van asielzoekers over gemeenten. Elke gemeente moet een bepaald aantal plekken zien te vinden. Als gemeenten dat niet doen, kan het Rijk een locatie aanwijzen. De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben de intrekking aangekondigd in hun hoofdlijnenakkoord van vorige week.

Demissionair asielstaatssecretaris Eric van der Burg (VVD), het brein achter de spreidingswet, zei vorige week ook dat gemeenten minder hun best doen opvangplekken te vinden. Hij zei toen dat dit 1500 opvangplekken zou schelen. Als Kamerlid stemde Van der Burg wel voor het hoofdlijnenakkoord. Ook blijft hij in de VVD-fractie.

In de Zuid-Hollandse gemeente Westland is veel weerstand tegen de verplichte opvang. De gemeenteraad wil dat de gemeente de spreidingswet negeert. De fracties zijn dan ook blij met het plan van de vier formerende partijen. Nijkerk in Gelderland gaat voorlopig niet zoeken naar een opvanglocatie voor asielzoekers. Andere gemeenten zeggen dat er nog niets verandert: zolang de spreidingswet niet is ingetrokken, is hij van kracht, en asielzoekers moeten nog steeds opgevangen worden, zeggen ze. De Vereniging Nederlandse Gemeenten maakt zich zorgen over het intrekken van de spreidingswet.

Meer uit Binnenland

Veldkamp (NSC) kan coalitie met PVV uitleggen in het buitenland

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp (NSC), is niet bevreesd voor de vragen die hij internationaal zal krijgen over het kabinet met daarin de PVV. Hij verwacht niet dat deelname van de partij van Geert Wilders internationaal tot onrust zal leiden. Als dat toch gebeurt, kan hij ze geruststellen, zei Veldkamp voor zijn gesprek met beoogd premier Dick Schoof en formateur Richard van Zwol.

16 minuten geleden
De Jonge: afscheid CdK Berends is in het belang van Gelderland

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge vindt het "in het belang van de provincie" dat John Berends heeft besloten om niet terug te keren als commissaris van de Koning in Gelderland. Berends trok woensdag zijn conclusies nadat Provinciale Staten een onderzoek naar zijn handelen hadden besproken. "Bestuurlijke rust en stabiliteit binnen de provinciale organisatie zijn van groot belang voor de provincie", aldus De Jonge, die als demissionair minister van Binnenlandse Zaken over de CdK's gaat.

1 uur geleden
Koning Willem-Alexander vliegt mee in gevechtshelikopter

CARLISLE (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft woensdag de helikopteroefening TAC Blaze bezocht in het Verenigd Koninkrijk. De koning vloog zelf mee in een Apache gevechtshelikopter om een indruk te krijgen van een trainingsvlucht.

2 uur geleden
Rekeningrijden lijkt kansloos onder nieuwe coalitie

DEN HAAG (ANP) - Het ziet er niet naar uit dat de nieuwe coalitie werk gaat maken van rekeningrijden. Tijdens een debat herhaalden PVV, NSC en BBB dat zij niets zien in die maatregel. De VVD wilde zich er nog niet duidelijk voor of tegen uitspreken.

2 uur geleden
Van Rij stuurt wetsvoorstel 'box 3' naar Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Financiƫn) is op de valreep met een wetsvoorstel gekomen dat per 2027 voor een nieuw stelsel moet zorgen om belasting te heffen op het rendement op vermogen (box 3). Het is aan zijn opvolger, die naar verwachting volgende week aantreedt, om het voorstel door het parlement te loodsen.

3 uur geleden
Breda zet boa's en lichtmasten in tegen overlast bij station

BREDA (ANP) - Breda neemt in juni, juli en augustus extra veiligheidsmaatregelen rond het station en het nabijgelegen park Valkenberg. Het afgelopen jaar nam de overlast in dat gebied toe.

4 uur geleden
Achahbar (Toeslagen) hoopt dat haar functie snel overbodig wordt

DEN HAAG (ANP) - "Mijn allerliefste wens zou eigenlijk zijn dat mijn functie zo snel mogelijk overbodig zou worden." Dat zegt Nora Achahbar, beoogd staatssecretaris van Financiƫn, voor haar kennismakingsgesprek in de Tweede Kamer. NSC heeft Achahbar voorgedragen voor het onderdeel Toeslagen, waaronder ook de hersteloperatie van de toeslagenaffaire valt.

4 uur geleden