
COA betaalt alsnog 52.000 euro aan gemeente om opvang Ter Apel
TER APEL (ANP) - De dwangsom die het COA moet betalen omdat er te veel asielzoekers zijn in het aanmeldcentrum in Ter Apel, valt 52.500 euro hoger uit. Dat bevestigt een COA-woordvoerder na berichtgeving van NU.nl. Het COA moet de dwangsom betalen aan de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt.
De twee instanties hadden volgens de woordvoerder een "interpretatieverschil" over de uitspraak van de rechter. Elke dag dat er meer dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum zijn, moet het COA 15.000 euro betalen aan de gemeente.
Het COA en de gemeente zijn het niet eens over het aantal getelde mensen in de periode 2 tot en met 8 maart. Volgens de cijfers van het COA waren het er op die dagen minder dan 2000. Maar als mensen 's avonds naar een nachtopvanglocatie worden gebracht en 's ochtends weer terugkeren, worden ze niet meegeteld met het aantal mensen in het aanmeldcentrum.
Drieënhalve dag
De gemeente en het COA hebben nu afgesproken dat het COA de dwangsom betaalt voor de helft van de periode. Dat gaat om drieënhalve dag.
Na 8 maart is het aantal asielzoekers in het aanmeldcentrum ook volgens de officiële cijfers niet meer onder de 2000 gekomen. Met de 52.500 euro die het COA nu extra betaalt, staat de dwangsom tot en met dinsdag op 982.500 euro. Het maximale bedrag van de dwangsom is 1,5 miljoen euro.
Andere gemeenten
Een woordvoerder van de gemeente Westerwolde zegt dat het er niet op lijkt dat de aantallen op korte termijn onder de 2000 komen. "Er zullen echt gemeenten opvangplekken beschikbaar moeten stellen", zegt hij.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Er wordt momenteel gewerkt aan het weghalen van een deel van de Nederlandse militairen uit Irak. Dat zei demissionair defensieminister Ruben Brekelmans aan tafel bij Café Kockelmann op NPO 1. De minister zei dat hij mogelijk op zeer korte termijn al meer kan melden, als de militairen veilig zijn geland.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het protest in Den Haag tegen de NAVO, die dinsdag en woensdag zijn jaarlijkse top in de stad houdt, is geëindigd op het Malieveld. De demonstranten kwamen daar even voor 18.00 uur aan na een wandeling langs het Vredespaleis. De organisatie schatte dat ongeveer 5000 mensen deelnamen aan het protest, dat zonder grote problemen is verlopen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De deelnemers aan het Nationaal Burgerberaad Klimaat presenteren hun advies over het klimaatbeleid twee maanden later dan gepland aan het demissionaire kabinet en de Tweede Kamer. De aanbieding van hun advies stond gepland voor 29 september, maar is uitgesteld tot eind november, een maand na de verkiezingen. De organisatie zegt het advies graag te willen aanbieden aan een nieuw gekozen Tweede Kamer, "met een frisse blik en een nieuw mandaat".
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Weggebruikers in de Randstad moeten vanaf zondagmiddag rekening houden met veel hinder door de wegafsluitingen rond de NAVO-top. De A5, A44, N44 en de N440 zijn tot vrijdag deels of helemaal dicht, en ook op de A4 en N434 wordt veel hinder verwacht. Ook regionale en lokale wegen in en rond Den Haag, Wassenaar, Katwijk, Noordwijk, Haarlemmermeer, Leiden en Rotterdam gaan deels of helemaal dicht.
6 uur geledenVLISSINGEN (ANP) - De gemeente Vlissingen organiseert maandag of dinsdag een bijeenkomst voor mensen die willen praten over de twee schietpartijen van dit weekend in de Zeeuwse stad. Burgemeester Bas van den Tillaar spreekt van "zeer ernstige gebeurtenissen".
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor Nederlandse reizigers die vastzitten in Israël, wordt busvervoer geregeld naar Egypte. Van daaruit kunnen zij dan met commerciële vluchten terugkeren naar huis. Dat heeft demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) zondag gezegd.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen lopen zondag door Den Haag voor een demonstratie tegen de NAVO, die dinsdag en woensdag zijn jaarlijkse top in de stad houdt. De betogers komen onder meer langs de Hofvijver. Hun bestemming is het Vredespaleis.
7 uur geleden