Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

ZWOLLE (ANP) - Inwoners van Albergen proberen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum. "Het water staat het COA aan de lippen", zei advocaat Jim Zweers donderdag tijdens de rechtszaak in Zwolle.

In augustus 2022 meldde staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) het COA toestemming te geven een asielzoekerscentrum te openen in het voormalige hotel 't Elshuys in het Twentse Albergen. Daarmee passeerde het kabinet voor het eerst een gemeente die niet wil meewerken aan de komst van een azc. In later overleg met de gemeente is het aantal te huisvesten asielzoekers van driehonderd verlaagd naar 150.

Het COA wacht met de verbouwing van het hotel tot de bestuursrechter heeft beslist. Het heeft haast vanwege een schreeuwend tekort aan opvangplekken, zei advocaat Jim Zweers. "Deze locatie is van groot belang en het COA hoopt zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen." Zweers verwees onder meer naar de melding van het Rode Kruis dat er komend weekend niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek dreigt te zijn.

Storm van protest

"In dit dossier is sprake van leugens, misleiding en bedrog", zei een van de omwonenden donderdag in de rechtbank in Zwolle. Volgens jurist Marcel Middelkamp, die een groep bewoners bijstaat, heeft het COA al de nodige regels overtreden. Zo werd er al zonder vergunning verbouwd in het hotel. "Er zijn al lasten onder dwangsom opgelegd. Die reeks aan dwangsommen omdat het COA zich aan geen enkele regel houdt, moet je meenemen in de vraag: moet het COA deze vergunning wel krijgen?"

De aankondiging van dwang door de staatssecretaris luidde een storm van protest in. De eigenaresse van het hotel poogde tevergeefs de koop alsnog te dwarsbomen. In januari werd het nog leegstaande pand beschoten met een luchtbuks. Afgelopen dinsdag werd nog een 48-jarige man uit Albergen aangehouden op verdenking van het bedreigen van de burgemeester van de gemeente Tubbergen. De verdachte werd donderdag ook als een van de bezwaarmakers op de zitting verwacht.

De rechter doet op 2 april uitspraak.

Meer uit Binnenland

Stroom feestvierders in trein langzamer op gang door slecht weer

UTRECHT (ANP) - Door het slechte weer heeft het zaterdag wat langer geduurd voordat de stroom feestvierders in de treinen op gang kwam. Maar rond 14.00 uur is het druk geworden op de stations in de steden waar koningsdagevenementen plaatsvinden, meldt de NS, die ook laat weten dat de drukte beheersbaar is en de sfeer goed.

1 minuut geleden
Koning sluit Koningsdag in Emmen af: het kon minder

EMMEN (ANP) - Koning Willem-Alexander is dankbaar dat hij Koningsdag dit jaar in Emmen heeft mogen vieren. "Emmen is een hele sterke stad waar je graag wilt wonen, waar alles gebeurt", sprak de koning in zijn dankwoord aan het publiek. "En ik heb ook begrepen dat als iets heel fantastisch is, dat je zegt: het kon minder. Ik zeg jullie deze Koningsdag: het kon veel minder." Het was de eerste keer in ruim twintig jaar dat Koningsdag of Koninginnedag in Drenthe werd gevierd.

13 minuten geleden
Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

17 minuten geleden
Snelweg A10 weer open na XR-demonstratie

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A10 is zaterdag rond 14.00 uur weer opengegaan nadat actievoerders van Extinction Rebellion (XR) de weg hadden geblokkeerd. Een groep van ruim honderd demonstranten liep kort na 12.00 uur de A10 op ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam.

23 minuten geleden
Pro-Palestijnse activisten hebben weg in Amsterdam verlaten

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam hebben zaterdag zo'n dertig actievoerders de Piet Heinkade ongeveer twee uur lang geblokkeerd. Ze zaten op de grond op een zebrapad met Palestijnse vlaggen en riepen leuzen tegen de oorlog in Gaza en tegen koning Willem-Alexander.

59 minuten geleden
Koning Willem-Alexander: dankbaar dat iedereen weer aanwezig is

EMMEN (ANP) - Koning Willem-Alexander is blij dat hij Koningsdag dit jaar weer met zijn hele gezin viert. Tijdens Koningsdag in Emmen zei de koning daar dankbaar voor te zijn.

1 uur geleden
Prinses Amalia vond in Spanje 'meer vrijheid' dan in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia heeft in het jaar dat ze in Spanje woonde "meer vrijheid kunnen vinden" dan in Nederland mogelijk was. De prinses vertelde op Koningsdag voor het eerst over haar tijd in Spanje. Amalia woonde en studeerde een jaar in Madrid om bedreigingen in Nederland.

1 uur geleden