Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

ZWOLLE (ANP) - Inwoners van Albergen proberen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum. "Het water staat het COA aan de lippen", zei advocaat Jim Zweers donderdag tijdens de rechtszaak in Zwolle.

In augustus 2022 meldde staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) het COA toestemming te geven een asielzoekerscentrum te openen in het voormalige hotel 't Elshuys in het Twentse Albergen. Daarmee passeerde het kabinet voor het eerst een gemeente die niet wil meewerken aan de komst van een azc. In later overleg met de gemeente is het aantal te huisvesten asielzoekers van driehonderd verlaagd naar 150.

Het COA wacht met de verbouwing van het hotel tot de bestuursrechter heeft beslist. Het heeft haast vanwege een schreeuwend tekort aan opvangplekken, zei advocaat Jim Zweers. "Deze locatie is van groot belang en het COA hoopt zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen." Zweers verwees onder meer naar de melding van het Rode Kruis dat er komend weekend niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek dreigt te zijn.

Storm van protest

"In dit dossier is sprake van leugens, misleiding en bedrog", zei een van de omwonenden donderdag in de rechtbank in Zwolle. Volgens jurist Marcel Middelkamp, die een groep bewoners bijstaat, heeft het COA al de nodige regels overtreden. Zo werd er al zonder vergunning verbouwd in het hotel. "Er zijn al lasten onder dwangsom opgelegd. Die reeks aan dwangsommen omdat het COA zich aan geen enkele regel houdt, moet je meenemen in de vraag: moet het COA deze vergunning wel krijgen?"

De aankondiging van dwang door de staatssecretaris luidde een storm van protest in. De eigenaresse van het hotel poogde tevergeefs de koop alsnog te dwarsbomen. In januari werd het nog leegstaande pand beschoten met een luchtbuks. Afgelopen dinsdag werd nog een 48-jarige man uit Albergen aangehouden op verdenking van het bedreigen van de burgemeester van de gemeente Tubbergen. De verdachte werd donderdag ook als een van de bezwaarmakers op de zitting verwacht.

De rechter doet op 2 april uitspraak.

Meer uit Binnenland

Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

14 minuten geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

31 minuten geleden
Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

2 uur geleden
Groninger opgepakt om maken 'bangalijst' en intimideren advocaat

GRONINGEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto's van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele berichten bij. Ook zou hij hebben geprobeerd een advocaat die slachtoffers bijstond onder druk te zetten, zodat zij haar werk zou stoppen.

2 uur geleden
Burgemeester Bruls over intocht Vierdaagse: uitstekende sfeer

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is erg tevreden met het verloop van de laatste dag van de Vierdaagse. Hij spreekt van een vlekkeloze intocht. "De sfeer is uitstekend", zegt Bruls, terwijl hij wandelaars aanmoedigt tijdens hun laatste meters over de Via Gladiola.

3 uur geleden
KLM noemt storing zo goed als opgelost, vreest meer annuleringen

AMSTERDAM (ANP) - Bij KLM is de computerstoring zo goed als opgelost, waardoor het verkeer van en naar Schiphol wordt hervat. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij, nadat door de storing veel vluchten waren vertraagd en geannuleerd. Maar de dienstregeling is dusdanig verstoord dat KLM waarschuwt voor meer mogelijke annuleringen dit weekend.

3 uur geleden
Waterschap Limburg telt honderden verboden sleuven op boerenland

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren hebben massaal sleuven gegraven om het regenwater op hun land af te voeren naar naastgelegen beken. Het is verboden zulke afwateringskanalen aan te leggen, maar volgens het Waterschap Limburg zijn er na de vele regenval van de afgelopen maanden vele honderden gegraven. "We komen dit normaal ook wel tegen, maar niet in deze omvang", aldus een woordvoerster.

3 uur geleden