
COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden
TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er meer dan het maximale aantal van 2000, waar het COA zich vanaf nu aan moet houden als gevolg van een rechterlijke uitspraak. Het bekendgemaakte aantal gold om middernacht.
"Het is dus niet gelukt ondanks alle inspanningen om te voldoen aan de rechterlijke uitspraak om onder de 2000 personen te komen. Het COA blijft op zoek naar oplossingen om Ter Apel te ontlasten en doet opnieuw een oproep aan gemeenten om locaties beschikbaar te stellen", aldus de woordvoerder. Hij wijt het te hoge aantal aan de hoge instroom van asielzoekers op woensdag.
Als er meer dan 2000 asielzoekers in Ter Apel verblijven, moet de opvanginstantie vanaf deze donderdag een dwangsom van 15.000 euro per dag betalen aan de gemeente Westerwolde. De COA-zegsman weet niet hoe dit wordt afgehandeld, maar "het zal netjes worden betaald", zegt hij. De dwangsom kan oplopen tot een maximumbedrag van 1,5 miljoen euro.
Biddinghuizen
Om het aantal asielzoekers onder de 2000 te brengen, heeft het COA eerder deze week enkele honderden asielzoekers overgebracht naar een tijdelijke locatie op het Walibi Holland-terrein in Biddinghuizen.
Het budget van het COA bedraagt in 2024 zo'n 3 miljard euro. De gemiddelde kosten voor de opvang van een asielzoeker zijn zo'n 76 euro per dag. Dat wordt uitgegeven aan onder meer huisvesting, gezondheidszorg, levensonderhoud en aan het personeel dat het COA bemenst.
Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg gaf in januari aan dat dit jaar zeker 600 miljoen euro extra nodig is voor de opvang van asielzoekers. Dat heeft volgens hem onder meer te maken met de hogere kosten voor crisisnoodopvang en noodopvang. Een reguliere opvangplek kost ongeveer 30.000 euro per jaar tegen circa 60.000 euro voor een plek in de (crisis)noodopvang.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 42.777 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie weten. Allen krijgen zij het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Op de laatste wandeldag van het evenement vielen 411 wandelaars uit.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbanken werken aan meerdere alternatieven om strafzaken zoveel mogelijk door te laten gaan, terwijl het Openbaar Ministerie is afgesloten van het internet. Dit meldt de Raad voor de rechtspraak.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie weet niet hoelang medewerkers nog van internet verstoken blijven. Het onderzoek naar de mogelijke kwetsbaarheid in de systemen duurt voort.
7 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls kijkt tevreden terug op de Nijmeegse Vierdaagse. Ondanks enkele "akkefietjes" tijdens de Vierdaagsefeesten is het wandelevenement vooralsnog zonder noemenswaardige incidenten verlopen, zegt hij. "Als je alles overziet, met de vele duizenden mensen, is het voortreffelijk gegaan."
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meerdere gemeenten en ziekenhuizen die gebruikmaken van diensten van Citrix zeggen dat ze die vorige maand al hebben gerepareerd, nadat een gat in de beveiliging was ontdekt. Daarom hoeven ze de systemen nu niet los te koppelen, zoals het Openbaar Ministerie wel heeft gedaan.
9 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Meerdere mensen hebben zich gemeld nadat er donderdag geblurde foto's van zes verdachten die worden gezocht voor de rellen rond het kampioensfeest van PSV naar buiten waren gebracht. Dat meldt de politie vrijdag. Een politiewoordvoerder kan niet direct zeggen om hoeveel personen het precies gaat.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizen naar Venezuela wordt afgeraden. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat vanaf deze vrijdag voor het hele land op rood. Sinds de presidentsverkiezingen van juli 2024 is het onrustig in het land.
10 uur geleden