Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CO2-uitstoot van armen gedaald, van rijken gestegen

CO2-uitstoot van armen gedaald, van rijken gestegen

DEN HAAG (ANP) - De uitstoot van kooldioxide (CO2) in de Europese Unie zijn sinds 1990 vooral gedaald door toedoen van Europese burgers met een lager en gemiddeld inkomen. De CO2-uitstoot van de rijkste 10 procent van de Europeanen nam juist toe, zo stelt Oxfam Novib in een analyse.

Volgens Oxfam is de nieuwe EU-klimaatdoelstelling voor 2030 onhaalbaar als aan deze ongelijkheid geen einde wordt gemaakt. Deze doelstelling wordt later deze week tijdens de milieutop door EU-leiders besproken.

"Het is zaak dat de Europese ‘Green Deal’ de emissies van de rijkste groep aanpakt, terwijl het Europese burgers met een lager inkomen helpt om hun bijdrage te blijven leveren. Een ambitieuze emissiereductie doelstelling voor 2030, gekoppeld aan een eerlijke Europese Green Deal, zal Europa helpen om uit de coronacrisis te komen met een duurzamere en meer weerbare economie, die werkt voor iedereen," zegt Madelon Meijer, klimaatexpert van Oxfam Novib.

Volgens de analyse was de rijkste 10 procent van de EU-burgers verantwoordelijk voor ruim een kwart van alle EU-CO2-uitstoot, evenveel als de wat de armste helft van de EU-bevolking samen uitstoot. De uitstoot van de armste helft van de Europeanen verminderde met bijna een kwart en die van de 'middeninkomens'-burgers met 13 procent. De CO2-uitstoot van de rijkste 10 procent van de Europeanen steeg met 3 procent.

Om zeker te stellen dat de wereld niet meer dan anderhalve graad opwarmt, moet de CO2-voetafdruk van de rijkste groep Europeanen in 2030 tien keer kleiner zijn dan nu. Die van de rijkste 1 procent moet zelfs 30 keer minder worden dan nu. De CO2-uitstoot van de armste helft van de Europese bevolking moet worden gehalveerd, stelt Oxfam Novib.

Meer uit Buitenland

Oekraïne staat later mogelijk open voor vredesoverleg met Rusland

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne en landen die Oekraïne steunen zouden Rusland in de toekomst misschien kunnen uitnodigen voor een vredestop. Dat heeft Andri Jermak, de stafchef van president Volodymyr Zelensky, gezegd. Tot nu toe weigert Oekraïne met Rusland te spreken zolang er nog Russen op Oekraïens grondgebied zijn.

1 uur geleden
Duitsland belooft Oekraïne 100 miljoen euro extra steun

MYKOLAJIV (ANP/DPA/AFP) - Duitsland geeft Oekraïne nog eens 100 miljoen euro extra voor humanitaire hulp. Het geld is bestemd voor de watervoorziening, ziekenhuizen en huisvesting, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock tijdens een bezoek aan de stad Mykolajiv.

1 uur geleden
Bronnen: deze week gesprekken in Qatar over oorlog Gaza

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - Gesprekken tussen Israël en Hamas over een staakt-het-vuren moeten nog deze week plaatsvinden in Qatar. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten gemeld aan persbureau Reuters. Het Israëlische oorlogskabinet besloot zaterdag om onderhandelaars naar de gesprekken te sturen.

3 uur geleden
Oekraïense wapenproductie volgens minister in jaar verdrievoudigd

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense defensie-industrie produceert volgens de regering drie keer zoveel wapens als een jaar geleden. Er zijn nu honderd staatsbedrijven actief in de wapenproductie en vierhonderd private ondernemingen, zegt minister van Strategische Industrieën Oleksandr Kamysjin. Volgens de minister van Defensie laten de westerse wapens nog wel eens op zich wachten.

3 uur geleden
Loekasjenko wil in 2025 weer een nieuwe termijn als president

MINSK (ANP/RTR) - Aleksandr Loekasjenko wil in 2025 een nieuwe termijn als president van Belarus. Dat heeft leider volgens staatspersbureau BelTA gezegd nadat hij zijn stem had uitgebracht voor de verkiezingen voor het parlement en de gemeenteraad van Minsk. Loekasjenko is een trouwe bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin en werd vaak de laatste dictator van Europa genoemd.

5 uur geleden
Oppenheimer en The Bear grote winnaars bij SAG Awards

LOS ANGELES (ANP) - Oppenheimer was zaterdag bij de uitreiking van de Screen Actors Guild (SAG) Awards in Los Angeles een van de grote winnaars. Bij het evenement, dat geldt als belangrijke graadmeter voor de kansen op een Oscar, kreeg de film drie prijzen. In de televisiecategorieën wist ook de serie The Bear drie prijzen te winnen.

7 uur geleden
Strijdbare Haley erkent nederlaag tegen Trump in thuisstaat

COLUMBIA (ANP) - Nikki Haley heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn overwinning in de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina. Met twee derde van de stemmen geteld, kan Trump rekenen op de steun van circa 60 procent van de conservatieve kiezers in de staat, Haley op 40 procent. De overwinning van Trump is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur was van South Carolina. In een toespraak voor aanhangers toonde ze zich echter strijdbaar en optimistisch en zei ze door te zullen gaan.

12 uur geleden