Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CO2-uitstoot EU door economische groei hoger dan jaar eerder

CO2-uitstoot EU door economische groei hoger dan jaar eerder

LUXEMBURG (ANP) - De uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie (EU) lag in het tweede kwartaal van dit jaar 3 procent hoger dan een jaar eerder in dezelfde periode. De stijging komt vooral doordat de economie in Europa verder opleefde na de coronacrisis, meldt Eurostat. De cijfers verschijnen terwijl in Egypte de VN-klimaattop gaande is.

Het Europese statistiekbureau becijfert dat de totale uitstoot in het tweede kwartaal 905 miljoen ton CO2-equivalent bedroeg. CO2 (koolstofdioxide) is niet het enige gas dat warmte vasthoudt in de atmosfeer. Om één duidelijk cijfer te krijgen, rekent Eurostat het opwarmende effect van sterkere broeikasgassen als methaan en lachgas terug naar dat van CO2.

De industrie draagt met een aandeel van 23 procent het meest bij aan de uitstoot in Europa, gevolgd door de energiesector (19 procent). Daarna komen huishoudens (17 procent), transport en opslag (14 procent) en de landbouw (13 procent). In de transportsector was de groei het sterkst: daar ging de uitstoot met 8 procent omhoog. In de energiesector nam de uitstoot met 6 procent toe. Huishoudens deden juist rustiger aan en stootten 8 procent minder uit dan een jaar eerder.

Een duidelijke verklaring per deelsector geeft Eurostat niet, maar uit eerdere onderzoeken is wel bekend dat veel Europeanen hun energiegebruik hebben gematigd na de Russische inval in Oekraïne. Om stroom op te wekken werd anderzijds weer meer gebruik gemaakt van vervuilende steenkoolcentrales, nadat de gastoevoer vanuit Rusland grotendeels kwam stil te liggen.

Meer uit Financieel

Van Oord rondt werk aan windpark Hollandse Kust Noord af

ROTTERDAM (ANP) - Maritiem dienstverlener Van Oord heeft alle installatiewerkzaamheden aan het nieuwe offshorewindpark Hollandse Kust Noord afgerond. Hollandse Kust Noord ligt 18,5 kilometer uit de kust ter hoogte van Egmond aan Zee en levert nu voldoende energie om meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.

21 minuten geleden
Passagiersaantallen luchthavens Europa bijna op oude niveau

BRUSSEL (ANP) - De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

1 uur geleden
Duitse export gedaald, ook import afgenomen

WIESBADEN (ANP) - De export van Duitsland is in oktober gedaald onder druk van een lagere uitvoer naar andere landen van de Europese Unie. Ook de import van de grootste economie van Europa en belangrijkste handelspartner van Nederland ging omlaag.

2 uur geleden
Rabobank biedt hypotheekklanten 1000 euro isolatiebudget

UTRECHT (ANP) - Rabobank komt een groep hypotheekklanten tegemoet met een budget van 1000 euro voor de isolatie van hun woning. Het gaat specifiek om eigenaren van woningen met energielabels G of F. De bank, die voor het initiatief 125 miljoen euro uittrekt, wil daarmee naar eigen zeggen "de verduurzaming van de woningmarkt versnellen".

2 uur geleden
AEX opent iets lager na speech Fed-voorzitter over rente

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag iets lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers in Europa kauwden na op de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve op vrijdag over de rente. Volgens Powell is het nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging in de Verenigde Staten.

3 uur geleden
Milieu Centraal: zonnepaneel goedkoper, inleg eerder terugverdiend

UTRECHT (ANP) - Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

3 uur geleden
Muziekdienst Spotify gaat opnieuw honderden banen schrappen

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Muziekstreamingdienst Spotify gaat opnieuw honderden banen schrappen om de kosten te verlagen. Het bedrijf neemt daarbij wereldwijd afscheid van ongeveer 17 procent van zijn personeelsbestand. Dat komt neer op ongeveer 1500 arbeidsplaatsen.

4 uur geleden