Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CO2-uitstoot energie rijke landen naar laagste niveau in 50 jaar

CO2-uitstoot energie rijke landen naar laagste niveau in 50 jaar

PARIJS (ANP) - De rijke landen hebben het afgelopen jaar met het opwekken van hun energie de laagste CO2-uitstoot in vijftig jaar gehad. De ontwikkelde economieën profiteerden van een verdere groei van wind uit energie en zon, verruilden steenkool vaker voor gas en bespaarden op hun energieverbruik. In een nieuw rapport wijst het Internationaal Energie Agentschap (IEA) er wel op dat de landen de zwakkere economieën moeten helpen, want daar is de hoeveelheid fossiele energie nog veel hoger.

De CO2-uitstoot uit energie kende afgelopen jaar in ontwikkelde economieën de grootste daling ooit. Dat kwam mede doordat er minder steenkool werd gebruikt dan de afgelopen honderd jaar het geval was. Een jaar eerder zagen met name Europese landen zich door het wegvallen van gasleveringen uit Rusland nog genoodzaakt terug te grijpen op de zeer vervuilende energiebron.

De nieuwe data tonen volgens IEA aan dat het de goede kant opgaat met de energietransitie en dat deze ook in tijden van een pandemie en geopolitieke spanningen doorgaat. "Maar het belangrijkste is dat er veel meer initiatieven komen om opkomende en ontwikkelende economieën te helpen hun investeringen in schone energie op te voeren", zegt IEA-topman Fatih Birol.

Droogte

De wereldwijde CO2-uitstoot uit energie kwam vorig jaar uit op een recordhoeveelheid van 37,4 miljard ton, ofwel een stijging van 1,1 procent (410 miljoen ton). Dankzij de initiatieven voor schone energie viel die groei wel lager uit dan een jaar eerder (plus 490 miljoen ton), ondanks een grotere stijging van de wereldwijde vraag naar energie.

De opwekking van energie had wereldwijd afgelopen jaar veel last van de droogte. Daardoor leverde waterkracht veel minder op, waardoor er meer fossiele brandstoffen nodig waren om dit gemis op te vangen. Zonder deze problemen zou de wereldwijde CO2-uitstoot door het opwekken van elektriciteit zijn afgenomen en was de stijging van de algehele uitstoot duidelijk lager geweest.

Met name China en India stootten afgelopen jaar meer CO2 uit bij het opwekken van hun energie, mede door de droogte. In China nam de uitstoot met 565 miljoen ton toe, ook door de verdere heropening van het land na langdurige coronabeperkingen. In India bedroeg de stijging 190 miljoen ton. De uitstoot per hoofd van de bevolking is daar nog altijd veel lager dan het wereldwijde gemiddelde.

Meer uit Financieel

KLM: uitspraak rechter over staking 'positief voor passagiers'

AMSTELVEEN (ANP) - Het verbod van de rechter in Amsterdam van een staking van KLM-grondpersoneel op Schiphol komende woensdagmiddag is "positief voor alle passagiers die volgende week woensdag met ons reizen en voor KLM als bedrijf". Dat meldt de luchtvaartmaatschappij in een reactie. "We kunnen nu onze operatie veilig blijven uitvoeren."

14 uur geleden
Rechter verbiedt staking van grondpersoneel KLM van woensdag

AMSTERDAM (ANP) - Grondpersoneel van KLM mag aanstaande woensdagmiddag niet acht uur lang staken, oordeelt de kortgedingrechter in Amsterdam. Daarmee gaat de rechter mee in het betoog van zowel KLM als Schiphol dat de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde actie te veel veiligheidsrisico's met zich meebrengt.

14 uur geleden
Martijn Snoep herbenoemd als bestuursvoorzitter ACM

AMSTERDAM (ANP) - Martijn Snoep is herbenoemd als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ministerraad heeft ingestemd met zijn herbenoeming die per 1 september ingaat. Snoep vormt samen met bestuursleden Manon Leijten en Martijn Ridderbos het bestuur van de toezichthouder.

15 uur geleden
AEX sluit lager in aanloop deadline importheffingen Trump

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies het weekend ingegaan. Beleggers moesten het doen zonder richting uit Wall Street omdat de Amerikaanse aandelenmarkten dicht zijn voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Handelaren deden het verder voorzichtig aan nu de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump steeds dichterbij komt.

15 uur geleden
Kabinet wil Invest-NL en Invest International laten fuseren

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil de financieringsinstellingen Invest-NL en Invest International onder één dak brengen. De samenvoeging, waar al op werd voorgesorteerd in het regeerprogramma, moet een organisatie opleveren met meer schaalgrootte en slagvaardigheid. Dat schrijven de ministers Eelco Heinen (Financiën, VVD), Vincent Karremans (Economische Zaken, VVD) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) aan de Tweede Kamer.

16 uur geleden
Schiphol waarschuwt voor onaanvaardbare risico's bij KLM-staking

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol waarschuwt dat de aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel komende woensdag tot "onaanvaardbare risico's" leidt. Volgens een advocaat van Schiphol heeft de luchthaven de plannen van de vakbonden geanalyseerd. Daaruit is onder meer naar voren gekomen dat de parkeerplekken voor vliegtuigen aan de gates kunnen vollopen.

16 uur geleden
Bronnen: OPEC+ besluit zaterdag over nieuwe productieverhoging

WENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC+ gaat zaterdag waarschijnlijk besluiten de olieproductie in augustus opnieuw te verhogen, met 411.000 vaten per dag. Dat meldden bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Die onlinevergadering zou eigenlijk op zondag plaatsvinden, maar zou zijn vervroegd naar zaterdag.

16 uur geleden