
CO2-uitstoot energie rijke landen naar laagste niveau in 50 jaar
PARIJS (ANP) - De rijke landen hebben het afgelopen jaar met het opwekken van hun energie de laagste CO2-uitstoot in vijftig jaar gehad. De ontwikkelde economieën profiteerden van een verdere groei van wind uit energie en zon, verruilden steenkool vaker voor gas en bespaarden op hun energieverbruik. In een nieuw rapport wijst het Internationaal Energie Agentschap (IEA) er wel op dat de landen de zwakkere economieën moeten helpen, want daar is de hoeveelheid fossiele energie nog veel hoger.
De CO2-uitstoot uit energie kende afgelopen jaar in ontwikkelde economieën de grootste daling ooit. Dat kwam mede doordat er minder steenkool werd gebruikt dan de afgelopen honderd jaar het geval was. Een jaar eerder zagen met name Europese landen zich door het wegvallen van gasleveringen uit Rusland nog genoodzaakt terug te grijpen op de zeer vervuilende energiebron.
De nieuwe data tonen volgens IEA aan dat het de goede kant opgaat met de energietransitie en dat deze ook in tijden van een pandemie en geopolitieke spanningen doorgaat. "Maar het belangrijkste is dat er veel meer initiatieven komen om opkomende en ontwikkelende economieën te helpen hun investeringen in schone energie op te voeren", zegt IEA-topman Fatih Birol.
Droogte
De wereldwijde CO2-uitstoot uit energie kwam vorig jaar uit op een recordhoeveelheid van 37,4 miljard ton, ofwel een stijging van 1,1 procent (410 miljoen ton). Dankzij de initiatieven voor schone energie viel die groei wel lager uit dan een jaar eerder (plus 490 miljoen ton), ondanks een grotere stijging van de wereldwijde vraag naar energie.
De opwekking van energie had wereldwijd afgelopen jaar veel last van de droogte. Daardoor leverde waterkracht veel minder op, waardoor er meer fossiele brandstoffen nodig waren om dit gemis op te vangen. Zonder deze problemen zou de wereldwijde CO2-uitstoot door het opwekken van elektriciteit zijn afgenomen en was de stijging van de algehele uitstoot duidelijk lager geweest.
Met name China en India stootten afgelopen jaar meer CO2 uit bij het opwekken van hun energie, mede door de droogte. In China nam de uitstoot met 565 miljoen ton toe, ook door de verdere heropening van het land na langdurige coronabeperkingen. In India bedroeg de stijging 190 miljoen ton. De uitstoot per hoofd van de bevolking is daar nog altijd veel lager dan het wereldwijde gemiddelde.
Meer uit Financieel
HOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.
17 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
19 minuten geledenRIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorige maand meer olie opgepompt dan afgesproken in de productiequota van olieverbond OPEC+, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Gedurende de aanvallen over en weer tussen Israël en Iran maakten de Saudi's mogelijk haast met het exporteren van olie via de Perzische Golf om eventuele blokkades voor te zijn.
22 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
53 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
1 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
2 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
3 uur geleden