Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CO2-uitstoot 11 procent lager, maar luchtvaart stoot veel meer uit

CO2-uitstoot 11 procent lager, maar luchtvaart stoot veel meer uit

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen lag in het eerste kwartaal van dit jaar zo'n 11 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Het CBS en RIVM/Emissieregistratie becijferen dat de uitstoot verminderde in de meeste sectoren. Worden ook de internationale lucht- en scheepvaart meegerekend, plus de uitstoot door het verbranden van biomassa, dan komt de afname neer op 9,9 procent.

In de luchtvaart ging de uitstoot ten opzichte van een jaar eerder fors omhoog, met 49 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Na een diepe dip tijdens de coronapandemie wordt nu weer veel meer gevlogen.

De transportsector als geheel is 13,5 procent meer koolstofdioxide (CO2) gaan uitstoten. Tegenover die stijging staat een afname van de uitstoot door de elektriciteitssector, de industrie, de landbouw en de gebouwde omgeving. De hoofdreden daarvoor is dat minder aardgas is verbruikt.

"De hoge aardgasprijzen speelden een rol, maar ook was het eerste kwartaal van 2022 relatief warmer dan hetzelfde kwartaal in 2021", verklaart het statistiekbureau. "Dit laatste heeft vooral een dempend effect op het aardgasverbruik in de gebouwde omgeving." Onder die categorie vallen woningen en kantoren. Hoge energieprijzen hebben het verbruik naar beneden gebracht, aldus het CBS.

Elektriciteit wordt voor een steeds groter deel opgewekt uit duurzame bronnen, zoals zon en wind. Toch werden begin dit jaar ook meer steenkolen verstookt. Die zijn zeer vervuilend, maar over de hele linie ging de uitstoot door elektriciteitsproductie met 14 procent omlaag.

Benzine (plus 4 procent) en diesel (plus 8 procent) werden in het eerste kwartaal van dit jaar weer meer gebruikt dan in de eerste drie maanden van 2021. Toch ligt de totale uitstoot die voortkomt uit mobiliteit nog steeds lager dan voor de coronapandemie.

Het CBS wijst erop dat de economie in de tussentijd stevig groeide: het bruto binnenlands product nam in dezelfde periode met 7 procent toe. Economische groei en meer CO2-uitstoot hoeven dus niet hand in hand te gaan. "Voor vrijwel alle sectoren van de economie geldt dat de productie fors hoger lag, terwijl de CO2-emissies lager waren", vat het CBS samen.

Meer uit Binnenland

Wilders is niet te spreken over extra uitgaven voor asiel

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders is niet te spreken over het bericht dat het kabinet ruim een miljard euro extra uittrekt voor de opvang van asielzoekers in 2024 en 2025. "Dat is eigenlijk wel een beetje over het graf heen regeren", vindt Wilders over de miljarden die het demissionaire kabinet extra uitgeeft in de voorjaarsnota, de tussentijdse bijstelling van de begroting. "Daar moeten we wel een stevig robbertje over vechten."

11 minuten geleden
Kabinet dekt extra uitgaven in voorjaarsnota uit meevallers

DEN HAAG (ANP) - De extra miljarden die het demissionaire kabinet uittrekt voor onder meer Oekraïne en defensie, komt van meevallers op diverse begrotingen. Dat betekent dat de overheidsfinanciën er per saldo niet door verslechteren. Desondanks blijft de ruimte voor een nieuw kabinet om extra uitgaven te doen zeer beperkt.

15 minuten geleden
Provincie Zuid-Holland moet opheldering geven over datalek

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland moet opheldering geven over het datalek dat enkele maanden geleden in een intern systeem werd aangetroffen. De provinciale fractie van de ChristenUnie heeft hierover vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. Zuid-Holland maakte afgelopen donderdag bekend dat medewerkers van de provincie bij privacygevoelige gegevens konden komen waar ze geen toegang toe hadden moeten krijgen.

1 uur geleden
Oud-ministers willen dat Nederland VN-hulp aan Gaza hervat

DEN HAAG (ANP) - Een groep van oud-ministers en (voormalig) ambassadeurs en diplomaten wil dat het kabinet de Nederlandse bijdrage aan VN-hulporganisatie UNWRA in Gaza hervat. Zij doen hiertoe maandag in een open brief een beroep op de Nederlandse regering, meldt de Volkskrant. De brief is te lezen op de LinkedIn-pagina van Ambtenaren en de Grondwet, naar eigen zeggen "een groep Nederlandse ambtenaren die zich ernstige zorgen maakt over het aanhoudende Israëlische offensief in Gaza".

1 uur geleden
Politie: vorig jaar iets minder politiegeweld, maar nog te veel

DEN HAAG (ANP) - Hoewel vorig jaar iets minder politiegeweld plaatsvond ten opzichte van een jaar eerder, hebben agenten nog steeds te vaak te maken met agressie. Dat meldt de politie maandag op basis van de jaarcijfers. De politie heeft geen verklaring voor de lichte daling van het aantal geweldsincidenten.

3 uur geleden
Hele dag veel minder treinen vanaf Schiphol

UTRECHT (ANP) - Tussen Schiphol Airport en Diemen Zuid rijden tot maandagavond laat veel minder treinen. Bovendien rijden tot zeker 22.30 uur tussen Schiphol en Utrecht Centraal minder intercity's. Dat komt door herstelwerk.

3 uur geleden
Kabinet komt op verzoek informateurs vroeg met voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - Eerder dan gebruikelijk presenteert het demissionaire kabinet maandag de voorjaarsnota. De informateurs hebben gevraagd de jaarlijkse bijstelling van de rijksbegroting alvast te ontvangen, zodat die betrokken kan worden in de onderhandelingen tussen PVV, VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet.

7 uur geleden