Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Co-Med moet dossiers patiënten delen met vervangende huisartsen

Co-Med moet dossiers patiënten delen met vervangende huisartsen

UTRECHT (ANP) - Huisartsenketen Co-Med moet dossiers van patiënten onmiddellijk delen met de huisartsen die worden ingeschakeld nu zorgverzekeraars de overeenkomsten met de keten hebben beëindigd. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een bevel opgelegd, dat per direct geldt.

De zorgverzekeraars wilden dat de vervangende huisartsen toegang zouden krijgen tot de patiëntendossiers, maar volgens de inspectie "is nu gebleken dat dit niet of onvoldoende gebeurt". Omdat de tijdelijk ingeschakelde huisartsen de dossiers niet kunnen zien, weten ze mogelijk niet welke medicijnen mensen bijvoorbeeld al gebruiken. Dat kan leiden "tot een acuut gevaar voor de veiligheid van de gezondheid van patiënten", aldus de inspectie.

Co-Med krijgt ook de opdracht om binnenkomende uitslagen van laboratoriumonderzoeken te verwerken.

'Moedwillige acties'

De inspectie deelt ook de reactie van Co-Med op het bevel. Daarin zegt de keten alles te doen om patiënten te helpen. "Dit is echter onmogelijk gemaakt door de moedwillige acties van de zorgverzekeraars waardoor Co-Med als het ware niet meer kan functioneren en machteloos moet toezien hoe de zorg voor haar patiënten volledig vastloopt."

De praktijken van Co-Med zijn sinds vorige week dicht. Patiënten kunnen voorlopig terecht bij Arene, een onlinehuisartsenpraktijk. Bij sommige vestigingen kunnen mensen ook naar een huisarts in de buurt.

Onbereikbaar

Co-Med zelf is niet bereikbaar voor commentaar. De telefoon wordt er niet opgenomen en een externe woordvoerder die eerder namens het bedrijf sprak, laat weten dat hij daar vorige week mee is gestopt. Het laatste bericht op de website is van bijna vier weken geleden.

De inspectie heeft Co-Med onlangs een last onder dwangsom opgelegd. Als de huisartsen niet snel goed bereikbaar zijn, moet de keten dwangsommen betalen die kunnen oplopen tot 750.000 euro. Schuldeisers hebben het faillissement aangevraagd. De inspectie zoekt nog uit wat dit betekent voor de dwangsommen.

Meer uit Gezond

Ruim 2,5 miljoen mensen kregen coronaprik, minder dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 2,5 miljoen mensen hebben in de afgelopen weken een herhaalprik tegen het coronavirus gekregen. Dat is lager dan vorig jaar. Toen lieten 2,7 miljoen mensen zich inenten om de kans op ernstige coronaklachten te beperken.

6 uur geleden
Huisartsen zien vaker suïcidale jongeren in hun praktijk

BILTHOVEN (ANP) - Huisartsen zien de laatste tijd meer jongeren tot 24 jaar die last hebben van zelfmoordgedachten, of zelfs een poging tot zelfdoding hebben gedaan. Per 100.000 patiënten zagen huisartsen in het afgelopen kwartaal gemiddeld zeven jongeren per week om deze reden. Dat is 75 procent meer dan vijf jaar geleden, voor het begin van de coronapandemie. De cijfers staan in een maandag verschenen onderzoek van gezondheidsinstanties als het RIVM, de GGD'en en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

2 dagen geleden
WHO stuurt experts naar Congo om uitbraak onbekende ziekte

BERLIJN (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stuurt een team van experts naar Congo om te helpen een nog onbekende ziekte te bestrijden en te onderzoeken. De ziekte heeft aan tientallen mensen het leven gekost. Het team is al onderweg naar het epicentrum van de uitbraak in de zuidwestelijke provincie Kwango, waar het medicijnen en tests zal brengen.

5 dagen geleden
Meeste ouderen geven hun leven een 8 of hoger in peiling

WOERDEN (ANP) - Veruit de meeste ouderen in Nederland voelen zich behoorlijk gelukkig, zo valt op te maken uit een peiling in opdracht van ouderenorganisatie ANBO-PCOB. Van de bijna 5500 ondervraagden geeft 60 procent het leven op dit moment een rapportcijfer 8 of hoger. De belangrijkste factor die het levensgeluk beïnvloedt, is mentaal welzijn. Ook gezondheid, sociale contacten, woonomgeving en financiële situatie maken een groot verschil.

1 week geleden
EU-lidstaten willen roken op terrassen verbieden

BRUSSEL (ANP) - De Europese ministers van Volksgezondheid zijn dinsdag in Brussel akkoord gegaan met een EU-voorstel om blootstelling aan passief roken aan te pakken. Het voorstel raadt de lidstaten aan om buiten roken te verbieden, onder meer in speeltuinen, op terrassen en op het strand. Ook vapes vallen hieronder.

1 week geleden
Rutgers: zorgen om onwetendheid over kans op zwangerschap

AMSTERDAM (ANP) - Kenniscentrum Rutgers maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis over anticonceptie en vruchtbaarheid én over de misinformatie hierover. "De kennis schiet tekort, maar kan ook negatief beïnvloed worden door onjuiste informatie via sociale media, vrienden en familie", aldus Renee Finkenflügel, onderzoeker van kenniscentrum Rutgers.

1 week geleden
Sportregelingen gemeenten overal anders en vaak ingewikkeld

UTRECHT (ANP) - Gemeenten kennen onderling grote verschillen als het gaat om financiële ondersteuning voor sport. Dat concludeert het Mulier Instituut, dat onderzoek deed naar sport- en zwemlesregelingen van 114 Nederlandse gemeenten. Informatie over die regelingen is volgens het instituut vaak complex en niet makkelijk te vinden.

1 week geleden