
Co-Med moet dossiers patiënten delen met vervangende huisartsen
UTRECHT (ANP) - Huisartsenketen Co-Med moet dossiers van patiënten onmiddellijk delen met de huisartsen die worden ingeschakeld nu zorgverzekeraars de overeenkomsten met de keten hebben beëindigd. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een bevel opgelegd, dat per direct geldt.
De zorgverzekeraars wilden dat de vervangende huisartsen toegang zouden krijgen tot de patiëntendossiers, maar volgens de inspectie "is nu gebleken dat dit niet of onvoldoende gebeurt". Omdat de tijdelijk ingeschakelde huisartsen de dossiers niet kunnen zien, weten ze mogelijk niet welke medicijnen mensen bijvoorbeeld al gebruiken. Dat kan leiden "tot een acuut gevaar voor de veiligheid van de gezondheid van patiënten", aldus de inspectie.
Co-Med krijgt ook de opdracht om binnenkomende uitslagen van laboratoriumonderzoeken te verwerken.
'Moedwillige acties'
De inspectie deelt ook de reactie van Co-Med op het bevel. Daarin zegt de keten alles te doen om patiënten te helpen. "Dit is echter onmogelijk gemaakt door de moedwillige acties van de zorgverzekeraars waardoor Co-Med als het ware niet meer kan functioneren en machteloos moet toezien hoe de zorg voor haar patiënten volledig vastloopt."
De praktijken van Co-Med zijn sinds vorige week dicht. Patiënten kunnen voorlopig terecht bij Arene, een onlinehuisartsenpraktijk. Bij sommige vestigingen kunnen mensen ook naar een huisarts in de buurt.
Onbereikbaar
Co-Med zelf is niet bereikbaar voor commentaar. De telefoon wordt er niet opgenomen en een externe woordvoerder die eerder namens het bedrijf sprak, laat weten dat hij daar vorige week mee is gestopt. Het laatste bericht op de website is van bijna vier weken geleden.
De inspectie heeft Co-Med onlangs een last onder dwangsom opgelegd. Als de huisartsen niet snel goed bereikbaar zijn, moet de keten dwangsommen betalen die kunnen oplopen tot 750.000 euro. Schuldeisers hebben het faillissement aangevraagd. De inspectie zoekt nog uit wat dit betekent voor de dwangsommen.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Nederlanders gooiden vorig jaar in totaal 8,2 miljard kilo huishoudelijk afval weg, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt neer op 459 kilo gft-afval, oud papier, glas en ander vuil per inwoner, 8 kilo meer dan in 2023. Na jaren van daling is de hoeveelheid ingezameld huishoudelijk afval daarmee weer iets toegenomen. Een verklaring voor de stijging geeft het CBS niet.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Sinds post- en pakketbezorgers een melding kunnen maken als ze het gevoel hebben dat het niet goed gaat met iemand bij wie ze post bezorgen, hebben ze dat zeker duizend keer gedaan. Dat melden Sociaal Werk Nederland en PostNL dinsdag. Het initiatief ging in april 2024 van start.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie en de NS praten over een mogelijke verkoop van oude treinwagons, die omgebouwd kunnen worden tot noodhospitaals voor gewonde militairen. Dat heeft een woordvoerder van de NS bevestigd na berichtgeving door het AD.
4 dagen geledenZWOLLE (ANP) - Twee verpleegkundigen mogen nooit meer in de zorg werken, nadat ze waren betrapt op het indienen van foute declaraties. Het regionaal tuchtcollege in Zwolle schrapt ze uit het register waarin alle zorgmedewerkers moeten staan.
6 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.
1 week geledenUTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.
1 week geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
1 week geleden