Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CNV: veiligheid moet voorop staan bij terugkeer naar kantoor

CNV: veiligheid moet voorop staan bij terugkeer naar kantoor

UTRECHT (ANP) - De veiligheid moet voorop staan bij de terugkeer naar kantoor, laat vakbond CNV weten. De bond vindt het goed nieuws dat het thuiswerkadvies van de overheid deels vervalt en ook het mondkapje op het werk af mag. Maar dat brengt volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin wel een belangrijke verantwoordelijkheid met zich mee voor zowel werkgevers als werknemers.

Werknemers mogen vanaf 26 juni weer voor de helft van hun werktijd naar kantoor. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt vanaf dan, meldde demissionair premier Mark Rutte vrijdagavond. Op de werkplek moeten mensen wel 1,5 meter afstand houden. Dat geldt ook in liften en kantines. Zolang deze regel geldt, is het nog niet mogelijk om weer volledig terug te gaan naar kantoor.

"Belangrijke voorwaarde voor de terugkeer is dat de werkplek veilig genoeg is om weer op kantoor te kunnen werken. Nog lang niet iedereen is volledig ingeënt. En dat duurt ook nog wel even. Niemand mag uiteindelijk gedwongen naar kantoor komen", zegt Fortuin in een eerste reactie op de coronapersconferentie van vrijdagavond. "We vragen werkgevers en werknemers om hierin hun eigen verantwoordelijkheid te nemen."

Het CNV roept daarnaast iedereen die gebruik maakt van het openbaar vervoer op om respectvol met het ov-personeel om te gaan. "Vorige week bleek uit een rondvraag van CNV dat het gros van het spoorpersoneel zich zorgen maakt om agressie nu het drukker wordt in de treinen. En dat de angst voor besmetting nog steeds aanwezig is. Aan iedereen de oproep om de korte lontjes thuis te laten en de regels zoveel mogelijk te respecteren", aldus Fortuin.

Meer uit Binnenland

Paard dood door aanrijding trein en trailer in Boxtel

BOXTEL (ANP) - Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.

2 uur geleden
Goes wil Cees van den Bos van Urk als burgemeester

GOES (ANP) - De gemeenteraad van Goes wil Cees van den Bos (43) als nieuwe burgemeester. De raad heeft Van den Bos, die nu nog burgervader van Urk is, donderdag voorgedragen. Het is de bedoeling dat hij per 1 februari 2024 wordt benoemd, meldt de gemeente Goes.

4 uur geleden
Veel dak- en thuislozen maken gebruik van winterkoudeopvang

DEN HAAG (ANP) - Dakloze en thuisloze mensen weten de zogeheten winterkoudeopvang in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag deze week goed te vinden. Vooral in Amsterdam werd veel gebruikgemaakt van de voorziening, die de vier grote steden maandagavond openden om de verwachte lage temperaturen. In de nacht van woensdag op donderdag sliepen in de hoofdstad 303 mensen in de opvang, meer dan de 250 beschikbare plekken. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat bij ruimtegebrek ook plekken van de reguliere winteropvang kunnen worden gebruikt, die vrijdag officieel opengaat.

4 uur geleden
Opvanglocaties asielzoekers in Assen en Maastricht langer open

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Assen en de provincie Limburg houden een opvanglocatie voor asielzoekers langer open. In de voormalige woonboerderij aan de Graswijk in Assen zijn daardoor tot 1 januari 2025 maximaal 45 plekken beschikbaar. In Maastricht blijft de opvang in 't Lab, een bijgebouw van het provinciehuis, voor veertig vluchtelingen nu tot 1 juli 2024 in gebruik.

5 uur geleden
OM eist 17 jaar cel voor misdrijven lid Syrische militie

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.

8 uur geleden
Rechter: activisten Greenpeace moeten van schip in Grote Oceaan

AMSTERDAM (ANP) - Actievoerders van Greenpeace moeten met "onmiddellijke ingang" een schip in de Grote Oceaan verlaten, waarop zij zich hebben verschanst. Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam geoordeeld. Greenpeace voert actie tegen diepzeemijnbouw.

8 uur geleden
Crisisnoodopvang Heumen uit nood langer open, gemeente niet blij

HEUMEN (ANP) - De crisisnoodopvang in Heumen bij Nijmegen blijft twee maanden langer open, omdat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen andere plek voor de asielzoekers kan vinden. De gemeente Heumen is, aldus een verklaring, niet blij met deze situatie en heeft haar ongenoegen daarover laten weten aan het COA. Heumen wilde dat de noodopvang voor achthonderd asielzoekers zoals afgesproken op 1 december zou sluiten.

8 uur geleden