Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CNV: veel problemen met betaling van uitzendkrachten

CNV: veel problemen met betaling van uitzendkrachten

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV waarschuwt voor grote misstanden in de uitzendbranche. De afgelopen drie jaar zorgde de bond voor ruim 2,3 miljoen euro aan nabetalingen aan uitzendkrachten die de vakbond hadden ingeschakeld. Daarmee is "slechts een fractie" van de problemen boven water, vreest de bond.

Volgens het CNV worden uitzendkrachten stelselmatig verkeerd ingedeeld, soms zelfs niet in de juiste functieschaal. Dat heeft gevolgen voor het salaris. Ook krijgen uitzendkrachten vaak niet de toeslagen waar ze recht op hebben, of ze krijgen ten onrechte geen transitievergoeding.

De meeste problemen zouden zich voordoen bij uitzendbureaus die zijn aangesloten bij grote koepelorganisaties zoals ABU of NBBU. De bond wil dat de koepels de uitzendbureaus strenger aanpakken en de bureaus die moedwillig onderbetalen uit de koepel worden gezet.

Het CNV roept uitzendkrachten op hun betalingen goed bij te houden en te bewaren. Dan kan er beter gecontroleerd worden. Volgens de bond lag de gemiddelde nabetaling het afgelopen jaar op bijna 4800 euro bruto.

"Uitzendkrachten realiseren zich vaak niet goed welke rechten ze hebben. Als ze twijfels hebben of de uitbetaling klopt, moeten ze zich vooral bij ons melden", zegt Henry Stroek van het CNV-team Bestrijding Misbruik Uitzendconstructies. Hij geeft aan dat uitzendkrachten ook bang zijn om voor hun rechten op te komen. "Als ze hun rechten claimen is vaak daar het gat van de deur."

Meer uit Financieel

Britse premier wil van Verenigd Koninkrijk 'AI-supermacht' maken

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Keir Starmer wil van het Verenigd Koninkrijk een "supermacht" maken op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Dat zei hij maandag tijdens een toespraak op University College London.

41 minuten geleden
Philips-topman verwacht ook dit jaar gematigde vraag uit China

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Philips houdt ook dit jaar rekening met een gematigde vraag uit China. Aanleiding zijn de strenge eisen aan medische technologie om corruptie tegen te gaan. Dat heeft topman Roy Jakobs van het zorgtechnologieconcern gezegd in een interview met persbureau Reuters.

1 uur geleden
Duits verbod op verkoop Dubai-repen die daar niet zijn gemaakt

KEULEN (ANP/DPA) - De populaire Dubai-chocoladerepen mogen in Duitsland niet meer onder die naam worden verkocht als deze niet in Dubai zijn gemaakt. Dat heeft een lokale rechter in Keulen maandag besloten.

3 uur geleden
VS leggen export AI-chips verder aan banden

WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het Witte Huis heeft maandag nieuwe maatregelen aangekondigd die de export van chips voor toepassingen rondom kunstmatige intelligentie (AI) verder beperken. De nieuwe regels gaan pas over een jaar in: het is aan de nieuwe regering onder leiding van president Donald Trump in hoeverre deze worden geïmplementeerd.

4 uur geleden
ING positieve uitschieter op lager Damrak na verbeterde adviezen

AMSTERDAM (ANP) - ING was maandag de positieve uitschieter op een overwegend negatief gestemd Damrak. De bank eindigde 3,2 procent hoger na een naar boven bijgesteld beleggingsadvies van de kenners van Deutsche Bank en zakenbank Bernstein. Ook deden de uitzichten op hoger blijvende rentes de banken goed. ABN AMRO was de op een na grootste stijger met een plus van 1,3 procent.

4 uur geleden
US Steel stijgt op Wall Street na uitstel blokkade overname

NEW YORK (ANP) - US Steel behoorde maandag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse regering heeft het bevel aan Nippon Steel om af te zien van haar overnamebod op het Amerikaanse staalconcern uitgesteld tot juni. Door het uitstel krijgen de staalbedrijven de tijd om het oordeel van de rechter over de blokkade van de overname af te wachten. Het aandeel US Steel steeg 2,2 procent.

6 uur geleden
Rituals eist 20 miljoen van failliete The Body Shop om na-apen

AMSTERDAM (ANP) - Cosmeticamerk Rituals probeert 20 miljoen euro los te krijgen bij de failliete branchegenoot The Body Shop. Curator Cedric de Breet bevestigt na berichtgeving van RTL Z dat Rituals een vordering van dat bedrag heeft ingediend als compensatie voor de geleden schade om inbreuk op de merkrechten.

6 uur geleden