
CNV: veel problemen met betaling van uitzendkrachten
UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV waarschuwt voor grote misstanden in de uitzendbranche. De afgelopen drie jaar zorgde de bond voor ruim 2,3 miljoen euro aan nabetalingen aan uitzendkrachten die de vakbond hadden ingeschakeld. Daarmee is "slechts een fractie" van de problemen boven water, vreest de bond.
Volgens het CNV worden uitzendkrachten stelselmatig verkeerd ingedeeld, soms zelfs niet in de juiste functieschaal. Dat heeft gevolgen voor het salaris. Ook krijgen uitzendkrachten vaak niet de toeslagen waar ze recht op hebben, of ze krijgen ten onrechte geen transitievergoeding.
De meeste problemen zouden zich voordoen bij uitzendbureaus die zijn aangesloten bij grote koepelorganisaties zoals ABU of NBBU. De bond wil dat de koepels de uitzendbureaus strenger aanpakken en de bureaus die moedwillig onderbetalen uit de koepel worden gezet.
Het CNV roept uitzendkrachten op hun betalingen goed bij te houden en te bewaren. Dan kan er beter gecontroleerd worden. Volgens de bond lag de gemiddelde nabetaling het afgelopen jaar op bijna 4800 euro bruto.
"Uitzendkrachten realiseren zich vaak niet goed welke rechten ze hebben. Als ze twijfels hebben of de uitbetaling klopt, moeten ze zich vooral bij ons melden", zegt Henry Stroek van het CNV-team Bestrijding Misbruik Uitzendconstructies. Hij geeft aan dat uitzendkrachten ook bang zijn om voor hun rechten op te komen. "Als ze hun rechten claimen is vaak daar het gat van de deur."
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
23 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Autodealers moeten in sommige gevallen afspraken met Citroën-eigenaren verzetten vanwege een tekort aan onderdelen voor het vervangen van defecte airbags. Het is nog onduidelijk wanneer er weer voldoende airbags beschikbaar zijn.
35 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Een groep Nederlandse banken belooft het invorderen van betaalachterstanden te pauzeren bij klanten die bij de gemeente om schuldhulpverlening hebben gevraagd. Onder andere ING, ABN AMRO, Rabobank en ASN Bank hebben daarover afspraken gemaakt met de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening NVVK. Het tijdelijk stopzetten van de incasso moet het oplossen van problematische schulden makkelijker maken.
45 minuten geledenLUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in juni iets opgelopen tot 2 procent op jaarbasis, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige schatting. In mei werd het dagelijks leven in de eurozone nog 1,9 procent duurder. De stijging van de consumentenprijzen in het eurogebied ligt daarmee in lijn met de doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe topman van JDE Peet's, het bedrijf achter merken als Douwe Egberts en Pickwick, wil in de komende jaren 500 miljoen euro aan kosten besparen. De besparingen moeten komen uit een vereenvoudiging van de productenportefeuille en het organisatiemodel, efficiënter werken en een verhoging van de productiviteit. Meer dan de helft van de besparingen moet tegen eind 2027 zijn bereikt.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De massaclaim van de Consumentenbond tegen Booking.com heeft in minder dan een week al meer dan 130.000 aanmeldingen ontvangen. Een woordvoerster van de bond noemt dat "heel veel". Na de aankondiging van de claim donderdag lag de aanmeldwebsite er zelfs tijdelijk uit door de grote hoeveelheid aanmeldingen. Inmiddels werkt alles weer en blijven de aanmeldingen binnenstromen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Consumenten betalen over de grens, wel degelijk een stuk minder voor hun boodschappen dan in Nederland. Dat stelt de Consumentenbond na een peiling bij dertig supermarktketens in België, Duitsland en Frankrijk. Daarmee is er weer een studie naar de prijzen in de supermarkt. Eerder dit jaar wierp toenmalig NSC-Kamerlid Pieter Omtzigt de discussie over dure boodschappen opnieuw op, door te wijzen op het prijsverschil van een potje appelmoes bij Albert Heijn in Nederland en België.
4 uur geleden