Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CNV roept op ruimhartig te zijn met thuiswerken om benzineprijs

CNV roept op ruimhartig te zijn met thuiswerken om benzineprijs

AMSTERDAM (ANP) - CNV roept werkgevers op om ruimhartig te zijn met thuiswerken vanwege de hoge brandstofprijzen. Tegelijk vindt de vakbond dat de reiskostenvergoeding van werknemers die wel naar hun werk moeten komen zo snel mogelijk moet worden verhoogd. Volgens CNV wordt het anders voor velen onbetaalbaar om naar het werk te komen.

Werkgevers mogen 0,19 euro per kilometer onbelast vergoeden. Dat bedrag is sinds 2006 niet aangepast. Met deze brandstofprijzen dekt de maximale onbelaste kilometervergoeding de kosten al lang niet meer, beargumenteert een woordvoerster van FNV. Die vakbond pleitte er vorige week ook al voor dat alle werkenden een kilometervergoeding van zeker 0,19 euro moeten krijgen.

"Maar veel werkgevers vergoeden helemaal niets, of vergoeden slechts 6 cent per kilometer", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Met name in sectoren als distributiecentra, horeca, catering en pakketbezorging is het uitermate slecht geregeld." De bonden zetten in nieuw af te sluiten cao's in op een adequate kilometervergoeding. CNV zegt dat 5 miljoen werkenden niet kunnen thuiswerken. "Voor hen moeten de reiskosten dus echt goed geregeld zijn", aldus Fortuin.

Coronapandemie

Volgens CNV wil 90 procent van de Nederlandse thuiswerkers dat ook na de coronapandemie blijven doen. Toch vraagt volgens de vakbond een derde van de werkgevers hun personeel om weer naar kantoor te komen. "Thuiswerken is een goed middel om de hoge benzineprijzen te mijden", stelt CNV.

Voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie denkt niet dat het een oplossing is om meer mensen te laten thuiswerken omdat dit voor velen ook veel duurder is geworden. "Het kost veel meer geld om thuis de kachel aan te zetten", zegt hij. "Mensen zijn bang dat ze hun energietarieven niet meer kunnen betalen. Het kabinet moet heel snel met compenserende maatregelen komen." Castelein ziet oplossingen in het maximeren van de energieprijzen en het verlagen van de accijns op brandstof. Ook vindt hij dat de maximale onbelaste kilometervergoeding moet worden verhoogd. "Het kabinet heeft totaal geen gevoel voor de zorgen die mensen hebben", vindt Castelein.

Meer uit Financieel

Handel aandeel NN kort stilgelegd na koersklap om 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - De handel in het aandeel NN op de beurs in Amsterdam is woensdagochtend tijdelijk stilgelegd. De koers van de verzekeraar daalde in korte tijd 14 procent als reactie op een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag over beleggingsverzekeringen die NN jarenlang aanbood.

6 minuten geleden
Aandeel Onward wint op Damrak na melding succes bij dwarslaesie

AMSTERDAM (ANP) - Het Eindhovense medisch-technologisch bedrijf Onward Medical is woensdagochtend op de aandelenbeurs in Brussel omhoog geschoten. Het bedrijf werkt aan technologie die mensen met een dwarslaesie weer moet helpen bewegen en meldde een succes. De algehele stemming op de beurs was voorzichtig positief.

59 minuten geleden
Warme septemberdagen zitten najaarsverkoop H&M dwars

STOCKHOLM (ANP) - Modewinkelconcern H&M heeft last van het warme septemberweer in grote delen van Europa. Door de vaak zomerse temperaturen kopen klanten minder kleding uit de najaarscollectie, wat heeft bijgedragen aan een daling van de verkoopcijfers.

1 uur geleden
Aandacht voor NN en Onward Medical op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN en medisch-technologisch bedrijf Onward Medical weten woensdag de aandacht op zich gericht bij het begin van de handel op de aandelenbeurs in Amsterdam. NN kreeg een tegenvaller te verwerken bij het gerechtshof Den Haag, dat oordeelde dat de verzekeraar jarenlang te veel kosten in rekening heeft gebracht bij klanten met een beleggingsverzekering. Onward Medical meldde juist een succes bij de ontwikkeling van zijn technologie om mensen met een dwarslaesie te helpen.

1 uur geleden
Hornbach ziet vraag naar klusspullen aantrekken na nat voorjaar

NIEUWEGEIN (ANP) - Hornbach zag de vraag naar zijn klus- en tuinproducten in het afgelopen kwartaal aantrekken. De Duitse doe-het-zelfketen zag de verkoop eerder nog teruglopen door het koude en natte voorjaar. Maar het weer werd daarna beter, wat volgens Hornbach uiteindelijk voor een inhaalslag heeft gezorgd. Wel houdt het bedrijf voor de rest van het jaar rekening met verslechterde economische vooruitzichten binnen Europa.

2 uur geleden
Bloomberg: oprichter wankel vastgoedconcern Evergrande zit vast

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Oprichter Hui Ka Yan van het financieel wankele Chinese vastgoedconcern Evergrande is onder politiesurveillance geplaatst, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het is niet direct duidelijk waarom Hui onder deze vorm van huisarrest is geplaatst. De voormalige voorzitter van Evergrande zou de plek waar hij vastzit niet mogen verlaten en niet mogen praten of contact leggen met anderen zonder toestemming.

2 uur geleden
McKinsey schikt voor 230 miljoen dollar om opiatencrisis VS

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Adviesbureau McKinsey heeft een schikking getroffen ter waarde van 230 miljoen dollar (ongeveer 218 miljoen euro) met honderden lokale overheden en schooldistricten in de Verenigde Staten. Het bureau adviseerde farmaceutische bedrijven die mede verantwoordelijk worden gehouden voor de enorme hoeveelheid Amerikanen die verslaafd zijn geraakt aan opiaten.

3 uur geleden