Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CNV: Oekraïners uitgebuit in kassen Westland

CNV: Oekraïners uitgebuit in kassen Westland

'S-GRAVENZANDE (ANP) - Oekraïners die in kassen in het Westland werken, worden uitgebuit. Dat bevestigt vakbond CNV na eerdere berichtgeving van RTL Nieuws. "We zijn ons kapotgeschrokken van de mensonterende teksten in de contracten die ze hebben ondertekend", zegt Henry Stroek van het team Bestrijding Misbruik Uitzendconstructies van de bond.

Het gaat om ruim dertig Oekraïners die volgens CNV in Polen contracten hebben ondertekend bij uitzendbureau JANPOL en nu aan het werk zijn in een plantenkwekerij in in ’s-Gravenzande. Volgens CNV gaat het om wurgcontracten. Zo wordt er gedreigd met deportatie naar Oekraïne als werknemers de regels overtreden. "We maken voortdurend de nodige incidenten mee, maar dit is wel de overtreffende trap", aldus Stroek. "Je gelooft je ogen niet als je ziet wat er op papier staat. Gedeporteerd, het staat er letterlijk!"

De groep Oekraïense werknemers is volgens CNV ook gewaarschuwd om niet te praten met andere werknemers in Nederland, met name over arbeidsvoorwaarden. Deden ze dat wel, dan konden ze een boete krijgen van 500 euro. CNV vindt dat er sprake is van een humanitaire noodsituatie die zo snel mogelijk opgelost moet worden. De Oekraïners zijn 1 mei aan het werk gegaan en moeten hun eerste geld nog krijgen. De vakbond wil dat de gemeente en de Arbeidsinspectie ingrijpen.

Kwetsbare groep

CNV heeft sterke vermoedens dat er meer bedrijven zijn waar sprake is van soortgelijke misstanden. Er zijn ook meer Nederlandse kwekerijen die werken met JANPOL. Volgens de vakbond is het lastig om met de Oekraïense werknemers in gesprek te komen omdat ze bang zijn. "Het is een extra kwetsbare groep", zegt een woordvoerder.

De dertig Oekraïners, waarover CNV alarm heeft geslagen, werken bij plantenkwekerij Vreugdenhil Bulps & Plants in ’s-Gravenzande. "Wij zijn heel verdrietig", zegt eigenaar Jochem Vreugdenhil. "Wij hebben juist expres voor Oekraïners gekozen om die mensen te helpen." Vreugdenhil beraadt zich nog op een verdere inhoudelijke reactie.

Meer uit Financieel

Producenten krijgen ook korting op niet volledig duurzaam plastic

LEIDSCHENDAM (ANP) - Producenten en importeurs, die verpakte producten op de markt brengen, krijgen vanaf volgend jaar ook korting op het bedrag dat ze betalen voor het inzamelen en recyclen van plastic als de verpakkingen niet helemaal duurzaam zijn. Nu krijgen bedrijven alleen korting als verpakkingen volledig milieuvriendelijk zijn. Veel producenten en importeurs vinden het echter te moeilijk om aan alle eisen te voldoen. Daarom krijgen zij vanaf januari al een beetje korting als plastic verpakkingen iets duurzamer zijn.

48 minuten geleden
Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

8 uur geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

11 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

12 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

12 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

15 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

1 dag geleden