Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CNV mogelijk naar rechter na uitzondering Picnic op supermarkt-cao

CNV mogelijk naar rechter na uitzondering Picnic op supermarkt-cao

DEN HAAG (ANP) - Vakbond CNV overweegt juridische stappen als minister Karien van Gennip van Sociale Zaken het besluit niet intrekt om voor onlinesupermarkt Picnic en flitsbezorgers een uitzondering te maken op de supermarkt-cao. Dat zegt vakbondsbestuurder Jacqueline Twerda na berichtgeving van Het Financieele Dagblad.

De boodschappenbezorgers menen dat hun bedrijfsmodel significant verschilt van traditionele supermarkten, wat een andere cao zou rechtvaardigen. Vakbonden zijn het hier al langer niet mee eens. In februari oordeelde de rechter nog dat Picnic wel onder de supermarkt-cao valt.

Vorige week heeft Van Gennip voor de cao die loopt tot 1 juli een uitzondering gemaakt voor e-commercebedrijven. Twerda is verbaasd en boos over de gang van zaken. Op vrijdag hebben vakbonden en Vakcentrum, de brancheorganisatie voor zelfstandige winkeliers en franchisenemers, een brief naar het ministerie gestuurd met de vraag om de dispensatie terug te trekken.

Andere afspraken

Volgens de supermarkt-cao hebben werknemers meer recht op feestdagen en ook zouden de lonen bij Picnic lager zijn, waardoor die goedkoper boodschappen kan leveren dan andere supermarkten, volgens CNV.

De bond zegt dat Picnic ten onrechte als uitzondering wordt gezien, waar bijvoorbeeld bij de onlineboodschappendiensten van Albert Heijn en Jumbo wel de supermarkt-cao wordt toegepast. Óf online hoort er wel bij, óf niet, zegt Twerda. Zo onderzoekt CNV bijvoorbeeld of er mogelijk andere afspraken kunnen komen voor e-commerceactiviteiten van Jumbo en Albert Heijn.

Juist hoger

CNV wacht eerst de reactie van het ministerie op de brief af voor het zich beraadt op mogelijke juridische vervolgstappen.

Volgens topman Michiel Muller van Picnic proberen supermarkten het voor Picnic duur te maken "om ons uit de markt te drukken". De supermarkt-cao is voor onlinesupermarkten veel duurder, legt hij uit. Dat komt doordat Picnic, in tegenstelling tot supermarkten, veel minder jongeren onder de 21 jaar in dienst heeft die volgens het jeugdloon worden betaald. Gemiddeld betaalt Picnic zijn medewerkers beter, aldus Muller.

Twerda vindt dat appels met peren vergelijken. "Hij vergelijkt het met een stenen supermarkt. Daar werken jongeren van 15, 16 of 17 jaar en die verdienen een jeugdloon dat lager is dan het volwasseneloon. Maar je moet het vergelijken met AH en Jumbo online." Volgens die redenering betalen Albert Heijn en Jumbo hun medewerkers juist een hoger loon, zegt Twerda.

Meer uit Financieel

Tientallen Fiats in beslag genomen om sticker met Italiaanse vlag

LIVORNO (ANP/BLOOMBERG) - Italiaanse autoriteiten hebben tientallen Fiat Topolino's in beslag genomen omdat op de wagens een Italiaans vlaggetje is geplakt, maar de auto's zijn in werkelijkheid in Marokko in elkaar gezet. De voertuigen werden geblokkeerd in de haven van Livorno om vermeende schendingen van de zogenaamde 'Made in Italy'-wet, die moederbedrijf Stellantis al dwong zijn sportwagen Alfa Romeo Milano om te dopen tot Junior.

42 minuten geleden
Bloomberg: China bereid tot actie als EU doorgaat met onderzoeken

BEIJING (ANP) - China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet. Dat valt volgens financieel persbureau Bloomberg op te maken uit een bericht op een aan Chinese staatsmedia gelieerd socialmedia-account.

1 uur geleden
Krant: Sony alleen geïnteresseerd in bezittingen Paramount

NEW YORK (ANP/RTR) - De filmtak van Sony en investeerder Apollo hebben geheimhoudingsovereenkomsten ondertekend die hen in staat stellen de boeken van Paramount te bekijken voorafgaand aan een mogelijk bod op bezittingen van de filmstudio. Maar ze zijn niet meer geïnteresseerd in een overname van Paramount als geheel, heeft The New York Times gehoord van ingewijden.

2 uur geleden
Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen vergunning Zaventem

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen de nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport, ook wel bekend als Zaventem, omdat Europese regels bij de totstandkoming ervan niet zouden zijn gerespecteerd. In de dit weekend aangekondigde bezwaarstap verwijst de luchtvaartmaatschappij naar dezelfde 'balanced-approach-procedure' waarover eerder rond Schiphol veel te doen was.

4 uur geleden
Lamborghini: nog te vroeg voor volledig elektrische sportauto

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini wacht voorlopig met het volledig elektrisch maken van zijn sportwagens. Volgens Lamborghini-baas Stephan Winkelmann is het op zich geen probleem om snelle elektrische auto's te produceren. Alleen emotionele aspecten, zoals het brullende geluid van de V10-motor van de Huracan, kunnen niet zomaar worden nagebootst.

5 uur geleden
Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly overleden

DUBLIN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De spraakmakende Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden.

8 uur geleden
Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

1 dag geleden