Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CNV: marechaussee bij securitycheck op piekmomenten Schiphol

CNV: marechaussee bij securitycheck op piekmomenten Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Bij de securitycheck op Schiphol moet op de piekmomenten standaard marechaussee aanwezig zijn, vindt vakbond CNV Vakmensen. Ook moeten ‘s avonds meer beveiligingsploegen worden ingepland. De vakbond stelt bijzonder zorgwekkende signalen te krijgen van beveiligers. "Het is echt wachten op ongelukken", zegt onderhandelaar van CNV Vakmensen Erik Maas.

Volgens de bond lopen in de vertrekhallen de spanningen soms hoog op met grote aantallen passagiers die lang in de rij staan en hun vlucht willen halen. Maas zegt van beveiligers te horen dat dit vooral op sommige avonden tot gevaarlijke situaties kan leiden. "Er zijn vooral 's avonds te weinig beveiligingsteams ingepland, veel securitylanes sluiten rond 20.00 uur. Passagiers zien de beveiligers vertrekken, zijn bang dat ze hun vlucht missen en raken dan al snel verhit."

Maas pleit er daarom onder meer voor dat er in de avond meer ploegen worden ingepland die een wat latere diensttijd hebben. "Op de kritieke momenten, bijvoorbeeld bij het sluiten van lanes, moet de marechaussee standaard paraat staan om op te treden en te de-escaleren. En we willen dat er portofoons beschikbaar zijn om direct hulp in te roepen. Het gaat nu via te veel schakels."

Zorgwekkende drukte

Beveiligers spreken volgens Maas van levensgevaarlijke situaties, waarbij soms zoveel mensen tegelijk binnenkomen dat het uit de hand kan lopen en er zwaargewonden of erger zouden kunnen vallen. Ook wordt gesproken over huilende, schreeuwende, agressieve en vechtende passagiers, terwijl de marechaussee nergens te bekennen zou zijn. "De drukte is zorgwekkend, de enorm grote groepen mensen die voordringen, soms zelfs met elkaar op de vuist gaan. Er is totaal geen controle op of regulatie van die groepen. Als er één iemand gek wordt, doordraait of gaat rennen of duwen, kan het gigantisch uit de hand lopen", zo zou ook aan Maas zijn gemeld.

Het is de laatste tijd erg druk op Schiphol vanwege een personeelstekort. Afgelopen zondagavond moest de marechaussee ingrijpen tijdens een 'dreigende situatie' bij de beveiliging vanwege reizigers die hun vlucht dreigden te missen. Bij de beveiligingscontrole liepen enkele beveiligers weg vanwege een wisseling van het personeel, wat zorgde voor een 'heftige' reactie van wachtende reizigers, meldden Schiphol en de marechaussee later daarover.

Woensdag overleggen de vakbonden opnieuw met Schiphol over het personeelstekort en de arbeidsvoorwaarden.

Meer uit Binnenland

Zomers weekend: oproep op tot voorzichtigheid in en om water

DEN HAAG (ANP) - Met een "prachtig zomers weekend" voor de boeg roept een aantal partijen, waaronder de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), op "tot voorzichtigheid in en om het water". Volgens hen leert de ervaring dat "mensen op dit soort dagen de risico's van het zwemmen in open water onderschatten".

7 minuten geleden
Man aangehouden na explosie bij woning in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 20-jarige Rotterdammer is in de nacht van donderdag op vrijdag in zijn woonplaats aangehouden kort na de explosie bij een woning op de Cortenbachsingel. De explosie vond rond 02.45 uur plaats in de wijk Beverwaard in het zuidoosten van de stad. De man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident. De politie vermoedt dat hij een uitvoerder was, laat een politiewoordvoerder weten.

2 uur geleden
Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in voor zaterdag

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat stelt voor zaterdag voor een deel van het land het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Het protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen. Het protocol geldt zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur, meldt de organisatie vrijdag.

2 uur geleden
Wilde dieren tijdens lockdowns 73 procent verder aan de wandel

NIJMEGEN (ANP) - Wilde dieren liepen tijdens de strikte coronalockdowns in de eerste helft van 2020 gemiddeld maar liefst 73 procent verder dan ze precies een jaar eerder deden in een nog praktisch coronavrije wereld. Dat blijkt volgens de site van de Radboud Universiteit in Nijmegen uit onderzoek van onder anderen de aan deze instelling verbonden ecologe Marlee Tucker.

3 uur geleden
Amsterdam wil meldpunt tegen gewelddadige onlinefilmpjes

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam moet een meldpunt komen, dat ervoor moet zorgen dat gewelddadige content die online is te vinden van bijvoorbeeld steekpartijen, snel wordt verwijderd. Een motie daarover van de PvdA is donderdag aangenomen in de Amsterdamse gemeenteraad.

4 uur geleden
Twee explosies bij winkelcentrum in Arnhem

ARNHEM (ANP) - In een winkelcentrum in Arnhem-Zuid zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee explosies geweest. Eentje deed zich voor bij dezelfde eetgelegenheid waar donderdagochtend, net als bij een ander eetcafé in het winkelcentrum, een verdacht pakketje is gevonden. De andere ontploffing was ongeveer gelijktijdig bij een naastgelegen pand, een Chinees restaurant. De politie onderzoekt of er een verband is met de eerder gevonden pakketjes.

6 uur geleden
Enorme schuifoperatie op station Amsterdam Zuid

AMSTERDAM (ANP) - Station Amsterdam Zuid is vrijdagavond het toneel van een precisieklus. Een enorm betonnen dakdeel, van 100 meter lang en met een gewicht van ongeveer 2 miljoen kilo, wordt dan op een reizigerstunnel geschoven. De operatie is live te volgen via een webcam, en geïnteresseerden die zich vooraf hebben aangemeld kunnen er bij zijn.

8 uur geleden