Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CNV: goede hoop op akkoord met Schiphol over werkdruk

CNV: goede hoop op akkoord met Schiphol over werkdruk

SCHIPHOL (ANP) - De vakbonden hebben goede hoop om tot een akkoord te komen met luchthaven Schiphol over verlaging van de werkdruk en het aanpakken van personeelstekorten. Dat zegt CNV Vakmensen. Voor 1 juni willen de bonden een akkoord, anders volgen acties. Na het weekend staat nieuw overleg tussen de bonden en Schiphol gepland.

"Schiphol heeft de wil om de problemen aan te pakken en lijkt te reageren op onze oproepen. Op papier is er een raamwerk voor een sociaal akkoord." Meer details wil Erik Maas, onderhandelaar namens CNV Vakmensen, niet geven. Maandag om 13:00 uur volgt nieuw overleg. Of Schiphol-topman Dick Benschop daarbij aanwezig is, kon CNV nog niet zeggen.

"Bij het eerste gesprek zat Benschop aan tafel, daarna heeft hij het overgedragen aan collega's. We zijn weken verder, het zou gepast zijn als hij aanschuift. Ik kan me ook voorstellen dat de druk op Benschop om op te stappen toeneemt omdat de problemen nog niet opgelost zijn", zegt Maas. Benschop zelf liet donderdag weten niet van plan zijn te vertrekken.

Actieplan

Benschop heeft de afgelopen tijd veel kritiek gekregen op zijn gebrek aan zichtbaarheid tijdens de perikelen op de luchthaven. Door personeelstekort bij onder meer de beveiliging ontstonden lange wachtrijen, waardoor mensen meer dan eens hun vlucht misten door urenlang wachten.

Donderdag presenteerde Schiphol een actieplan om de drukte op de luchthaven tegen te gaan. Belangrijkste punten waren meer personeel werven, zoals beveiligers, werk op de luchthaven aantrekkelijk maken, de doorstroming van passagiers optimaliseren en afspraken maken met luchtvaartmaatschappijen over de planning van vluchten.

Banenmarkt

Ook komt er 11 juni een banenmarkt op Schiphol om mensen te werven. Dat duurt nog ruim twee weken. De banenmarkt is maandag tijdens het overleg "zeker onderwerp van gesprek", zegt Maas. "Hoe eerder, hoe beter. We zullen zeker de druk opvoeren en de urgentie op dat vlak laten weten. Het moet echt snel. CNV organiseert ook een eigen banenmarkt."

CNV zegt nog steeds berichten te krijgen van beveiligers op Schiphol die stoppen door de drukte, maar kon geen aantallen noemen. Wel staan volgens Maas zo'n vijfhonderd vacatures open, "en dat aantal loopt alleen maar op".

Vakbond FNV wilde niet direct reageren op de voortgang van de gesprekken met Schiphol.

Meer uit Financieel

Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

1 uur geleden
ING: meeste woningzoekers willen alleen een energiezuinig huis

AMSTERDAM (ANP) - De meeste woningzoekers kijken alleen nog naar energiezuinige woningen met een hoog energielabel, meldt ING na onderzoek door marktvorser DVJ Insights. De onderzoekers hebben ruim 1100 mensen ondervraagd die binnen twee jaar een huis willen kopen of al een koopwoning bezitten. Sommige ondervraagden willen volgens de bank alleen een woning met label A of hoger.

1 uur geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

2 uur geleden
Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

3 uur geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

4 uur geleden
Claimorganisatie: mokerslag voor NN in woekerpoliszaak

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.

4 uur geleden
Biden brengt 'historisch' bezoek aan stakers bij autofabrikanten

MICHIGAN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in Michigan aangesloten bij stakende medewerkers van autobedrijven. De 80-jarige Democraat droeg een pet met het logo van vakbond UAW en sprak de stakers toe met een megafoon. Hij verklaarde dat de medewerkers van Ford, General Motors (GM) en Stellantis een forse loonsverhoging verdienen.

5 uur geleden