Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CNV: financiële problemen bij werkenden onaanvaardbaar

CNV: financiële problemen bij werkenden onaanvaardbaar

DEN HAAG (ANP) - CNV noemt het "volstrekt onaanvaardbaar" dat steeds meer werkenden in de financiële problemen komen door de "gebrekkige" loonstijging. De vakbond reageert daarmee op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waaruit blijkt dat Nederlanders er nog niet eerder zoveel op achteruit zijn gegaan als in 2022.

"CNV gaat daarom in 2023 stevig de cao-onderhandelingen in. Zeker nu de bedrijfswinsten in 2022 hoger zijn dan ooit", stelt de bond. Volgens het CBS stegen de cao-lonen vorig jaar weliswaar het hardst sinds 2008, de inflatie steeg veel harder. Het verschil tussen de loonontwikkeling en de inflatie was niet eerder zo groot als nu.

CNV noemt de stijging van de lonen met 3,2 procent vorig jaar schone schijn. "Dat is slechts 1 procent meer dan een jaar geleden. Kinderspel dus, zeker in een jaar waarin de inflatie gemiddeld ruim 10 procent was." Volgens de vakbond hebben vooral de middengroepen het nakijken.

Bittere noodzaak

CNV stelt ook dat de bedrijfswinsten vorig jaar hoger dan ooit waren, met in totaal 84,5 miljard euro. Dat is 9 miljard meer dan het jaar daarvoor. "Het is schandalig dat werkenden daar zo weinig van mee profiteren."

Volgens de bond heeft een kwart van alle werkenden steeds meer moeite om hun rekeningen te betalen. "Een hoger loon is geen extraatje meer maar bittere noodzaak."

Meer uit Financieel

Hongarije kritisch op hogere heffing Chinese stekkerauto's

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Hongarije is kritisch op het "brute" besluit van de Europese Unie om de importheffing op elektrische auto's uit China te verhogen. Dat staat in een verklaring van het Hongaarse ministerie van Economische Zaken. "In plaats van strafheffingen zou de EU de Europese industrie voor elektrische auto's moeten steunen", schrijft het ministerie.

14 minuten geleden
Oracle stijgt op Wall Street na deals met Google en OpenAI

NEW YORK (ANP) - Oracle behoorde woensdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse softwareconcern boekte afgelopen kwartaal iets minder omzet en winst dan analisten en beleggers hadden verwacht. De onderneming kreeg het voorbije kwartaal wel opnieuw veel orders binnen voor haar cloudactiviteiten, dankzij de sterke vraag naar AI-toepassingen. Ook kondigde ze nieuwe clouddeals aan met Google en OpenAI en rekent het bedrijf op een sterke omzetgroei dit boekjaar. Het aandeel werd daarop 12 procent hoger gezet.

49 minuten geleden
Philips wil 400 banen schrappen in Drachten

AMSTERDAM (ANP) - Philips is van plan tot en met 2027 vierhonderd banen in Drachten te schrappen. Het gaat om tweehonderd vaste arbeidsplaatsen en tweehonderd flexibele posities. De ingreep hangt samen met de verplaatsing van de productie van babyflesjes en -spenen naar Indonesië en een externe leverancier.

1 uur geleden
VNO-NCW: Nederland moet stappen maken op gebied gelijke kansen

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet "grote stappen" zetten om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen te verminderen, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. De conclusie van het World Economic Forum (WEF) dat het emancipatiebeleid in Nederland achterblijft "drukt ons met de neus op de feiten", stellen de ondernemersorganisaties.

2 uur geleden
Novo dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Farmaceut Novo Nordisk dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven. Volgens de Brand Finance 2024 landenranglijst, steeg de merkwaarde van de speelgoedfabrikant het afgelopen jaar met slechts 3 procent tot ongeveer 8 miljard dollar, terwijl die van Novo Nordisk met 59 procent groeide tot 5,1 miljard.

2 uur geleden
Duitse minister: handelsoorlog China dreigt door EU-heffingen

BERLIJN (ANP/AFP) - De Europese Unie dreigt in een handelsoorlog verwikkeld te raken met China nu Brussel flinke importheffingen invoert op elektrische auto's van Chinese makelij. Dat heeft de Duitse transportminister Volker Wissing gezegd. Duitse autofabrikanten hadden zich eerder ook al uitgesproken tegen die hoge heffingen omdat China een zeer belangrijke afzetmarkt is en Beijing met strafmaatregelen tegen Europese auto's kan komen.

2 uur geleden
Tesla zet voor het eerst mensachtige robots aan het werk

SAN JOSE (ANP/DPA) - Tesla heeft voor het eerst twee van zijn mensachtige Optimus-robots aan het werk gezet in een fabriek, zo kondigde de Amerikaanse autofabrikant aan op X. "Ze zijn autonoom taken aan het uitvoeren in de fabriek", meldt het bedrijf van Elon Musk.

3 uur geleden