Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CNV en FNV stellen ultimatum om facilitaire dienst KLM

CNV en FNV stellen ultimatum om facilitaire dienst KLM

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV voeren de druk op bij KLM in de strijd om baanbehoud voor medewerkers bij de facilitaire diensten. KLM gaat per 1 april voor bepaalde diensten met nieuwe bedrijven in zee, maar is hierbij volgens de bonden "vergeten" afspraken te maken over het handhaven van banen.

FNV stelde KLM een deadline tot dinsdag 17.00 uur om dit alsnog te regelen onder dreiging van acties. De bond trekt op met CNV, dat KLM overigens een dag extra de tijd geeft. Het gaat om personeel dat in dienst is van de huidige opdrachtnemer Sodexo Altys, maar alleen KLM als opdrachtgever hebben.

De facilitaire zaken, bijvoorbeeld afvalverwerking, gebouwonderhoud, groenvoorziening en post- en koeriersdiensten, worden sinds 2007 uitgevoerd door Sodexo en gaan voor een deel over naar een consortium van bedrijven. Doordat KLM geen eisen heeft gesteld over het overnemen van het huidige personeel is volgens de bonden sprake van "grote onzekerheid" onder de tientallen werknemers die het aangaat.

Elke keer mis

"Wij willen dat bij elke aanbesteding of contractwissel bij bedrijven op de luchthaven onderstreept staat dat al het personeel wordt overgenomen, tegen dezelfde voorwaarden. Dit gaat elke keer mis. In de beveiliging en de afhandeling hebben we het ook al vaker gezien", aldus FNV. Volgens CNV moet KLM een stapje harder zetten voor de betreffende medewerkers.

KLM vindt dat het aan Sodexo is om zijn verantwoordelijkheid te nemen als werkgever. "Dat is niet aan de opdrachtgever of de nieuwe opdrachtnemer", stelt de luchtvaartmaatschappij in een reactie. KLM ziet overigens wel het liefst dat Sodexo-medewerkers met een vast dienstverband, wier werk in dezelfde vorm en omvang wordt voortgezet door het consortium, mee overgaan. Ook zouden volgens KLM de huidige Sodexo-medewerkers bij de externe werving van personeel voorrang moeten krijgen.

Meer uit Financieel

Softwaremaker Salesforce stijgt flink op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Salesforce behoorde donderdag tot de grote stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse softwareconcern presteerde afgelopen kwartaal beter dan beleggers en analisten hadden verwacht. Ook de vooruitzichten voor het huidige kwartaal en de rest van het jaar vielen in de smaak. Het aandeel, dat deel uitmaakt van de Dow-Jonesindex, werd beloond met een koerswinst van 8,7 procent.

33 minuten geleden
Microsoft gaat miljarden investeren in Britse AI-infrastructuur

REDMOND (ANP) - Microsoft gaat de komende drie jaar 2,5 miljard pond (bijna 3 miljard euro) investeren in de infrastructuur rondom kunstmatige intelligentie (AI) binnen het Verenigd Koninkrijk. Daarmee wil het softwareconcern de omvang van de datacenters in Engeland verdubbelen, meer dan een miljoen mensen trainen om aan het werk te gaan in de AI-economie en de veiligheid van en het onderzoek naar AI ondersteunen.

47 minuten geleden
Sportwinkel Sprinter, voorheen Perry Sport, doelwit cyberaanval

DEN HAAG (ANP) - Sprinter Sports, voorheen bekend onder de naam Perry Sport, is het doelwit geworden van een aanval met gijzelsoftware. Klanten van de winkelketen zijn hierover deze week ingelicht. Ze kregen het advies verdachte activiteiten op hun bankrekening in de gaten te houden.

1 uur geleden
Ford waarschuwt voor lagere winst door hogere loonkosten

DETROIT (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse autoproducent Ford Motor waarschuwt dat de winst dit jaar lager uitpakt dan verwacht, als gevolg van stijgende loonkosten door nieuwe afspraken met de vakbond United Auto Workers.

1 uur geleden
Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor de consument zien de vooruitzichten er volgens hen wel weer wat gunstiger uit: aan de hoge inflatie zal geleidelijk een einde komen en de koopkracht lijkt "substantieel" te verbeteren.

1 uur geleden
Noodlijdende vliegmaatschappij SAS dieper in de rode cijfers

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS is in het afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers gedoken. Het nettoverlies kwam uit op 1,9 miljard Zweedse kroon, omgerekend 175 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 1,2 miljard kroon.

1 uur geleden
Franse minister: EU moet massaal gaan investeren in AI

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Europese landen moeten volgens de Franse minister van Financiƫn Bruno Le Maire massaal investeren in kunstmatige intelligentie (AI). Ze dreigen anders te afhankelijk te worden van Amerikaanse techbedrijven.

2 uur geleden