Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CNV dreigt met nieuwe acties voor loonsverhoging zorgpersoneel

CNV dreigt met nieuwe acties voor loonsverhoging zorgpersoneel

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet "kan zich opmaken voor acties" als er geen geld bij komt voor het verhogen van de salarissen voor zorgpersoneel, zegt CNV. De vakbond reageert daarmee op een interview met zorgminister Conny Helder in vakblad Zorgvisie.

Het kabinet heeft zeven miljard uitgetrokken voor de zogeheten OVA-systematiek: de Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling. Vakbonden willen dat het kabinet meer geld vrijmaakt voor het verhogen van de lonen voor zorgpersoneel, zoals verpleegkundigen en verzorgenden. De minister vindt dat niet nodig, zo zei ze eerder deze zomer al. In het interview met Zorgvisie zegt Helder vrijdag dat "de reparatie van inkomens" verder binnen de cao-onderhandelingen kan worden geregeld.

Ook is ze van mening dat er een oplossing ligt in het op de juiste manier inschalen van zorgpersoneel met bijvoorbeeld een hbo-opleiding. Ze noemt het "belangrijk" dat "als je als hbo-verpleegkundige bent opgeleid, dat je ook een hbo-functie hebt die hbo wordt gewaardeerd. Ik wil de sociale partners toch echt aansporen om daar iets aan te doen."

Werkdruk

CNV gaat niet in deze redenatie mee. De minister "vergeet" volgens de vakbond "dat hoger inschalen wel extra geld kost". Voorzitter van CNV Zorg en Welzijn Gaby Perin-Gopie. "De lonen in de zorg liggen structureel tot 9 procent lager dan in de markt, terwijl de werkdruk er enorm is. Die loonkloof wordt extra pijnlijk in deze tijd van inflatie van zo’n 11 procent. Werken in de zorg betekent steeds vaker leven in armoede."

En dat terwijl er in coronatijd ineens wél extra geld was voor de zorg, benadrukt CNV. "Zo kunnen de GGD’s aan ongediplomeerde inhuurkrachten uurlonen bieden die niet eens voorkomen in de salarisschalen van gekwalificeerde verzorgenden. Er zijn echt grenzen aan hoe je mensen kunt schofferen."

Extra geld

De vakbond wil extra geld en als dat er niet komt, volgen er acties. Dat zal "niet op de traditionele manier" gaan, zoals met protesten. Hoe dan wel, kan een woordvoerster van CNV vrijdag nog niet zeggen. "Maar we moeten zichtbaar gaan maken dat de grens bereikt is."

"Het kabinet is niet voornemens bovenop de zeven miljard aanvullende maatregelen te nemen", zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in reactie op de kritiek van CNV. "Elk jaar trekken we geld uit voor de OVA. Dat bedrag stijgt mee met de gemiddelde loonstijging. We vinden dat netjes om te doen", zegt de woordvoerder. De OVA is nu geraamd op zeven miljard.

Meer uit Gezond

Sanquin: 4 op de 5 bloeddonors hebben corona gehad

HILVERSUM (ANP) - 77 procent van de bloeddonoren heeft inmiddels een coronabesmetting doorgemaakt. Dat meldt Sanquin op basis van de nieuwste meting onder Nederlandse bloeddonors. Onder jonge mensen tussen 18 en 25 jaar is zelfs 90 procent besmet geweest. Van de 70-plussers geldt dat voor 59 procent.

12 uur geleden
Aantal opgenomen mensen met corona stijgt tot boven de 900

ZEIST (ANP) - Ziekenhuizen krijgen het steeds drukker met mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Ze behandelen momenteel 941 positief geteste mensen, het hoogste aantal sinds 28 juli. In een week tijd steeg het aantal opgenomen mensen met bijna 300.

19 uur geleden
Aantal opgenomen mensen met corona stijgt weer

ZEIST (ANP) - Ziekenhuizen behandelen momenteel 873 mensen die positief zijn getest op het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds 5 augustus. Vergeleken met maandag steeg de bezetting met 31 mensen.

1 dag geleden
IKNL: aantal mensen dat kankerdiagnose krijgt, gaat flink stijgen

AMSTERDAM (ANP) - Meer en meer mensen zullen te horen krijgen dat ze kanker hebben. In 2019 werden ruim 118.000 diagnoses gesteld, in 2032 zal dat zijn gestegen naar ongeveer 156.000. Elk uur krijgen dan ongeveer achttien mensen het slechte nieuws, becijfert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

2 dagen geleden
Inspectie: situatie asielzoekers Ter Apel 'nog steeds schrijnend'

TER APEL (ANP) - De situatie voor asielzoekers in het aanmeldcentrum bij Ter Apel is "nog steeds schrijnend". Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zitten mensen dicht op elkaar in een "koude, tochtige en vuile sporthal". Dit zorgt voor risico's voor de volksgezondheid.

2 dagen geleden
Experts: vogelgriep gaat sneller rond nu ook zeevogels het hebben

DEN HAAG (ANP) - De verspreiding van het uiterst besmettelijke vogelgriepvirus H5N1 wordt "enorm versneld" nu ook zeevogels massaal worden getroffen. Onderzoekers van onder meer het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) waarschuwen daarvoor. Ze beschrijven in een artikel massale sterfte onder grote jagers, een zeldzaam soort roofmeeuwen, op het Schotse eiland Foula. Dit soort uitbraken belooft niet veel goeds, vrezen ze.

2 dagen geleden
Snelste weekendtoename in coronazalen ziekenhuizen sinds maart

ZEIST (ANP) - Ziekenhuizen krijgen het steeds drukker met mensen die positief zijn getest op het coronavirus. Ze behandelen momenteel 842 mensen die het virus onder de leden hebben, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is het hoogste aantal sinds 5 augustus, bijna twee maanden geleden.

2 dagen geleden